Hozzájárultak a zárószavazáshoz
Az MSZP-t még a saját javaslatai sem érdeklik
Elfogadta a parlament a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokat, a Költségvetési Tanács (KT) pedig megadta előzetes hozzájárulását az egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához.
2018. július 18. 11:16

A Költségvetési Tanácsnak három napja van a véleménynyilvánításra azzal kapcsolatban, hogy a költségvetés megfelel-e azoknak az alkotmányos elveknek, amelyek az ország jövőbeni munkáját befolyásolják – közölte Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ezt az időt a tanács azonban nem szokta kitölteni, mivel folyamatos az együttműködés a módosító javaslatok tárgyalásakor – tette hozzá.

Ennek függvényében a tanács hozzájárul ahhoz, hogy a zárószavazásra sor kerüljön, ez egy alkotmányos aktus, ami több mint formalitás, hiszen a kérdés az, hogy a költségvetés megfelel-e azoknak a szabályoknak, amelyek az államháztartás csökkentésére vonatkoznak, valamint betartják-e a hiánnyal kapcsolatos lépéseket – hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

A módosító javaslatok megfelelnek az alkotmányos elveknek

Idén a módosító javaslatok nem jártak pénzügyi mozgással, abban az értelemben, hogy a költségvetésnek a bevételi és kiadási főösszegei egyensúlyban maradtak, ennek megfelelően a Költségvetési Tanács véleménye szerint a költségvetésre vonatkozó módosító javaslatok megfelelnek az alkotmányos elveknek – mondta.

A világgazdasági folyamatokkal kapcsolatban a szakértők valamivel kisebb növekedéssel számolnak, mint a kormányzat. A különböző elemzői vélekedések körülbelül 3,5 százalék körüli növekedést várnak, míg a kormány ennél valamivel nagyobb mértékű növekedéssel számol – közölte Kovács Árpád.

Hozzátette: kettő közötti különbséget a kormányzat azzal ellensúlyozta, hogy a korábbi évektől jelentősebb biztonsági tartalékkal indította el a költségvetést, ezzel elejét vette a kockázatokról szóló vitáknak.

A belpolitikai folyamatok nem vetítenek előre kockázatot

A világgazdasági folyamatok kockázatai miatt előfordulhat, hogy nem a pozitív szcenárió valósul meg, míg a belpolitikai folyamatok nem vetítenek előre kockázatot ma Magyarországon – hangsúlyozta Kovács Árpád.

Az Európai Unió országai számára van egy kritériumrendszer, egy háromszázalékos előírás, ami a költségvetési hiányra vonatkozik. A magyar kormány azonban ennél jóval kisebb hiánnyal tervezte meg a költségvetést – hívta fel a figyelmet.

A költségvetés nincs kitéve a devizahullámzás veszélyeinek

Az egységes költségvetési törvényjavaslatban – a KT által korábban véleményezett törvényjavaslat-tervezettel egyezően – az államadósság-mutató 2018 végére a GDP 72,9 százalékáról 70,3 százalékára csökken.

Kovács Árpád aláhúzta: ez a csökkenés még egy kedvezőtlen fordulat esetén is tartható. Az ország mindig egy jobb forgatókönyv megvalósulására készül, amelynek a lehetősége nagyon határozottan benne van a jövő évi költségvetésben.

Orbán Viktor korábbi kormánya már 2010-ben az államadósság szerkezetének a módosítását tűzte ki célul azért, hogy ne legyen kitéve a devizahullámzásból adódó kockázatoknak. Azóta jelentősen csökkent az államadósság devizaaránya. Kovács Árpád szerint ez a célkitűzés a továbbiakban is tarthatóvá válik, valamikor az összes adósságállomány fele külföldi pénznemekben volt, ami most 18 százalékra csökkent.

Az MSZP-t még a saját javaslatai sem érdeklik

Miközben jövőellenesnek nevezve hevesen támadta a jövő évi költségvetést, az MSZP-frakció mintegy fele meg sem jelent a büdzséhez benyújtott módosító javaslatok szavazásakor, így saját indítványaikra sem mondtak igent. A költségvetést ugyancsak keményen bíráló Gyurcsány Ferencék egy módosító javaslattal sem éltek.

Újra jelesre vizsgázott hiteltelenségből és a választóik iránti közönyből a baloldal. Miközben hétfőn a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosításokról szavazott a parlament, Kunhalmi Ágnes (képünkön) a Facebookon tett közzé képeket olaszországi nyaralásáról. Az MSZP országgyűlési képviselője, választmányi elnöke Verona építészete, majd a Monte Baldo orma után éppen Sirmione partjait csodálta ahelyett, hogy saját öt, illetve párttársai további tucatnyi módosító javaslatára mondott volna igent a Házban.

De nem Kunhalmi volt az egyetlen a szocialisták közül, aki nem szavazott vagy részt sem vett a hétfői ülésen. Történt mindez úgy, hogy az MSZP korábban jövőellenesnek titulálva hevesen támadja a 2019-es büdzsét, és nem győzi hangoztatni, hogy az egészségügyi vagy a szociális területen önálló költségvetési tervezetet tett le az asztalra.

A parlamenti jegyzőkönyvekből kiderül, hogy az MSZP-frakció mintegy fele nem szavazott a párt saját módosító indítványairól. Nem tartotta ezt fontosnak Hiller István, Hiszékeny Dezső, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Molnár Zsolt és a párt elnöke, a baloldali értékekhez való visszatérést, szolgáltató MSZP-t ígérő Tóth Bertalan sem. Náluk sokkal lelkiismeretesebbnek bizonyultak a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a DK jelen lévő képviselői, akik kivétel nélkül a szocialisták valamennyi javaslatát támogatták – míg a kormánypárti képviselők elutasították azokat.

A parlamenti jegyzőkönyvekből kiderül az is, hogy a jövő évi költségvetéshez összesen 810 módosító javaslat érkezett, legtöbbjük a Jobbiktól, majd az LMP-től és a szocialistáktól. A Demokratikus Koalíció képviselői viszont egyáltalán nem erőltették meg magukat, így miközben durván bírálták a 2019-es büdzsét, egyetlen módosító indítványt sem tettek.

Egyébként Gyurcsány Ferenc pártelnök sem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen a hétfői ülésen, míg Oláh Lajos kivételével valamennyi DK-s képviselő szavazott. A Magyar Idők szerette volna megtudni, hogy az MSZP számos képviselője miért nem vett részt a szavazáson, ám a párt sajtóosztálya lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

MTI - magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó