Az alapjogi jogalkotás a rendszerváltás éveiben
A kötet szerzői: Kukorelli István és Tóth Károly.
2018. június 25. 17:25

„Az 1989-90-es békés alkotmányos rendszerváltozás egyik jellemzője az volt, hogy abban nem született önálló emberi jogi deklaráció. A forradalmibb típusú alkotmányozásokban az emberi jogok adott nemzeti együttese önállóan jelent meg és deklaráció jellegét megőrizve vált az alkotmány szerves részévé. (...)

Nem lehet véletlen, hogy az alapjogok köréből a rendszerváltás forgatagában mindenekelőtt a politikai részvételi jogok (a választójog, a népszavazás) és a politikai szabadságjogok (gyülekezési és egyesülési szabadság, szólás-és sajtószabadság, lelkiismereti-és vallásszabadság) kodifikációja merül fel írásaikban az egyén szabadságával és méltóságával egyetemben. Ez történt Magyarországon is 1989-ben a történelem diktálta, folyamatos, sokszor véletlenszerű alapjogi törvényhozással. (...)

Hálásan köszönöm a két szerzőnek ezt a munkát, mely a kortársak számára újra megeleveníti ezt a korszakot, a fiatalabb generációk számára pedig segít megérteni azt, hogy miként alakult ki a mai politikai és jogi valóság. Mert ez a kötet kétségtelenül nekünk, a mának szól. Kukorelli Istvánnak az egyházügyi törvény viszontagságaiból levont tanulságát némileg átalakítva, azért, hogy tanuljunk a történelmünkből.” Paczolay Péter

A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában, 2018-ban jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó