Jogsértésnek tartja a minicsúcs összehívását Orbán Viktor
A miniszterelnök megerősítette: a V4-ek nem vesznek részt az Európai Bizottság elnöke által összehívott megbeszélésen, mert azt csak az Európai Tanács elnökeként tehetné meg. Lapértesülések szerint a hétvégi egyeztetés valódi célja, hogy megsegítsék Angela Merkelt. A német kancellárt saját koalíciós partnere támadja bevándorláspolitikája miatt. Horst Seehofer két hetet adott a kancellárnak a helyzet rendezésére. A bajor Keresztényszociális Unió elnöke kilátásba helyezte a kormánykoalíció felbontását a menekültügy körüli viták miatt.
2018. június 22. 23:30

Horst Seehofer óva inti Merkelt, hogy a köztük lévő migrációs vita miatt leváltsa – erről írt a Passauer Neue Presse. A német napilapnak adott interjúban a belügyminiszter úgy fogalmazott: világpremier lenne elbocsátani egy olyan minisztert, aki törődik országa biztonságával és rendjével.

A politikus hangsúlyozta: én vagyok a Keresztényszociális Unió elnöke, amelyik a három koalíciós párt egyike, és a pártom teljes támogatását tudom magam mögött. A bajor politikus hozzátette: ha a kancellári hivatalban valaki elégedetlen lenne a szövetségi belügyminiszter munkájával, akkor véget kell vetni a koalíciónak – fogalmazott Horst Seehofer.

Angela Merkel koalíciós partnere, a bajor CSU párt elnöke, Seehofer a jövő heti uniós csúcsig adott időt a migrációs vita rendezésére. A német kancellár kedden a francia elnökkel egyeztetett, és valószínűleg Angela Merkel kérésére hívott össze egyfajta minicsúcsot a migráció ügyében vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A hétvégi, brüsszeli tárgyalás – sajtóhírek szerint – nem szól másról, mintsem hogy megsegítsék Angela Merkelt. Az egyeztetés azonban számos uniós tagállam ellenállását váltotta ki. A Libanonban tárgyaló német kancellár már nem is csúcstalálkozónak, hanem munkamegbeszélésnek nevezte az egyeztetést.

Van különbség a tagállamok között migráció terén

Vannak, akik szerint nem kell megvédeni a határokat, mások szerint pedig meg kell – vázolta fel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, milyen különbségek vannak az uniós tagállamok között a migráció terén. A vasárnapi brüsszeli minicsúcsról szólva megerősítette: azon a visegrádi négyek nem vesznek részt.

A miniszterelnök azt mondta: megbomlott az unió alkotmányos rendje, ugyanis a Európai Bizottság átértelmezte a szerepét.

Orbán Viktor napközben a parlamentben fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét. A megbeszélésen áttekintették a jövő hétvégi hivatalos EU-csúcson napirendre kerülő témákat, mindenekelőtt a migráció kérdését.

Tizenhat tagállam részt vesz

Eddig tizenhat európai uniós tagállam vezetője jelezte, hogy részt vesz a vasárnapra összehívott informális migrációs és menekültügyi munkaértekezleten Brüsszelben – tájékoztatott az Európai Biztosság illetékes szóvivője.

Alexander Winterstein a brüsszeli testület sajtóértekezletén elmondta, hogy az eredetileg tervezett nyolc állam – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Málta, Németország, Olaszország és Spanyolország – mellett az utóbbi két napban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a találkozó nyitott minden tagállam előtt, de nem kötelező részt venni rajta, minthogy a jelenlévők nem fognak döntéseket hozni. Hozzátette: az egyeztetés után nem várható sajtótájékoztató, az egyes országok állam-, illetve kormányfői azonban nyilatkozhatnak.

Szakértők szerint a jövő heti, egyébként számos más nehéz kérdést is felölelő EU-csúcs legfontosabb és legmegosztóbb témája a migrációs és menekültpolitika lesz. Brüsszelben kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetőknek sikerül kompromisszumra jutniuk az úgynevezett dublini menekültügyi rendszer reformjáról.

A brüsszeli migrációs politika kudarcába már nem csak Merkel bukhat bele

A közelmúlt politikai eseményeit elemezte Kiszelly Zoltán, különös tekintettel a V4-ek csütörtöki tanácskozására. A politológus az M1 Ma este műsorában kiemelte az osztrák kancellár látogatását, és a Brüsszelbe összehívott migrációs minicsúcs várható következményeit is taglalta.

A politológus szerint lehet Merkel-mentő csúcsnak nevezni a vasárnapi brüsszeli értekezletet, mert a német kancellár volt az, aki Jean-Claude Junckert segítette bizottsági elnökválasztásában, amely szívességet most a másik viszonozza.

Merkel bajban van

A német kancellár a politikai túlélésért küzd. A friss kutatások szerint a németek 57 százaléka ellenzi Merkel migrációs politikáját. Bajorországban és Hessenben is tartományi választások lesznek ősszel. A legújabb kutatási adatok szerint a CDU a 30 százalék közelébe ért, a népszerűségi mutató korábban 45 is volt. Megjelent olyan országos felmérés is, hogy a koalíció támogatottsága 29 százalékon van.

A bevándorlásellenes AFD pedig jön föl. A többi pártban is azok a hangok erősödnek, amelyek a bevándorlást korlátoznák. Már a CDU-n belül is egyre többen azt mondják, hogy Merkel politikája megbukott – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Budapestre figyel Európa

A csütörtöki budapesti találkozó kapcsán a szakember kifejtette: a V4-eknél a migrációellenesség mindig többségben volt. Ezáltal a V4-ek hangja erősebbé vált az EU-n belül. 2015-ben, mikor a migráció, az újkori népvándorlás meghatározóvá vált, Magyarország elsőként kiállt amellett – a sok támadás dacára –, hogy ez a folyamat nem jó. Elsőként épült kerítés, a magyar–szerb határra. Azóta Európa-szerte Norvégiától kezdve Törökországig számos helyen kerítés épül.

A visegrádiak javaslatait az európai kormányok egy része már támogatja. A gond a brüsszeli és a berlini felfogással van, mert továbbra is tömeges betelepítést akar, évi 300-500 ezer embert, ami a Soros-tervben is meg lett fogalmazva.

Kurz látogatásának politikai üzenete van

A V4 felértékelődése abban is látszik, hogy intézményesült a párbeszéd. A tavalyi évben a Benelux államok vezetői is találkoztak a V4-ek vezetőivel, most Kurz bemutatta az osztrák elnökség programját. A következő fél év uniós programjáról beszélt a visegrádi országok vezetőknek, akik szeretnék tudni az osztrák elnökség prioritásait.

Kurz „damaszkuszi útja”

Kurz többek között annak köszönheti a kancellári pozícióját, hogy a visegrádi bevándorlásellenes politikát vette át, holott három-négy éve integrációs államtitkárként még maga is bevándorlást szorgalmazta. „Megjárta a maga damaszkuszi útját – szerencsénkre –, mert ő most a következő fél évben nem olyan lesz mint a bolgár elnökség, ami a német és brüsszeli javaslatokat felkarolva a hátsó kapukon keresztül próbálták a tömeges betelepítést forszírozni” – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

hirado.hu - M1 Hiradó - MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó