Rendőrségi bejelentés Szanyiék ellen
A kommunizmus bűneinek nyilvános tagadásáért is felelhetnek.
2018. augusztus 28. 12:29

A Baloldali Sziget Fesztiválon elhangzottak miatt közösség elleni uszítás és a nemzetiszocialista, kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekmény elkövetésének gyanújával ismeretlen tettesek ellen hétfőn bejelentést tett egy magánszemély a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

A Magyar Idők is beszámolt a horányi Regatta Szabadidőközpontban a hétvégén megrendezett eseményről, ahol a bejelentés szerint az egyik előadó, Mihalik Angelika, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség képviselője Magyarország alaptörvényének, az azon alapuló államrendnek és annak jelképeinek a tagadását hangoztatta nagy nyilvánosság előtt.

A kijelentések alkalmas lehettek a törvényes rend megsértésére és a közösség tagjai ellen irányuló uszításra. Mihalik Angelika többek között egyszerűen pogány bálványként emlegette a Szent Koronát. A rendőrségnek benyújtott dokumentumban Szanyi Tibort is megnevezik.

A stilizált vörös csillag is megjelent a rendezvényen Fotó: Mirkó István

A bejelentés szerint az MSZP európai parlamenti képviselője nagy nyilvánosság előtt a II. világháborúban az auschwitzi megsemmisítőtáborban volt körülményekhez hasonlította a jelen magyarországi közállapotokat, az ideiglenes határzár eszközrendszerét, annak üzemeltetését. A bejelentő szerint a szocialista politikus azt a hamis képzetet keltette, hogy a II. világháborúban elkövetett népirtás és a megsemmisítőtáborok a szokásos és elfogadott európai jogrendbe illeszkedő és illeszthető cselekmény és helyszínek voltak.

Az Európai Baloldal elnevezésű szélsőbaloldali csoportosulás maroknyi, döntően idős embert vonzó rendezvényén a megemlített előadókon kívül ott volt Moldova György író. Vasárnap jelképesen felavatták Ságvári Endre emléktábláját is. A pártelnökök vitájára Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét, Hegyi Gyulát, az MSZP Baloldali Tömörülés elnökét és Vajnai Attilát, az Európai Baloldal elnökét is elvárták.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó