Százezren emlékeztek Jekatyerinburgban
Kirill pátriárka vezetésével mintegy százezer ember emlékezett kedden II. Miklós utolsó orosz cár és családja kivégzésének 100. évfordulójára az urali Jekatyerinburgban, ahol 1918. július 17-re virradóra a bolsevikok agyonlőtték az akkor már trónjáról lemondott és házi őrizetben tartott cárt, családját, szolgálóit és orvosukat.
2018. július 18. 01:01

Helyi idő szerint éjjel két órakor indult útnak a körmenet a kivégzés helyszínétől és a 21 kilométerre fekvő Ganina Iama kolostorba tartott. Az orosz ortodox hívők az ország különböző részeiből érkeztek, de külföldről is jöttek emlékezni a cári családra. Mintegy húszezer ember a kolostornál csatlakozott a menethez – közölték a helyi hatóságok. 2002-ben egy hasonló megemlékezésén csupán kétezer ember vett részt. A kolostor azon helyek egyikén épült, ahol az utolsó orosz cár és családja elégetett maradványait elhantolták a kivégzés után.

A zarándokokhoz szólva Kirill pátriárka hangoztatta, hogy Oroszországnak „tanulnia kell ebből a nehéz és keserű tapasztalatból”. „Kitartóan ellen kell állnunk minden olyan gondolatnak és olyan vezetőknek, akik azt ajánlják nekünk, hogy életünk, hagyományaink és hitünk megsemmisítésével fogadjunk el egy új, ismeretlen, boldog jövőt” – szólított fel az egyházi vezető. II. Miklós cárt és német származású feleségét, valamint öt gyermeküket, szolgáikat és orvosukat 1918. július 16-ról 17-re virradóra a bolsevikok lőtték agyon az Ural-hegységben lévő Szverdlovszkban (ma Jekatyerinburg), ahol házi őrizetben éltek. Gyilkosaik villámgyorsan elföldelték a maradványokat, amelyek nagy részét 1979-ben találtak meg. A cár, felesége és három gyermeke csontjait 1998-ban Szentpétervárra szállították, de az orosz ortodox egyház megtagadta a méltó temetést tőlük, megkérdőjelezve valódiságukat.

2002-ben az az ortodox egyház mártírként szentté avatta a cárt és családját, 2008-ban az orosz legfelsőbb bíróság rehabilitálta, a bolsevik politikai elnyomás áldozatának nevezte a cári családot. Az orosz állam a kivégzés 100. évfordulójára nem tervezett semmilyen hivatalos megemlékezést, de a minisztériumok illetékesei részt vesznek egyes egyházi megemlékezéseken. Az illetékes hatóság az évforduló előestéjén, hétfőn jelentette be, hogy a legújabb genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy valóban a 100 éve meggyilkolt II. Miklós orosz cár és családtagjai maradványait találták meg egykoron Jekatyerinburgban.

A feltárt csontok újabb vizsgálatai elvezethetnek ahhoz, hogy az orosz ortodox egyház elismerje, a cári család maradványait tárták fel 1979-ben és teljes pompával végső nyugalomra helyezzék azokat. A genetikai vizsgálatokat az ortodox egyház rendelte el. Az eljárás során II. Miklós apjának, III. Sándor cárnak a maradványait kihantolták, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy „apáról és fiúról van szó” – jelentették be az illetékesek.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó