Újfajta megközelítéseket képviselhet Cornstein
Hétfőn átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek David B. Cornstein, az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete. Kinevezése előtti, szenátusi meghallgatásán az amerikai-magyar kapcsolatok erősítését, az amerikai gazdasági érdekek érvényesülését, a demokratikus értékek előmozdítását, valamint az antiszemitizmus visszaszorítását nevezte céljának.
2018. június 28. 10:13

David B. Cornstein 78 éves, New York-i milliárdos üzletember, akinek az egyik nagyanyja magyar születésű. Pályafutása alatt főképpen tőzsdén jegyzett cégek igazgatásával foglalkozott, ám kormányzati szférában és jótékonysági szervezetekben is vállalt szerepet, valamint New York állam olimpiai bizottságának elnökeként is tevékenykedett. Korábban két egészségügyi alapítvány is az év emberének választotta.

Áder János köztársasági elnök és David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete 2018. június 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Politikai kinevezett az új nagykövet

Magyarics Tamás Amerika-szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta: a magyar kötődésű David B. Cornstein egy politikai kinevezett, ami azt jelenti, hogy nem karrier diplomata. Magyarországon utoljára a kilencvenes évek elején Charles H. Thomas volt karrier diplomata, azóta csak politikai kinevezettek voltak a nagykövetek, vagyis az üzleti életből, vagy a média világából érkező emberek, akik például kampány-hozzájárulással segítették az adott elnököt.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb zsinagógájának kuratóriumi tagja David B. Cornstein, akit elkísért Magyarországra Arthur Schneier is, a zsinagóga vezető rabbija.

Az új nagykövetnek vannak olyan kapcsolatai, amelyek a politikában jártassá teszik őt, azonban alapvetően nem a politikával vagy a diplomáciával foglalkozott korábban – tette hozzá.

Aktív a zsidó kulturális élet Magyarországon

David B. Cornstein a szenátusi meghallgatásán az antiszemitizmus visszaszorítását nevezte egyik céljának. Magyarics Tamás szerint nem biztos, hogy ezt Cornstein gondolta személyesen, ugyanis a szenátusi meghallgatásra a küldő ország külügyminisztériumi tisztviselői állítják össze azt a bemutatkozó szöveget, amit felolvas a nagykövet-jelölt.

A külügyminisztériumi tisztviselők több helyről szereznek információkat, az egyik ilyen forrás az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, valamint más csatornákon, magyar származású tudósokon, történészeken, illetve szakértőkön keresztül is szerezhetnek információt vagy félinformációt Washingtonban – közölte Magyarics Tamás.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke bemutatkozó látogatáson fogadja David B. Cornsteint az Országházban, 2018. június 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Gyarmati István szerint a tények, valamint a kép, amit alkotnak Magyarországról, ebben a tekintetben messze állnak egymástól. Magyarországon nem igazán erős az antiszemitizmus, illetve a 19. század vége, a 20. század eleje óta nem volt olyan aktív, erőteljes zsidó kulturális élet hazánkban, mint amilyen jelenleg van – vélekedett a szakértő.

A magyar kormány nem csupán a jelenlegi izraeli kormányzattal van rendkívül jó kapcsolatban, hanem mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországon ne dühöngjön az antiszemitizmus – fűzte hozzá.

Legutóbb Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök telefonon tárgyalt egymással, amelynek során a határvédelemmel és a migráció kezelésével kapcsolatban megegyeztek abban, hogy a magyar fellépés az, amit követni lehet, illetve el lehet fogadni – emlékeztetett Magyarics Tamás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint az amerikai elnök biztatta Orbán Viktort, hogy védje erősen a déli határt, Orbán Viktor pedig biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi Magyarország határait.

Nem megafon-diplomáciával rendezik a kérdéses ügyeket

A nagykövet mindig az elnököt képviseli, jelen esetben a nagykövet politikai kinevezett, vagyis szorosabb, személyes kapcsolata van az elnökkel. Az új nagykövet az újfajta megközelítéseket tudja képviselni abban az esetben, ha megfelelően dinamikus és karakteres – vélekedett Magyarics Tamás.

Hozzátette: a nagykövet egy csapat élén áll, amelynek munkatársai között nagyon sok tapasztalt diplomata van, akik, ha nagyon igyekeznek, meg tudják nehezíteni a nagykövet munkáját, illetve olyan irányba tudják eltolni a nagykövet megjelenését, ami nem biztos, hogy a küldő ország eredeti elképzelése volt.

Magyarics Tamás ezt azonban nem tartja valószínűnek, abból kifolyólag, hogy az amerikaiak jelenleg nem kívánnak nyilvánosan „kioktatni” senkit. A szakértő úgy látja, abban az esetben, ha az Egyesült Államok kormányának bármilyen kérdése lesz, akkor azt diplomáciai úton, hagyományos eszközökkel rendezik majd, nem pedig egy olyan fajta „megafon-diplomáciával”, amivel a másik kormányt is arra kényszerítik, hogy hasonló módon szóljon vissza.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó