Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról
Berlinben tárgyalt Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékelik a helyzetet – szögezte le a magyar kormányfő.
Utoljára frissítve: 2018. július 5. 14:16
2018. július 5. 13:57

 

Orbán Viktor csütörtökön Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral, majd közös sajtótájékoztatójukon elmondta: Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta.

Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett – emlékeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és készen állunk lefolytatni ezt a hosszú vitát – fűzte hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről – fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Intenzív vitát folytattunk Orbán Viktor miniszterelnök úrral, de a bilaterális kapcsolataink kiválóak, különösen a gazdaság területén – mondta Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfővel való találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. Emlékeztetett: a német-magyar gazdasági kapcsolatok volumene éves szinte az 50 milliárd eurót is eléri.

A technológia és a kutatás területén Németország szeretné szorosabbá tenni az együttműködést Magyarországgal, különösen az autógyártás kapcsán, hangsúlyozta Angela Merkel.

Kitért a migráció kérdésére is. Elismerte, hogy a két ország elképzelései merőben eltérnek, de kiemelte, hogy jó az együttműködés a Frontex és a kibocsájtó országokban folytatott segélyezés tekintetében. Ha véleményeink különbözőek is fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon – fogalmazott a kancellár.

Orbán Viktor szerint baráti hangvételben zajlott a megbeszélés. Németországban is tisztában vannak vele, hogy Magyarország egy munka alapú gazdaságot épít melynek célja a teljes foglalkoztatottság elérése, amihez a német-magyar gazdasági együttműködés sokat tesz hozzá – mutatott rá a miniszterelnök.

Elmondta, hogy az együttműködés a védelmi szektor területén is szóba került. Emlékeztetett, hogy Magyarország már az elsők között szorgalmazta a közös európai védelmi képességek kiépítését és az ezt kiszolgáló ipar megerősítését.

A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékelik a helyzetet – szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindezek ellenére együttműködésre törekszünk. Magyarország déli határai egész Európát védeni fogják a jövőben is – biztosította német kollégáját a magyar kormányfő.

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett - emlékeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és "készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát" - fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
   

MTI
  • Magyar fegyvergyár - műszaki világcsúcson
    Magyarország mindenkor képes legyen saját fegyvert gyártó kapacitás működtetésére, mert ez szuverenitási kritérium is.
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
MTI Hírfelhasználó