Közép-Európa nem kér a migránsokból
Közép-Európa állampolgárai egyértelműen ellenzik mind a bevándorlást, mind pedig a betelepítési kvótákat – derült ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára, tizenegy közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.
2018. június 28. 09:26

Rendkívül rossz a bevándorlás megítélése a közép-európai országokban – mutatott rá az a felmérés, amelyet a Nézőpont Intézet készített a Magyar Időknek.

Eszerint a kutatás által érintett tizenegy állam lakóinak mindössze egyötöde osztja azt a véleményt, hogy a kontinensen kívülről érkező bevándorlás inkább jó Európának, a megkérdezettek 74 százaléka viszont ellentétes állásponton van. Leginkább Németország és Ausztria tekinthető toleránsnak, azonban még ezekben az országokban is a bevándorlást ellenzők vannak többségben: 53, illetve 56 százalék gondolja úgy, hogy a folyamat Európára nézve inkább kedvezőtlen.

A posztszocialista térségben még jelentősebb többségben vannak a migrációról negatívan gondolkodók. Még a legkevésbé elutasítónak mondható Lengyelországban is majdnem a lakosság kétharmada állítja, hogy rossz a bevándorlás. A magyar, a bolgár, a szlovák és a cseh válaszadók között vannak a legkisebb arányban – 5, 8, 11, illetve 13 százaléknyian – a migrációról pozitívan gondolkodók.

Az uniós kvótarendszert szintén elutasítják a közép-európaiak. A teljes régiós lakosság 30 százaléka ért egyet a bevándorlók tagállamok közötti népességarányos elosztásával, 63 százalék viszont elutasítja azt. Az elképzelés hívei Ausztriában majd kétharmados többségben vannak, a többi államban viszont mindenhol a kvótaellenesség érvényesül.

Szlovéniában és Horvátországban a legalacsonyabb a kvótarendszert elutasítok aránya (51 és 55 százalék), legkevésbé pedig Csehországban (85 százalék), Szlovákiában (81 százalék) és Magyarországon (79 százalék) kívánják az elosztási mechanizmus bevezetését. Érdekesség, hogy a kvótát leginkább támogató Németország állampolgárainak is háromötöde ellenzi a kvótarendszert.

Az Európai Unió vezetésével a tizenegy ország válaszadóinak csupán 36 százaléka elégedett, 53 százalék viszont rossznak ítéli meg a brüsszeli bürokraták munkáját. Az uniót irányító testületek tevékenységével kapcsolatban – Románia kivételével – minden vizsgált állam lakosai jellemzően kritikusan nyilatkoztak.

A közép-európai válaszadók kétharmada szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, 30 százalék szerint viszont el kell fogadni azt a helyzetet, hogy más vallások, kultúrák is meghonosodnak a földrészen. Ettől függetlenül nincs olyan közép-európai régióba tartozó ország, amely a multikulturalizmust preferálná a keresztény kultúra dominanciájával szemben.

magyaridok.hu