Esztergomba költözhet a Kúria
Esztergomban lelhet otthonra a legfelsőbb bírósági fórum, a Kúria, amennyiben év végéig nem költözik ki az egykori Párttörténeti Intézet jogutódja – értesült a Magyar Idők. A Kossuth téren álló egykori Igazságügyi Palota használati jogáról felülvizsgálati eljárásban dönthet a Kúria. Mindkét fél, az állam és az intézet is azt hangsúlyozza, hogy a gyors megoldásban érdekeltek.
2018. július 19. 12:50

Amennyiben az év végéig nem tisztázódik a Kossuth téri Igazságügyi Palota helyzete, és nem születik megállapodás a Politikatörténeti Intézet kiköltözéséről, akkor a Kúria Esztergomban kaphat új székhelyet – értesült a Magyar Idők kormányzati forrásból.

Úgy tudjuk, hogy az Alkotmány utca 2. alatti ingatlan használati jogára vonatkozó, az állam képviseletében korábban felperesként eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és az alperes Politikatörténeti Intézet Nonprofit Kft. (PTI) közötti jogerős ítélettel zárult per újra a Kúria elé kerülhet különleges felülvizsgálati eljárásban, hogy minél előbb, lehetőleg decemberig rendezzék a kérdést.

Felmerülhet, hogy a Kúriának a saját, leendő székháza kapcsán kellene határozatot hoznia, azonban jogilag csak indirekt kapcsolat van az ügy tárgya és a legfelsőbb bíróság között. Forrásunk azt is megerősítette: a magyar állam a konszenzusos, mielőbbi megállapodásban érdekelt.

Azzal kapcsolatban, hogy miért pont Esztergom lehet a Kúria új otthona, ha nem költözik ki év végéig a PTI, azt a választ kaptuk, hogy az egykori megyeszékhely, az ország első fővárosa, a királyi székhely méltó bírósági fellegvár lehet. Esztergom az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye volt a rendszerváltástól 2012. január 1-jéig, és már biztos, hogy a taláros testület, valamint a Közigazgatási Felsőbíróság is ide költözik.

Az európai gyakorlatban is számos példa van arra, hogy a hatalmi ágak elválasztása jegyében, az államhatalmi intézményektől elkülönülve más városban van a felsőbíróságok székhelye.

A Parlamenttel szemközti épület korábban a Néprajzi Múzeumnak adott otthont Fotó: Bach Máté

A kiköltözés kapcsán Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: tavaly úgy nézett ki, hogy meg tudnak egyezni az állammal, a bíróság másodfokon is megerősítette az intézet használati jogát, azonban a felperes állam még nem merítette ki az összes jogi lehetőségét. – Készek vagyunk a jogaink és az érdekeink figyelembevétele mellett átadni az ingatlant a tulajdonosnak, de kérjük a használati jogunk ellenértékét, és egy megfelelő épületet cserébe – hangsúlyozta Földes György.

A kérdéses épületben évtizedekig, annak kiköltözéséig a Néprajzi Múzeummal osztozott az egykori kommunista intézmény jogutódja, amely mintegy 4000 négyzetmétert használ. Az állami tulajdonban lévő műemlék épületre az MSZP még 1989-ben jegyeztetett be használati jogot az intézetnek. A PTI tulajdonosa jelenleg az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány.

Az intézet használati joga egy 1990-ben az MSZP-vel aláírt szerződésen alapszik, amelyet egy, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az akkor kormányzó szocialisták és a PTI között 1996-ban kötött megállapodás erősített meg.

A Kossuth tér arculatát meghatározó Igazságügyi Palota az 1896-os millenniumi fejlesztések részeként eklektikus stílusban épült Hauszmann Alajos tervei alapján.

A Magyar Királyi Kúriának emelt épület 1949-ig szolgált a legfelsőbb bírói fórum székhelyéül, míg a kommunisták szét nem verték a bírósági rendszert. Úgy tudjuk, hogy a hatalmas, reprezentatív terekkel rendelkező, bruttó 20 ezer négyzetméteres palota felújítása és a Kúria visszaköltözése után mintegy háromszázan dolgoznak majd az épületben. A legfelsőbb bírói fórumnak jelenleg helyet adó székház 19 ezer négyzetméteres, és abban – a Legfőbb Ügyészség, valamint a Fővárosi Ítélőtábla munkatársaival együtt – ezren dolgoznak.

magyaridok.hu
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó