Sokan fürdenek a Dunában, pedig több helyen tiltott
A nyári kánikulában egyre többen keresnek menedéket a vízpartokon, és aki teheti, természetes vizek mellett tölti az idejét. A Dunakanyar több településén magas színvonalú szabadstrandok épültek ki. A fővárosiaknak is lenne igénye erre, de egy rendelet értelmében tilos a fürdőzés a Dunában, ennek megszegése szabálysértés és bírsággal jár.
2018. augusztus 3. 10:49

Jelenleg Budapest területén egyetlen kijelölt és engedélyezett szabadstrand ismert, amelyet a XXIII. kerületben, a Joker-tónál alakítottak ki – közölte megkeresésünkre az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). A fővárosban dunai fürdőhely nincs. Az OKI-nak nincs információja arról, hogy kérelmet nyújtottak volna be az engedélyezésre.

A tiltásokat figyelmen kívül hagyva azonban mégis sokan engednek a csábításnak. Meleg napokon gyakran látni a Dunában megmártózó embereket a Római-parton vagy a dél-pesti ágon, azonban ez nemcsak szabálysértés, de kockázatokat is rejt.

Egy belügyminisztériumi rendelet értelmében a városok belterületén lévő szabad vizekben a kijelölt fürdőhelyek kivételével tilos a fürdőzés, így a tiltás érvényes a folyó teljes budapesti szakaszára. A tilosban fürdőzőket akár 150 ezer forintig terjedő bírsággal is sújthatják.

Budapest, 2017. június 20. Egy férfi a partra vontatja hajóját a Római-parton 2017. június 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kétpárevezős a Római-parton (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Egészségügyi kockázatok is vannak 

Bár a megkérdezett szakértők szerint a szennyvíztelepek üzembe helyezésével az elmúlt két évtizedben jelentősen javult a víz minősége a folyó szlovák és magyar szakaszán, de így is egészségügyi kockázatokat rejt a Dunában való fürdőzés.

Az OKI a mikrobiológiai mellett a kémiai kockázatokra is figyelmeztet: ezeken a szakaszon nincsenek meg a fürdőzéshez szükséges közegészségügyi vagy fürdőzésbiztonsági feltételek.

A vízminőség ellenőrzése valamennyi természetes fürdővíznél a fürdőzési szezon előtt egyszer, szezonban pedig legalább havonta történik egy helyszíni szemlével egybekötött mintavétellel. A vizsgálatok általában az E. coli és az Enterococcus baktériumok vizsgálatára terjednek ki. A fürdővizek minősítése a vizsgálati eredmények négyéves adatsorának elemzésével történik.

A kapott értékek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt vízminőségű kategóriákba sorolhatók a természetes fürdővizek, illetve létezik a „besorolás alatt” elnevezésű csoport, ahova azok a strandok kerülnek, amelyek nem rendelkeznek a minősítéshez szükséges mintaszámmal.

Ezek alapján a Dunakanyarban található kilenc strand közül egy kiváló, két jó, egy tűrhető és egy kifogásolt minősítést kapott, a négy „besorolás alatti, új” strandnál valamennyi minta laboreredménye megfelelő volt. (A hazai természetes fürdővizek minősítését ITT  nézhetik meg.)

Szabadstrand Szentendrénél (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Sportpálya és büfé is van a strandokon 

A Dunakanyarban az elmúlt években számos szabadstrand létesült, amelyek azóta nagyon népszerűvé váltak. Dunabogdányban létesült az első hivatalos szabadstrand a térségben, amely 2009 óta működik. A strandon sportpályák is találhatók, valamint büfé és öltöző.

A környék legszebb fürdőzőhelyének sokan a Kisoroszi mellett található Szigetcsúcsot tartják, amely inkább táborozóhely, mint szabadstrand. A környék természetvédelmi terület, így autóval nem megközelíthető. A táborban büfé, vizesblokk található, a fürdőzés pedig ingyenes.

A fővároshoz legközelebb fekvő dunai szabadstrand Szentendrén található (Postás strand), amely 2016 óta működik. A vízben bóják határolják a fürdőzési területet. A strand területén büfé, öltöző, zuhanyzó üzemel.

Horányban, Gödön, Felső-Gödön, Nagymaroson, Halászin és Dunakeszin működik még szabadstrand.

Kisoroszi szabadstrand (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Szigorúak a feltételek

A szabadstrandok kialakítását a 78/2008. (IV. 3.) kormányrendelet alapján a területileg illetékes járási hivatal végzi. Számos műszaki feltételnek kell megfelelni.

A folyóparti fürdőzési terület kijelölésénél az egyik szempont, hogy a mederviszonyoknak is alkalmasnak kell lenniük a fürdőzésre, a vízfelszín alatt nem lehet tartós akadály, amely akár forgóörvényekhez vezethet.

Hajóállomás, ipari létesítmény közelében nem lehet szabadstrandot létesíteni, és előírás a megfelelő közúti kapcsolat megléte, hogy mentők, tűzoltók akadálymentesen meg tudják közelíteni a partot. A vízben bójákkal kell kijelölni a fürdőzési területet, és ki kell alakítani öltözőket, biztosítani kell mosdókat, a közvilágítást.

Nem árt az óvatosság 

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közleményében arra figyelmeztet, hogy a folyókban fokozott veszélyt jelent, hogy változó a víz hőfoka, a meder mélysége, a víz sodrása, meglepetést okozhatnak az áramlatok, az örvények, a hullámzás, az uszadékok és a hajóforgalom.

Ezek a tényezők egy gyakorlott úszót is megzavarhatnak, ezért hatévesnél fiatalabb gyerek és úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

A tragédiák elkerülése érdekében azt tanácsolják, fürdés előtt mindenki győződjön meg a  vízmélységről, a víz alatti akadályokról, a rendellenes vízmozgásokról.

Általánosságban elmondható, hogy ugyanazok a tanácsok érvényesek, mint a tavakban való fürdőzés esetén, így egyedül, napozás után, felhevült testtel vagy közvetlenül étkezés vagy alkohol fogyasztása után nem tanácsos a vízbe menni.

hirado.hu
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó