Az LMP és a DK be sem kerülne a parlamentbe
A két ellenzéki párt támogatottsága azonban nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett öt százalék alá.
2018. augusztus 24. 09:57

Ha most lennének a választások, az LMP és a DK be sem kerülne a parlamentbe – derül ki a Publicus Intézet legutóbb végzett felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készítettek.

Az ellenzéki oldal gyakorlatilag kétszereplőssé vált, a kormánypárt azonban tovább erősödött, míg a Publicus mérése szerint a bizonytalanok tábora nőtt, ami szintén a Fidesz–KDNP-nek kedvez.

A két ellenzéki párt támogatottsága azonban nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett öt százalék alá. Népszerűségük alakulását plasztikusan mutatja, hogy jelenleg körülbelül olyan választási eredményt érnének el, mint a Momentum áprilisban. Az is pikáns adalék, hogy az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt (képünkön)a Jobbikkal lépne frigyre, és a migránsüggyel kampányolna, csakhogy a Publicus szerint az LMP szavazógárdája balra húz.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Nem csoda, ha csak negyedük támogatna egy Jobbikkal való szövetséget, még akkor is, ha az kormányváltást ér. – Óriási lehetőséget látok az LMP–Jobbik-együttműködésben – fogalmazott az ellenzéki politikus az Indexen tegnap közölt interjúban, hozzátéve, hogy konzervatív és nemzeti elkötelezettségű, de nem jobboldali.

Az LMP elnöke szerint a Fidesz jobboldali konzervatív pártnak akarja mutatni magát, miközben bolsevik elven működő szocialista párt, míg a régi, baloldalinak tartott pártok, mint az MSZP és a DK, gazdasági liberális elveket képviselnek. A legutóbbi választási kampányról szólva a társelnök elmondta: az ellenzék óriási vereségének fő oka, hogy nem tudott igazi alternatívát és erőt mutatni. Keresztes László Lóránt Szél Bernadett társelnöki és a frakcióvezetői posztról történő lemondása kapcsán elmondta: elfogadja a döntést, az utódlásról később döntenek, de vállalja a frakcióvezetői posztot, ha megválasztják.

A Demokratikus Koalíció viszont úgy tűnik, hogy beállt valós támogatottsági szintjére. Mint ismert: Gyurcsányék pártja valószínűleg elhasalt volna áprilisban a parlamenti küszöbben, ha az MSZP-vel kötött megállapodása nem biztosítja, hogy 46 egyéni választókerületben a Demokratikus Koalíció állít jelöltet.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó