Szijjártó: ki kell lépni a folyamatból
Mivel az ENSZ globális migrációs csomagja kötelező lesz a tagállamokra, Magyarországnak ki kell lépnie az elfogadás folyamatából, világossá téve, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését, iránymutatását sem - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken New Yorkban.
Utoljára frissítve: 2018. július 13. 17:47
2018. július 13. 16:59

A tárcavezető részt vesz a világszervezet globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalássorozaton.

Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a globális migrációs csomag szövegének előkészítése most véget ér, és a szöveg kidolgozásával megbízott két társelnök az általuk elkészített javaslatot átadja az ENSZ-közgyűlés elnökének, aki pedig decemberben a marokkói Marrákesben megrendezendő állam- és kormányfői csúcstalálkozón annak elfogadására tesz javaslatot.

Szijjártó Péter kiemelte: a globális migrációs csomag végleges szövege "teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával". Ez a csomag "eszement módon kívánja ösztönözni a migrációs folyamatokat, kizárólag Afrika, Latin-Amerika és a kis szigetországok érdekeit vette figyelembe akkor, amikor a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg. Ez "egy hamis megközelítés" - mutatott rá.

Úgy vélte, ugyanakkor a csomag "egyáltalán nem törődik azon emberek létező alapvető emberi jogával, akik a saját hazájukban biztonságos és nyugodt körülmények között kívánnak élni". A szöveg szerint a középpontban az ember áll, de ez nem így van, mert a csomag "kizárólag a migránsok érdekeit veszi figyelembe" - közölte.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy a csomag olyan kötelezettségeket ír elő a tagállamoknak, amelyek meghívásként értelmeződnek a migránsok számára, és amely intézkedések végrehajtása újabb milliós bevándorlási hullámokat fog generálni. A csomag elő akarja írni minden országnak, hogy minden szolgáltatást adjanak meg minden migránsnak, a migrációs útvonaluk minden pontján, és ezek a szolgáltatások legyenek egyenlők azokkal, amelyeket a saját állampolgáraiknak biztosítanak - magyarázta. Hozzátette: emellett folyamatos információellátást kell biztosítani a migránsoknak, továbbá a kommunikáció lehetőségét is az otthon maradottakkal.

Szijjártó Péter elmondta: a csomag azt is elő kívánja írni az országoknak, hogy biztosítsanak a migránsoknak indulásuk előtti és érkezésük utáni képzéseket, bővítsék ki a panasztételi lehetőségeiket NGO-k bevonásával, pénzhazautalásaikat részesítsék kedvezményekben, az illegális migránsokat hazaküldés helyett legális státusba helyezzék át, valamint a befogadókapacitásokat folyamatosan növeljék. A határvédelmet pedig emberi jogi és nem biztonsági kérdésként kellene kezelni - fűzte hozzá.

Úgy látja, ezek az intézkedések veszélyt hoznak az alkalmazó országokra és újabb migrációs hullámok megindulását fogják kiváltani.

A tárcavezető hangsúlyozta: a korábban állítottakkal szemben a globális migrációs csomag a nemzetközi jogrendszer részévé fog válni, hivatkozási pont lesz a nemzeti és nemzetközi jogalkalmazásban, ezért írja elő, hogy minden országnak saját nemzeti programot kell kidolgoznia a csomag intézkedéseinek alkalmazására és végrehajtására.

Megjegyezte: ez ugyanaz a folyamat, mint amit korábban "a kvótákkal játszottak le az Európai Unióban", először mindenképpen azt a látszatot keltették, hogy a kvóták csak önkéntesek lesznek, majd a végén kötelezőek lettek.

A külügyminiszter elmondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából, és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem.

Magyarország szerint nem alapvető jog a migráció

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ migrációs csomagjáról szóló tárgyalás utolsó fordulójában azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a migráció rossz és veszélyes folyamat, amelyet meg kell állítani – nyilatkozta az M1 Ma reggel adásában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Pénteken New Yorkban tartják az ENSZ migrációs csomagjáról szóló kormányközi találkozó hatodik, utolsó tárgyalási fordulóját, amelynek végén a dokumentum szövegezése befejeződik – mondta az KKM államtitkára.

Magyarország vállalta, hogy részt vesz a tárgyalási folyamatban, azért, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja tükrözze a magyar álláspontot – fogalmazott.

Magyarország már a kezdetektől fogva ellenezte az ENSZ migrációs csomagját, amely alapvető joggá akarja tenni a migrációt, legálissá akarja tenni az illegális bevándorlást és több pénzt akar fordítani a migrációs folyamatok finanszírozására.

Az ENSZ migrációs csomagja jelenlegi formájában afrikai migrációs csomagnak tekinthető, mert az afrikai érdekeket képviseli, az európai érdekeket viszont nem – jelentette ki Menczer Tamás.

Az államtitkár azt mondta: a kormány harcol azért, hogy a magyar álláspont megjelenjen a végső szövegben. Márpedig a magyar kormány nem támogatja, hogy kicserélődjön a különböző országok népessége, mert magyar Magyarországot és európai Európát szeretnénk – tette hozzá.

Mit tartalmaz a csomag?

Az ENSZ globális migrációs csomagja támogatandónak mutatja be a migrációt, és egyértelműen a bevándorlást tartja válasznak a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásra, amely ellentétes a magyar állásponttal. A javaslatok között szerepel, hogy az összes tranzitországban minden szolgáltatást biztosítani kell a migránsoknak, és nem lehet különbséget tenni a helyi lakosság és a migránsok között a szociális juttatások területén.

Ezek mind olyan pontok, amelyeket elfogadhatatlannak tart a magyar kormány – tette hozzá.

A mai utolsó tárgyalási fordulón Szijjártó Péter továbbra is azt a magyar álláspontot fogja képviselni, amely szerint a migráció rossz és veszélyes.

Szijjártó Péter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson New Yorkban 2018. március 12-én. (MTI/KKM)

Magyarország szövetségesei  

Menczer Tamás elmondta, hogy az európai színtéren a Visegrádi Négyek, a kontinensen kívül pedig Japán és Ausztrália számít Magyarország szövetségesének az illegális migrációval kapcsolatos álláspontok képviselésében, de az ENSZ globális migrációs csomagja elleni fellépésben Magyarország a leghangosabb – fejtette ki az államtitkár.

Menczer Tamás kitért arra is, hogy Ukrajna nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit sérti meg a kisebbségek anyanyelvi oktatásának lehetőségét szűkítő törvénnyel. Ezért nem támogatja Magyarország a jogfosztás megszüntetéséig Ukrajna euroatlanti törekvéseit. Ez nem kétoldalú magyar-ukrán ügy, hanem nemzetközi kérdés – jegyezte meg.

MTI
MTI Hírfelhasználó