Hol vagyunk biztonságban villámcsapás esetén?
A tűzoltókat évente 150-200 alkalommal riasztják villámcsapással kapcsolatos esetekhez - mondta a katasztrófavédelem helyettes szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: a villlámcsapások leggyakrabban a fákat, valamint a lakóépületek kéményét és tetőszerkezetét érintik.
2018. augusztus 13. 10:18

A villámcsapások leggyakrabban a fákat, valamint a lakóépületek kéményét és tetőszerkezetét érintik. Előfordul, hogy a tűzoltókat azért riasztják egy égő családi házhoz, mert a ház kéménybe belecsapott a villám, és onnan terjedt tovább a tűz a ház tetőszerkezetére - mondta Mukics Dániel, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője, aki tanácsokat is adott a különféle helyzetekre.

Beltérben biztonságban vagyunk

Akinek lehetősége van rá, az villámlással kísért vihar, zivatar esetén egy épületben keressen menedéket. A középületek villámhárítóval vannak ellátva, így mindenki biztonságban át tudja vészelni a vihar legveszélyesebb perceit. (A családi házakra és magánkézben lévő ingatlanokra nem kötelező villámhárítót szerelni, viszont hasznos.)

Ha nincs az épületen villámhárító, akkor kerüljük el a fémtárgyakat és az elektromos hálózat közelségét, hiszen a villám ezeket fogja érinteni. Akinek viszont nincs lehetősége épületbe menekülni, annak egy autó vagy busz is megfelelő mentsvár lehet. Ha járműben ér minket utol a vihar, akkor lehetőleg álljunk félre, és ne érjünk a jármű fém részeihez, akkor teljes biztonságban vagyunk. Ha jármű sincs a láthatáron, akkor olyan helyet keressünk, ami távol van a fáktól - javasolja Mukics Dániel.

Mit NE csináljunk?

Kerülni kell a magasan fekvő, hegyes tárgyakat, mert a villám mindig ezeket keresi, ráadásul ezek három-négy méteres körzete veszélyzónának minősül, tehát ne álljunk az ilyen tárgyak közelébe.

Ha szabad ég alatt csap le ránk a vihar, akkor ne vegyünk elő esernyőt, mert könnyen belénk csaphat a villám. Inkább kerüljük el a magányos, különálló fákat, guggoljunk le és hajtsuk fejünket térdeink közé, így biztonságban lehetünk - figyelmeztetett a szóvivő.

Nincs biztos megelőzési módszer

A szóvivő szerint a villámcsapást megelőzni nem lehet, de a villámcsapás okozta károkat minimalizálhatjuk, ha előre felkészülünk rá. Vihar esetén az elektromos eszközöket, kisgépeket húzzuk ki a konnektorból, hiszen ha a villámcsapás éri a házat, akkor az elektromos rendszer és minden áram alatt futó eszköz tönkre fog menni.

Igaz, ma már erre is van megoldás, hiszen lehet kapni túlfeszültség ellen védelmet nyújtó elosztókat, s ha ebbe vannak bedugva elektromos gépeink, akkor ezek is védve vannak.

Infostart
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó