A nyár végén életbe léphet a bevándorlási különadó
Meg kell téríteni azt a kiadást, amelyet a bevándorlást segítő szervezetek működése okoz az államnak, a magyar embereknek – mondta a Magyar Időknek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint ezt a célt megfelelően szolgálja a bevándorlási különadóról szóló javaslat, amely 25 százalékos terhet vetne ki minden olyan pénzösszegre, ingóságra, juttatásra, amelyet a bevándorlást segítő szervezetek bevándorlással kapcsolatos támogatásként kapnak más szervezetektől. Tállai szerint egyedül ez a megoldás felel meg a terhek közös viselését kimondó elvnek. Ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, már a nyár végén fizetniük kell a bevándorlást támogató szervezeteknek.
2018. június 23. 09:50

Az illegális migráció rendkívüli veszélyeket rejt magában, a jogsértő folyamat ráadásul igen szerteágazó, ­emiatt a különféle részkérdések rendezésére a legkülönfélébb állami megoldásokat kell bevetni. Ez az oka annak, hogy a határkerítés megépítése, a jogi határzár, a migránsok betelepítését tiltó alaptörvény-módosítás, az illegális migráció szervezését büntető Stop, Soros! törvény mellett most az adórendszerhez is hozzá kell nyúlni, s meg kell alkotni a bevándorlási különadó szabályait – erről beszélt lapunknak a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai András miniszterhelyettes felidézte: az illegális migráció megfékezésére eddig százmilliárdos nagyságrendet költött a magyar állam, a kiadásokat a honi költségvetés, vagyis az adófizetők állták.

– A közös teherviselés elvével semmiképpen sem lehet összeegyeztetni, hogy a társadalom fizesse ki azokat a költségeket, amelyek azért keletkeztek, mert néhány Soros-szervezet szeretné felpörgetni az illegális bevándorlást – mondta a miniszterhelyettes, majd hozzátette: a szaktárca ezért azt javasolja, hogy a bevándorlást forszírozó szervezetek fizessenek bevándorlási különadót. Az erről szóló törvénytervezetet kedden nyújtotta be a minisztérium a törvényhozásnak.

Tállai András részletesen is bemutatta az előterjesztést. Eszerint adót kellene fizetni a bevándorlást segítő tevékenység vagy szervezet anyagi támogatásakor. Ebből a szempontból fontos, hogy mi számít bevándorlást segítő tevékenységnek. – A javaslat ez ügyben világosan fogalmaz – mondta az államtitkár.

Ide tartozik többek között a médiakampányok és a médiaszemináriumok megtartása, a hálózatépítés és -működtetés, valamint a migrációt pozitív színben feltüntető propagandatevékenység, ha ezeknek a célja a bevándorlás ösztönzése.

– Lényeges az is – folytatta –, mi a bevándorlás. Az adószabályok szempontjából ez a fogalom azt fedi, amikor emberek véglegesen kívánnak áttelepülni lakóhelyükről egy másik országba. A jogszerű lakhelyváltoztatást természetesen nem érintené az új szabályozás.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Fontos elem az is, hogy kinek kell az adót megfizetnie. – Ennél a pontnál két szereplő jöhet szóba – mondta az államtitkár.

A javaslat szerint a közterhet elsősorban annak a szervezetnek kellene lerónia, amelyik a támogatást nyújtja. E szervezet a támogatás átadását követő hónap 15. napjáig köteles lenne nyilatkozatot tenni, s azt eljuttatni a támogatás címzettjének. Ez a dokumentum arról szólna, hogy a támogató a bevándorlási különadót bevallotta, megfizette.

Arra a helyzetre is gondoltak ugyanakkor a javaslat megfogalmazói, ha a támogató a kötelezettségének nem tenne eleget. Ekkor a támogatott, vagyis a bevándorlást segítő szervezet válna adóalannyá. Neki a támogatást követő második hónap 15. napjáig kellene az adót megállapítania, bevallania és megfizetnie.

– Merthogy a bevándorlási különadónál is az önadózás elve érvényesülne – mondta Tállai András, hozzátéve: a hatósági feladatokat, mint minden más adó ügyé­ben, itt is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látná el. A NAV-nak kellene gondoskodnia a nyilvántartási teendőkről, az ellenőrzések elvégzéséről és – adott esetben – a szankció megállapításáról vagy a meg nem fizetett adó összegének behajtásáról.

– A parlament elé terjesztett indítvány szerint az adó igazodna ahhoz a hatáshoz, amit a bevándorlást segítő szervezet tevékenysége vált ki – mondta Tállai András. Az adót az anyagi támogatás, például az átutalt pénzösszeg, az átadott ingóság összege, értéke után kellene megfizetni, a teher mértéke pedig 25 százalék volna.

– Vagyis a juttatás értékének egynegyedét kellene adóként befizetni – summázott az államtitkár.

– Fontos pont – tette hozzá végezetül –, hogy a bevándorlási különadóból származó bevétel a központi költségvetésbe folyna be, és kizárólag határvédelmi feladatok ellátására volna felhasználható. S az is lényeges, hogy a szabály már a nyáron életbe léphet. Ha az Országgyűlés megszavazza, a törvény kihirdetését követő 30. naptól a bevándorlást segítő szervezeteknek különadót kell fizetniük.

magyaridok.hu
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó