Amiért a harang szól
Kerékpáros zarándoklat Nándorfehérvár emlékére
A déli harangszó öt és fél évszázada a mi ajándékunk a keresztény Euró­pának. Minden magyarnak tudnia kell, hogy miért is szól.
2018. július 21. 12:49

„Érettségi ülnök voltam 2007-ben. Szégyenkezve feszengtem a helyemen, amikor azzal szembesültem, hogy az egyik diák Mátyás királyról még csak címszavakat sem képes elmondani. Akkoriban keresett meg Janek György atlétaedző barátom azzal az ötlettel, hogy nekünk, sportolóknak is kellene tennünk valamit Mátyás király emlékének megőrzéséért. A tiezenegy évvel ezelőtti kínos pillanat arra indított, hogy csatlakozzak hozzá, és a tervezett eseményt terjesszük ki a Hunyadi család és a déli harangszó tiszteletére, emlékének megőrzésére” – meséli Foltán László kenus olimpiai bajnok, hogy honnan is ered az immár egész napos Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456 elnevezésű rendezvény gondolata.

Tíz esztendeje még komoly politikai ellenszélben kezdtek hozzá a szervezéshez. „Néhai Schulek Ágoston, a korábbi kiváló atléta, a TF rektorhelyettese, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja rengeteget segített nekünk, amiért a mai napig hálásak vagyunk, az esemény egyik igen fontos eleme, a kerékpáros zarándoklat éppen ezért is viseli az ő nevét” – fűzi hozzá Foltán László.

Rohanó világunkban a hasonló rendezvényeket sajnos hajlamosak vagyunk egy-egy ráérős megszállott fura hóbortjaként aposztrofálni. Ne tegyük, Foltán László és Janek György ugyanis fontos missziót teljesít a rendezvénnyel.

A tudatlan érettségizők mellett az is jellemzi értékválsággal küszködő korunkat, hogy a két- és háromkerekű járgányoktól a passzív dohányosokig mindenkinek és mindennek van világ- vagy emléknapja, de – kapaszkodjanak meg – Hunyadi János 562 évvel ezelőtt aratott dicsőséges győzelmének csak 2011 óta, Foltán Lászlóék akadályt nem ismerő munkájának köszönhetően. Az Országgyűlés ugyanis akkor, hét éve szavazta meg, hogy július 22-t nyilvánítsák a világraszóló nándorfehérvári diadal emléknapjává.

Idén vasárnap immár tizedik alkalommal tartják meg az egész napos eseményt. A Hősök terén a két Hunyadi szobránál ezen a napon kiállítják két féltett nemzeti ereklyénket, Hunyadi Mátyás halotti pajzsának és kálváriájának, azaz házi oltárának hiteles másolatát – előbbi eredeti darabja a párizsi Invalidusok háza birtokában van, utóbbié az esztergomi székesegyház legféltettebb kincse.

A kulturális programok, az ünnepi beszédek és a koszorúzás után délben útnak indul a kerékpáros zarándoklat. A Hősök tere–Budakalász–Szentendre–Leányfalu–Tahitótfalu–Dunabogdány–Visegrád–Pilisszentlászló–Szentendre-Budakalász–Hősök tere útvonalon vasárnap senki se lepődjön meg azon, hogy a kerékpárosokat kísérő teherautón folyamatosan zúg a harang – személyesen Foltán László kenus olim­piai bajnokunk kongatja majd.

A déli harangszó öt és fél évszázada a mi ajándékunk a keresztény Euró­pának. Minden magyarnak tudnia kell, hogy miért is szól.

magyaridok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
 • Milliárdokba kerülhetnek Karácsony Gergely gáttervei
  A főváros a római-parti mobil gát felépítését elvetve, a Királyok útja-Nánási útra terveztethet új árvízvédelmi vonalat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő héten támogatja az előterjesztést, akkor 1,9 milliárd forintba és két-három évbe telhet a tervdokumentáció elkészítése. A képviselők újabb cégvezetők visszahívásáról és a Lánchíd felújításáról is szavazni fognak.
MTI Hírfelhasználó