Esztergomba költözhet a Kúria
Esztergomban lelhet otthonra a legfelsőbb bírósági fórum, a Kúria, amennyiben év végéig nem költözik ki az egykori Párttörténeti Intézet jogutódja – értesült a Magyar Idők. A Kossuth téren álló egykori Igazságügyi Palota használati jogáról felülvizsgálati eljárásban dönthet a Kúria. Mindkét fél, az állam és az intézet is azt hangsúlyozza, hogy a gyors megoldásban érdekeltek.
2018. július 19. 12:50

Amennyiben az év végéig nem tisztázódik a Kossuth téri Igazságügyi Palota helyzete, és nem születik megállapodás a Politikatörténeti Intézet kiköltözéséről, akkor a Kúria Esztergomban kaphat új székhelyet – értesült a Magyar Idők kormányzati forrásból.

Úgy tudjuk, hogy az Alkotmány utca 2. alatti ingatlan használati jogára vonatkozó, az állam képviseletében korábban felperesként eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és az alperes Politikatörténeti Intézet Nonprofit Kft. (PTI) közötti jogerős ítélettel zárult per újra a Kúria elé kerülhet különleges felülvizsgálati eljárásban, hogy minél előbb, lehetőleg decemberig rendezzék a kérdést.

Felmerülhet, hogy a Kúriának a saját, leendő székháza kapcsán kellene határozatot hoznia, azonban jogilag csak indirekt kapcsolat van az ügy tárgya és a legfelsőbb bíróság között. Forrásunk azt is megerősítette: a magyar állam a konszenzusos, mielőbbi megállapodásban érdekelt.

Azzal kapcsolatban, hogy miért pont Esztergom lehet a Kúria új otthona, ha nem költözik ki év végéig a PTI, azt a választ kaptuk, hogy az egykori megyeszékhely, az ország első fővárosa, a királyi székhely méltó bírósági fellegvár lehet. Esztergom az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye volt a rendszerváltástól 2012. január 1-jéig, és már biztos, hogy a taláros testület, valamint a Közigazgatási Felsőbíróság is ide költözik.

Az európai gyakorlatban is számos példa van arra, hogy a hatalmi ágak elválasztása jegyében, az államhatalmi intézményektől elkülönülve más városban van a felsőbíróságok székhelye.

A Parlamenttel szemközti épület korábban a Néprajzi Múzeumnak adott otthont Fotó: Bach Máté

A kiköltözés kapcsán Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: tavaly úgy nézett ki, hogy meg tudnak egyezni az állammal, a bíróság másodfokon is megerősítette az intézet használati jogát, azonban a felperes állam még nem merítette ki az összes jogi lehetőségét. – Készek vagyunk a jogaink és az érdekeink figyelembevétele mellett átadni az ingatlant a tulajdonosnak, de kérjük a használati jogunk ellenértékét, és egy megfelelő épületet cserébe – hangsúlyozta Földes György.

A kérdéses épületben évtizedekig, annak kiköltözéséig a Néprajzi Múzeummal osztozott az egykori kommunista intézmény jogutódja, amely mintegy 4000 négyzetmétert használ. Az állami tulajdonban lévő műemlék épületre az MSZP még 1989-ben jegyeztetett be használati jogot az intézetnek. A PTI tulajdonosa jelenleg az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány.

Az intézet használati joga egy 1990-ben az MSZP-vel aláírt szerződésen alapszik, amelyet egy, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az akkor kormányzó szocialisták és a PTI között 1996-ban kötött megállapodás erősített meg.

A Kossuth tér arculatát meghatározó Igazságügyi Palota az 1896-os millenniumi fejlesztések részeként eklektikus stílusban épült Hauszmann Alajos tervei alapján.

A Magyar Királyi Kúriának emelt épület 1949-ig szolgált a legfelsőbb bírói fórum székhelyéül, míg a kommunisták szét nem verték a bírósági rendszert. Úgy tudjuk, hogy a hatalmas, reprezentatív terekkel rendelkező, bruttó 20 ezer négyzetméteres palota felújítása és a Kúria visszaköltözése után mintegy háromszázan dolgoznak majd az épületben. A legfelsőbb bírói fórumnak jelenleg helyet adó székház 19 ezer négyzetméteres, és abban – a Legfőbb Ügyészség, valamint a Fővárosi Ítélőtábla munkatársaival együtt – ezren dolgoznak.

magyaridok.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ismét kiderült: a Momentum nemzetáruló!
  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke közleményben reagált a párt újabb nemzetárulására.
 • A migránskvóta fenyegetése fennmaradt
  Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
MTI Hírfelhasználó