Közép-Európa és Kína együttműködése az EU érdeke
A közép-európai országok az egész Európai Unió érdekét is szolgálják, amikor szorosabbra fűzik az együttműködésüket Kínával - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Kína, valamint 16 közép- és kelet-európai ország Szófiában rendezett miniszterelnöki csúcstalálkozója után. A tanácskozáson Magyarországot Orbán Viktor kormányfő képviselte.
2018. július 7. 15:30

A külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: az EU-nak kifejezetten rossz hír, hogy egy általános világkereskedelmi háború kirobbanását megelőző időszakban vagyunk, egy ilyen esetleges háború ugyanis jelentős mértékben tovább csökkenti majd az unió versenyképességét.
Az EU-nak az az érdeke, hogy a világkereskedelem szabad, tisztességes legyen és a lehető legkevesebb korlátozó intézkedés állja útját a kereskedelmi, befektetési, gazdasági kapcsolatoknak - mondta a politikus.

Szerinte ezért amikor a közép-európai országok egy nyílt, szabad, akadálymentes együttműködést építenek fel Kínával, akkor nemcsak Kína-Közép-Európa, hanem Kína-Európa viszonylatban is segítik az európai versenyképesség dinamikus bővítését.

A kétoldalú kapcsolatokról Szijjártó Péter kifejtette: a térségből a magyar export a legjelentősebb kínai irányba, Magyarországon vannak a legjelentősebb kínai beruházások, ugyanakkor a pénzügyi együttműködés további fokozására is hangsúlyt helyeznek, hogy minél több kínai forrást tudjanak bevonni a magyar gazdaság fejlesztésébe.

Ennek megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Bank of China szombaton aláírt egy megállapodást, amelyben elkezdik előkészíteni az MFB megjelenését a kínai kötvénypiacon újabb források bevonása érdekében - közölte.

A tárcavezető megerősítette: a Közép-Európa és Kína közötti együttműködés zászlóshajója az infrastruktúra-fejlesztés területén egyértelműen a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációja, hiszen ez kínálja majd a kínai áruk leggyorsabb eljutási lehetőségét a "tengeri Selyemútról" Nyugat-Európába. A beruházás végét 2023-ra várják, tekintettel arra, hogy idén megkötik a szerződést a győztes kivitelezővel - tette hozzá Szijjártó Péter.

Bővülnek a kapcsolataink Kínával

Orbán Viktor Li Ko-csiang miniszterelnökkel is találkozott a szófiai csúcs alkalmával

A magyar–kínai együttműködés minden területen dinamikusan bővül – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiában, a közmédiának adott nyilatkozatában. A tárcavezető ezzel az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció és Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai kormányfő tárgyalásáról, valamint a Csen Sze-csinggel (Chen Siqing), a Bank of China elnökével folytatott megbeszélésről adott tájékoztatást.

Orbán Viktor miniszterelnök és a Bank of China elnöke, Csen Sze-csing találkozója Szófiában 2018. július 6-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A kétoldalú tárgyalásokat annak alkalmával tartották, hogy a bolgár főváros ad otthont a KKE együttműködés, azaz Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország csúcstalálkozójának. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország és Kína kereskedelmi számai az előző év végén is minden létező rekordot megdöntöttek. A két ország – egyúttal pedig Közép-Európa és Kína – közötti együttműködés zászlóshajójának a Budapest–Belgrád vasútvonal modernizálását nevezte, amely „már sínen van”.

Emellett Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Kína és a tizenhat kelet-közép- európai ország együttműködése továbbra is dinamikusan bővüljön. Ennek jegyében az ősszel Budapest ad otthont az együttműködésben részt vevő országok jegybankelnöki találkozójának, és az is eldőlt: a 16+1-es formáció fejlesztési banki együttműködésének központját Budapesten hozzák létre.

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (j2) találkozója Szófiában 2018. július 6-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Megállapodás született továbbá arról, hogy létrehoznak egy hosszú távú, a kapcsolatokat újabb dimenzióba léptető, öt-hét pontos együttműködési akciótervet. Ennek kidolgozását a gazdasági vegyes bizottság kapta feladatul – közölte Szijjártó. Elmondta, az akciótervbe a gazdasági együttműködés, infrastrukturális fejlesztések és az oktatási együttműködés kérdései kerülnek majd bele annak érdekében, hogy Magyarország és ezen keresztül a közép- európai régió versenyképességét tovább javítsák, a Kínához fűződő kapcsolatokat pedig még szorosabbra fűzzék.

Li Ko-csiang kormányfő – a kínai nemzetközi rádió tudósítása szerint – a szófiai eseményhez kapcsolódóan bolgár lapokban megjelenő cikkében rámutatott: Kína és a kelet-közép-európai országok a fejlettség azonos fokán vannak, és országa továbbra is az európai integráció támogatója marad, egységes, stabil, nyitott és prosperáló uniót, valamint erős eurót akar látni.

A 16+1 együttműködés az elmúlt öt évben nem játszott meghatározó szerepet, ezért a rendszer bizonyos elemeit javítani és tökéletesíteni kell. Az együttműködés részeit pedig gyakorlati szinten is meg kell valósítani – mondta el a kínai nemzetközi rádióban Liu Csuo-kuj (Liu Zuokui).

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia Középés Kelet-Európával foglalkozó kutatója szerint Peking már számos programot vitt véghez Közép- és Kelet-Európában, de a helyiek nem igazán érzékelték ezeknek a programoknak a hatását és Kína szerepvállalását. Azon is dolgozni kell, hogy az emberek többet érezzenek az együttműködés eredményeiből – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a Szent György-templom papjait köszönti Szófiában 2018. július 6-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök és Peter Pellegrini szlovák kormányfő a Kína-KKE együttműködés eddigi eredményeit bemutató kiállításon Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország évenkénti csúcstalálkozóján Szófiában 2018. július 7-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Bojko Boriszov bolgár kormányfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország évenkénti csúcstalálkozóján Szófiában 2018. július 7-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó