Tusványos a nemzetpolitika gerincét képezi
Szenvedélyünk Tusványos! – ez a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem, vagy ahogy mindenki ismeri, Tusványos idei jelmondata. Az alapítók és a szervezők az elmúlt órákban hivatalosan is megnyitották a tábort, amely vasárnapig tart.
2018. július 25. 12:43

Toró T. Tibor, a tusványosi szenátus egyik társelnöke az M1 helyszíni tudósítójának szerdán késő délelőtt úgy fogalmazott: Tusványoson „mindig benne van a változásban az állandóság és az állandóságban a változás”. Az állandóságot jelenti, hogy minden évben megtartják a rendezvényt, „ebben mérjük az időt”, állandó a jókedv és az is, hogy azokat a témákat tűzik az előadásokon napirendre, amik a leginkább foglalkoztatják az embereket.

A társelnök kitért arra is: Tusványoson minden gondolatot meg lehet fogalmazni, nincsen tabutéma. Számos, itt előkerülő, kezdetben eretneknek tűnő gondolat néhány év múlva akár valósággá is válik – utalt Toró T. Tibor a Sapientia Egyetemre vagy a kettős állampolgárság kérdésére.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban július 25-én. Jobbról Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. Fotó: MTI/Veres Nándor

Ma már a nemzetpolitika gerince

A közéleti program szerda délelőtt indult, az első fórumot Hogyan tovább, Európa? címmel rendezték meg. A nyitó pódiumbeszélgetésen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Bálványosi Szabadegyetemen az elmúlt években megfogalmazott gondolatok ma már a nemzetpolitika gerincét képezik, így például az oktatási-nevelési támogatás, illetve a kettős állampolgárság törvénye.

Potápi Árpád hozzátette: az elmúlt években megtízszereződött a külhoni magyaroknak szánt támogatás, ezeket az eredményeket kell továbbvinni a nemzetpolitikában, a magyarság gazdasági és morális megerősítéséért. Egyre inkább oda kell figyelni a magyar családokra, azokat a kedvezőtlen tendenciákat, amely a magyarságot jellemzik, meg kell állítani, meg kell fordítani. „Remélem azt, hogy minél több gyermek fog születni, és hogy a családokat meg tudjuk erősíteni. Szerintem ma ez a legfontosabb. (…) Ezért teszünk meg mindent Magyarországon, de egyre inkább határon túl is” – fogalmazott.

Popa Ilona, a tábor főszervezőjebeszél, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere. Fotó: MTI/Veres Nándor

A nemzetpolitika bizonyított: a nemzet közjogi egyesítése gyakorlatilag befejeződött, a mai országgyűlés már nemzetgyűlésként működik – állapította meg a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki méltatta a csaknem három évtizedes múltú szellemi műhely nemzetpolitikai érdemeit, és azon szervezetek munkáját, amelyek a határon túli magyarok regisztrációját, illetve szavazataik begyűjtését segítették az idei országgyűlési választáskor.

Úgy vélekedett: Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktor miniszterelnöknek. „Többször tapasztaltuk azt, hogy amit itt, Tusnádfürdőn mondott a miniszterelnökünk, az az európai vagy világpolitikában köszönt vissza” – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

Bátor, szókimondó

Bátrak vagyunk, szókimondóak vagyunk, fontosnak tartjuk a nemzeti összetartozást és fontosnak tartjuk azt, hogy a hagyományos értékek alapján újítsuk meg az országunkat, Európát és segítsük a magyar-román kapcsolatoknak is az új alapokra történő helyezését – nyilatkozta az M1-nek Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kezet fog a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitója előtt. MTI Fotó: Veres Nándor

Dömötör Csaba államtitkár szerint egyre nagyobb a szakadék az elit és az állampolgárok között. Tusványoson úgy fogalmazott: Európának egy újfajta válsággal kell szembenéznie, ez pedig nem más, mint az identitás válsága, amit a migrációs válság hozott felszínre. Szerinte a következő időszak legfontosabb kérdése az, hogy sikerül-e szűkíteni a szakadékot a brüsszeli döntéshozók és az állampolgárok között.

Szombaton Orbán Viktor tart fórumot

Az erdélyi kötődésű, sajátos hangzásvilágú Maszkura és a Tücsökraj fellépésével kezdődött meg kedden este a Bálványosi nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata.

A nulladik napon Rúzsa Magdi lépett fel a szabadegyetem koncertszínpadán; a hét folyamán esténként többek között a Tankcsapda, Deák Bill Blues Band és Hobó, az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company is fellép.

A közönség Rúzsa Magdi énekes koncertjén a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 24-én. MTI Fotó: Veres Nándor

A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő, szabadegyetemi és fesztivál jellegét műfajteremtő módon ötvöző Tusványoson idén már csaknem harminc rendezvénysátor várja a különböző korosztályokhoz tartozó törzsközönségét és újabb generációit.

A koncertszínpad előtti sportpálya kedden egymást lelkesen üdvözlő régi ismerősök, a Tusványos alapítóinak, illetve az azon nevelkedett nemzedékek találkozóhelyévé vált. A teret körbevevő lacikonyhákban a tejfölös-fokhagymás lángostól a töltött káposztáig és a kürtőskalácstól a rostélyos húsokig roppant változatos a kínálat, de a kereskedők között magyar- és székelyzászlót, illetve különböző történelmi jelvényeket értékesítő árus is megtalálható.

A hét folyamán számos külföldi szakértő, magyarországi és erdélyi politikus lesz jelen a tusnádfürdői pódiumbeszélgetéseken, a táborba várják a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőit, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendeznek közéleti fórumot a koncertszínpad előtti sportpályán.

Rövidnadrág, gumicsizma, esőköpeny

A megszokottnál több leszálló utas miatt többet vesztegeltek a tusnádfürdői állomásra befutó személyvonatok, a város parkolói a Kárpát-medence minden tájáról érkezett autókkal teltek meg, az Olt-parti kemping felé vezető utat hátizsákos fiatalok lepték el. A kemping faházikóit, illetve Tusnádfürdő valamennyi szállodaszobáját és panzióját már hónapokkal ezelőtt lefoglalták erre az időszakra, de a bátrabb fiatalok még kedden is találtak maguknak sátorhelyet a táborban.

A rövid záporok és napsütéses időszakok rapszodikus váltakozása közepette a táborban a rövidnadrág és térdig érő esőköpeny számít a legdivatosabb viseletnek, de az ernyőket is jól lehet használni a tűző napsütés, vagy a néha eleredő eső ellen.

hirado.hu - MTI - M1
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó