Hollandiában inkább eltörölték a népszavazást
Már kétszer szembement a holland nép a holland politikai elittel, ezért inkább eltörölték a véleménynyilvánító népszavazás intézményét. A Mandiner megkérdezte a holland Judith Sargentinit, tervezi-e, hogy jogállamisági jelentést ír az ügyről.
2018. július 19. 01:02

A holland parlament felsőháza július 10-én eltörölte a véleménynyilvánító népszavazás intézményét. A nem kötelező népszavazás eltörlésére irányuló javaslatot a 75 felsőházi képviselőből 40 megszavazta. A javaslatot támogatta a kormánykoalíció négy pártja (VVD, CDA, D66, Keresztény Unió) és az SGP (ortodox kálvinista Református Párt) két szenátora. A kormány szerint a referendum ezen formája csak „zavart” okozott, hiszen az eredményét nem kötelező figyelembe venni, ezért érdemesebb inkább eltörölni ezt a jogintézményt.

Hollandiában a felsőház júliusi döntéséig két népszavazási forma létezett. Az egyik az ügydöntő, kötelező erővel rendelkező népszavazás, amelynek eredménye a holland törvényhozásra nézve kötelező. A másik az épp most eltörölt véleménynyilvánító népszavazás volt.

A véleménynyilvánító népszavazás intézménye Hollandiában az elmúlt években többször is belpolitikai bonyodalmakhoz vezetett. Emlékezetes a 2016-os hollandiai népszavazás, amelyen a holland polgárok döntő többsége, 61 százaléka elutasította az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését.

A részvétel mindössze 32 százalékos volt, de a szavazás így is érvényesnek minősült, hiszen az érvényességi küszöb mindössze 30 százalék. A holland parlament azonban nem törődött az eredménnyel, és a képviselők végül azt szavazták meg, hogy az EU tartsa fenn az Ukrajnával kötött társulási szerződést.

Véleménynyilvánító népszavazás volt az idei holland voksolás is, amelyen a holland választók elutasították azt a törvényt, amely a titkosszolgálatok internetes tevékenységgel kapcsolatos jogköreinek kibővítéséről szólt. A népszavazáson a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt, a törvény elutasítása mellett 49,4 százalék szavazott, miközben a törvényt támogatói 46,5 százalékot kaptak. A népszavazást követően a holland kormányfő, Mark Rutte kijelentette, hogy komolyan veszi az eredményeket. A törvény ennek ellenére május 1-én hatályba lépett, ugyanis a holland törvényhozás végül nem vette figyelembe a voksolás eredményét.

Úgy tűnik, a holland politikusok a jövőben már nem akarnak ilyen kellemetlen népszavazásokba beleszaladni, így inkább megszüntették a véleménynyilvánító népszavazás intézményét. A „hollandiai helyzet” és a közvetlen demokrácia intézményrendszerének „leépülése” miatt írt a Mandiner Judith Sargentini holland európai parlamenti képviselőnek, aki az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának tagja és az európai demokratikus értékek egyik legnagyobb híve.

Arról kérdezték őt, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e az európai értékekkel, hogy Hollandiában eltörölték a véleménynyilvánító népszavazást, valamint arról, hogy tervezi-e, hogy a jövőben jelentést készít-e az ügyről.

Judith Sargentini a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

mandiner.hu