Hosszútávon gondolkodhatnak a kormánypártok
2030-ig tartó tervet vázolt fel Orbán Viktor miniszterelnök, nemcsak hazánk, hanem a Kárpát-medence, Közép-Európa, sőt, egész Európa számára, azoknak, akik részt akarnak venni a kölcsönösen előnyös munkában.
2018. augusztus 2. 10:17

„Az új rendszer felépítése után az új korszak felépítése következik” – mondta a miniszterelnök tusnádfürdői beszédében arra utalva, hogy a harmadik kétharmados választás után már nagyobb terveket kell szőni, mintsem azok előtt.

Farkas Örs politológus ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: az a munka, amit a Fidesz és a KDNP az elmúlt nyolc évben elvégeztek, alkalmat ad arra, hogy ne kizárólag az ország előtt álló akut kérdésekre válaszoljon, hanem stabil célokat vázoljon fel, és állást foglaljon olyan kérdésekben is, amelyek az ország hosszútávú jövőjét is meghatározza.

 

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. (Fotó: MTI/ Veres Nándor)

Egymás után háromszor szavaztak bizalmat egy pártnak

Hozzátette, ez nagy különbség a korábbi évekhez képest, hiszen 1990 után folyamatosan váltópolitika zajlott a jobb-, illetve a baloldal között, és most először fordult elő, hogy nyolcévnyi kormányzás után ismét bizalmat szavaztak egy pártnak.

„Értelemszerűen, amennyiben folytatják a kormánypártok azt a politizálást, amelyet az elmúlt években tőlük megszokhattak, akkor nem kell azzal számolniuk, hogy esetleg 2022-ben a választópolgárok megvonják tőlük a bizalmat” – fogalmazott a politológus.

Farkas Örs a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette, ez azt jelenti, hogy a kormánypártok továbbra is hosszútávon gondolkodhatnak, ami nyugalmat adhat Orbán Viktornak.

Orbán Viktornak nem kell belpolitikai támadások miatt aggódnia

Arra a felvetésre, hogy Európa vezetői nem tesznek ilyen nyílt kijelentéseket, nem ennyire körvonalazhatók a céljaik, a politológus úgy reagált: emögött inkább a belpolitikai stabilitás húzódik, hiszen a kormányfőnek Európa egyik országában sincs akkora támogatottsága, mint itthon Orbán Viktornak, ráadásul Magyarországon az emberek immár nyolc éve nagymértékű felhatalmazást adnak a kormánypártoknak, ami azt jelenti, hogy sokan értenek egyet azzal a politikával, amelyet a kormány követ.

„Orbán Viktor ezért nem kell, hogy feltétlenül megfeleljen belpolitikai aktuális kérdéseknek, hanem ő felemelheti a fejét, és távlati célokról beszélhet. Angela Merkel vagy Emmanuel Macron folyamatosan belpolitikai csatákat vívnak” – emelte ki Farkas Örs.

A politológus példának hozta: nagyon nehezen állt fel az új német kormány, Angela Merkelnek folyamatosan egyensúlyoznia kell a belpolitikai és az uniós elvárásoknak megfelelően. Megjegyezte, ez ugyanígy igaz Olaszországra, Spanyolországra, vagy éppen Nagy-Britanniára.

„Jelenleg Európában egyedül Orbán Viktor az, akinek nem kell attól tartania, hogy egy belső támadás miatt nem vállalhatja fel maximálisan a saját véleményét” – részletezte.

Nézők Orbán Viktor miniszterelnök előadása alatt (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Egyértelmű célokat fogalmazott meg a miniszterelnök

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök milyen célokat sorolt fel Tusványoson elmondott beszédében, úgy vélekedett, impozánsnak hathatnak ezek, ha jobban szemügyre vesszük a kormányzat elmúlt nyolc évben tett erőfeszítéseit, akkor semmi meglepő nincsen benne, hiszen a kormánypártok következetesen határozott és erős családpolitikáról beszélnek.

Számtalan olyan döntés született az elmúlt időszakban, amely a magyar családok bővülését célozta meg – fűzte hozzá.

Kiemelte, abban sincs meglepetés, hogy Magyarország szeretné kivívni energetikai függetlenségét is, hiszen az energetikai cégek már évekkel ezelőtt magyar kézbe kerültek, és a rezsicsökkentésssel pontosan ezt az utat folytatta.

Megjegyezte, ugyanez igaz a regionális politikára, tehát a határon túli magyaroknak adott szavazati lehetőség, vagy a határon túli magyar oktatás támogatása, a konfliktusok felvállalása nagyon fontos fordulat volt a miniszterelnök beszédében.

hirado.hu - MTI - Kossuth Rádió 180 perc
MTI Hírfelhasználó