Magasabb szinten a kapcsolatok
Magasabb szintre emeli a politikai kapcsolatokat a két ország között, hogy másfél év után ismét betöltötték a budapesti amerikai nagyköveti posztot, David B. Cornstein elfoglalta állomáshelyét - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn telefonon az MTI-nek, miután Budapesten találkozott az amerikai diplomatával.
2018. július 10. 01:36

Németh Zsolt közölte: a külügyi bizottság négypárti delegációja együtt ebédelt David B. Cornsteinnel. Az MSZP-t Mesterházy Attila, a Jobbikot Gyöngyösi Márton, a KDNP-t Juhász Hajnalka, a Fideszt pedig Balla Mihály bizottsági alelnök és az elnök képviselte.

Németh Zsolt megköszönte a nagykövetnek, hogy tevékenysége már az elmúlt hetekben is érzékelhetően kedvezően befolyásolta a magyar-amerikai kapcsolatokat. Úgy fogalmazott: érezhetően magasabb szintre emeli a két ország politikai kapcsolatait, hogy másfél év után - amely időszakban ideiglenes ügyvivő irányította a budapesti nagykövetség munkáját - a nagykövet elfoglalta budapesti állomáshelyét. Utalt arra, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nemrég felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és arra, hogy az amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Közölte: kiemelt helyen szerepelt a megbeszélésen a biztonságpolitika, az e heti NATO-csúcstalálkozóra tekintettel is. Jelezte: Magyarország egyetért azzal az amerikai elvárással, hogy a NATO csak akkor lehet sikeres, ha tagállamai megfelelő anyagi ráfordítással támogatják a szervezetet. Úgy folytatta: a kétszázalékos honvédelmi ráfordítás célját Magyarország nemcsak elfogadja, hanem el is kezdte ennek megvalósítását.

Szólt arról is: a tény, hogy Magyarországon százezer ember dolgozik amerikai tulajdonú vállalatoknál, mutatja, milyen jelentősek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak Európán kívül az Egyesült Államok a legfontosabb befektetői, illetve exportpartnere. Németh Zsolt tudatta: a nagykövet, aki maga is üzletember, azt hangsúlyozta, hogy "messze nem aknázták még ki" a gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket, és ő maga is elkötelezetten lép majd fel ezen a területen, az energetikát külön is említve.

Jelezte: egyetértettek abban, hogy "egészségtelen Magyarország egyoldalú energiafüggése Oroszországtól", ezért mindent meg kell tenni, hogy az energiadiverzifikáció folyamata kiteljesedhessen a következő években. Romániában és Horvátországban is nagyon komoly beruházások készülnek, az amerikai tőke a jelek szerint ebben szerepet vállalna, és ezzel hozzájárulhat Közép-Európa gazdasági önállóságához - tette hozzá. A fideszes politikus meglátása szerint komoly gazdasági szerepe lehet az Egyesült Államoknak abban, hogy elősegítse a közép-európai együttműködés gazdasági megerősítését.

Németh Zsolt kitért arra is: a nagykövettel érintették az ukrán helyzetet a NATO-csúcstalálkozó összefüggésében. Úgy fogalmazott: Ukrajna "magának köszönheti", hogy Magyarország megvétózza a NATO-Ukrajna tanács összehívását. A vétót akkor kerülhette volna el - folytatta -, ha teljesítette volna azokat a feltételeket, amelyeket Magyarország megfogalmazott és mind a Velencei Bizottság, mind az amerikai partnerek támogattak, nevezetesen, hogy Kijev öt évre függessze fel az oktatási törvény alkalmazását.

Elmondta továbbá, megállapodtak abban, hogy a törvényhozásaik közötti kapcsolatokra nagy hangsúlyt helyeznek a következő időszakban: hamarosan megalakul a magyar-amerikai baráti tagozat.

David B. Cornstein június 25-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó