Új korszak kezdődőtt
Az április választásokat követő harmadik kétharmad következtében már nem csupán egy ciklus, hanem egy hosszabb távú berendezkedés alakult ki, amely itt fogja hagyni a lenyomatát a magyar történelemben.
2018. július 29. 09:43

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszéde szükségszerűen aktuális üzeneteket és geopolitikai helyzetértékelést tartalmazott, valamint értékelte az elmúlt évet és a jövő tekintetében feladatokat tűzött ki, elemezte a kormányfő által elmondottakat Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A politológus kiemelte, hogy a beszédben megjelenő Oroszország-politika egy új elemnek számít, ami a nemzetközi sajtó szempontjából is érdeklődésre tarthat számot. Emlékeztetett: a miniszterelnök szembe állította a nyugati államok „asztal alatt” folytatott üzletelését és az „asztal feletti” hangos kritikáját Moszkva tekintetében, képmutatónak nevezve ezt a fajta eljárást.

Orbán Viktor úgy látja, hogy Oroszország kapcsán tagolt politikát kell folytatni, minden országnak a megfelelő hangsúlyokra kell összpontosítania, és az Európai Uniónak nem kell törekednie az egységes álláspontra – idézte fel Mráz Ágoston Sámuel az elhangzottakat.

Új korszak

A politológus úgy látja, hogy a múlt tekintetében a legfontosabbnak a választás eredménye és az egy milliomodik külhoni magyar állampolgár eskütétele volt a legkiemelkedőbb a beszédben, míg a jövő kapcsán három dátumot emelt ki. Ezek közül a legaktuálisabb a jövőre tartandó, igazi téttel rendelkező EP-választás, mely eldöntheti az erőegyensúlyt az Unióban.

A miniszterelnök által korábban többször is emlegetett 2030-as célkitűzés ismét szerepelt, és Mráz Ágoston Sámuel szerint komoly realitása van annak, hogy a kormánypártok hatalomban maradhatnak eddig az időpontig.

A politológus úgy látja, hogy a harmadik kétharmadot követően egy hosszabb távú berendezkedésről van szó, ez a korszak itt fogja hagyni a lenyomatát a magyar történelemben, fogalmazott. Fontosnak tartja e tekintetben, hogy béke van Közép-Európában, az itt elhelyezkedő államok az együttműködést keresik, és magyar kormány ekkora felhatalmazással még sosem rendelkezett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor Románia fennállásának centenáriuma kapcsán a Kárpát-medence újjáépítéséről beszélt, melyet az infrastruktúra, a gazdaság és a kultúra területén képzel el a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. Mellette Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. MTI Fotó: Veres Nándor

Kereszténydemokrácia vs. liberalizmus

A magyar és a közép-európai társadalmak túlnyomó többségének álláspontja a kereszténydemokrácia talaján áll, véli Mráz Ágoston Sámuel. Meglátása szerint a visegrádi négyek szintjén ez nem ideológia dimenzió, hanem a keresztény életformákat demokratikus felhatalmazással védő kormányokról szól.

Az elemező rámutatott, hogy ez szemben áll a „liberális világgal”, akik arra büszkék, hogy a szabadságjogokat védik, de Orbán Viktor szerint ez nem igaz, és igazából a kereszténydemokráciában védik a szabadságot. Mráz Ágoston Sámuel igyekezett leszögezni, hogy a miniszterelnök beszédéből is látszik: Magyarország nem akar az EU küszöbén állni, hanem át akarja venni a vezető szerepet.

Nézők Orbán Viktor miniszterelnök előadásta alatt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
  • Brüsszelben koszorúzott a honvédelmi miniszter
    Benkő Tibor: Magyarország ütemterv szerint halad azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalásával is, hogy a hazai összterméke (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogja fordítani.
MTI Hírfelhasználó