Már csak Ildikó állja
2018. június 22. 23:56

Az MSZP tartósan nem tud mit kezdeni magával, de másokkal sem. Kongresszusok idején ilyenkor a pártok új fejezetet nyitnak, az MSZP esetében azonban addig nincs és nem is lehet új fejezet, ameddig nincs bátorságuk lezárni a régit, amelynek nyomai újra és újra átütnek szövetén. Egyelőre nem látni a cserepadon senkit, aki képes volna ezt a kényes műveletet úgy elvégezni, hogy maga ne essen áldozatául ennek, sőt lehetséges, hogy a gyenge immunitású, széthullott szervezet is megsínylené, mert egy markáns átalakulás belefutna önnön korlátaiba.

(...) Az MSZP lassan, de folyamatosan vesztette el néppártjellegét, s ha most ismét a néppártosodást tűzik is zászlajukra, az így, ilyen felállásban, ilyen hívószavakkal nem fog menni. Friss arcok nélkül új formát, vonzó üzenetet pedig különösen nehéz találni akkor, ha a régit dolgavégezetlenül mindig sutba dobták vagy átfazonírozták, netán elárulták.

(...) Ugyanakkor a korábbi, sokszorosan bukott szocialista vezetés majd minden tagja „becsekkolt” a parlamentbe, attól pedig mindenki óvakodni fog, hogy egy újabb feszültséggóc szülessen a felálló, meglehetősen vegyes elnökség és a frakció között. Már a bejelentkezések és visszalépések kavalkádjából is kivehető volt a cél, a csapatépítő lózungok mögül viszont további kudarcok esetén hamar ismét élesedhetnek a lobbik eltemetettnek vélt aknái.

(...) Az új elnök a hagyományos szociáldemokráciát és az eredendő baloldaliságot emlegetve fölmondott minden olyan tennivalót, amelyet már annyiszor hallottunk, márpedig ezek alaposabb kifejtés nélkül nem az új idők új dalai.

(...) Keveset tudni arról, hogy a kongresszus zárt ülése mennyire volt kritikus és őszinte, mindenesetre korábban mindig eljutottak az élesebb sarkok lecsiszolásához, s meneteltek az újabb fiaskók felé, holott a díszletek mögött minduntalan „lázadó”, „tisztázó” eszmecserét vártak, ehhez igazodó eredménnyel. Hiába.

(...) De a megfelelési kényszer szintén gyakran zsákutcába vezeti a szocialistákat. Karakteres, önálló álláspont híján időről időre alamuszi módon belesimulnak a Fidesz populista narratívájába mind a menekültügyben, mind a hajléktalanokkal való bánásmód megítélésében. Az ilyen és ehhez hasonló reakciók könnyen megmérgezhetik a Párbeszédhez való viszonyt, és kiemelhetik velük szemben a Gyurcsány-csapat következetességét. Márpedig egyelőre elsősorban velük kereshetnek összekötő szálakat, ha kötelet nem is fonhatnak belőlük.

Orbán 2002-ben látványosan a hátát mutatta a parlamentnek, sőt egy időre a Fidesznek is, hogy elvegyüljön polgári köreiben. Ehhez persze nélkülözhetetlen volt a veszélyt érzékelő, megszerveződő holdudvar és a vezér egymásra találása, Orbán tehetsége és munkabírása. Az MSZP Horn Gyulán kívül csak „hozott anyagból” tudott hasonlót felmutatni, ideiglenes sikerrel. Aki azonban azt hiszi, hogy az úgynevezett mediatizált világban az ATV és a Hír TV egyre unalmasabb fórumai elegendők a nyilvánosság eléréséhez, téved. Ráadásul várhatóan ezek a lehetőségek a jövőben tovább szűkülhetnek. Mást, máshogyan viszont nem lehet adni ütős, hiteles tartalom és egyéniségek nélkül, zavaró repülésekkel, kibeszélő attrakciókkal, „jobbító szándékú” bírálatokkal, ráadásul farizeus módon leginkább a kormánypárti tévében, sajtóban. Jellemzi a helyzetet, hogy manapság a kommunikáció legnagyobb terhe a veterán Lendvai Ildikóra hárul, aki ugyan derekasan állja a sarat, de ettől még feltűnőbb a rátermett társak hiánya.

Az MSZP-elit most is ódzkodott egy nagyobb merítésű kiválasztási folyamat megszervezésétől, amolyan előválasztástól, amely megmozgathatta volna a szervezet berozsdásodott aktívahálózatát, s nagyobb legitimitást adhatott volna az új vezetőségnek.(...)

Tamás Ervin: Szocialista svédasztal

 

 

 
168 óra
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó