Origo: 60 ezer migráns indulhat útnak
A hírportál értesülései szerint bekövetkezhet, amiről egy ideje már egyre több nemzetközi sajtóhír számol be, és amire korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is több alkalommal felhívta a figyelmet: újra több tízezer migráns indulhat útnak Európa felé.
2018. június 11. 10:55

Az Origo szerzője emlékeztetett, hogy Brüsszel már három éve nem találja a megoldást a bevándorlási válságra, továbbá felelevenítette: „Soros György és szervezetei mindent megtesznek azért, hogy migránsokkal árasszák el Európát”.

A portál információi szerint új útvonalat választottak az illegális bevándorlók, és már az embercsempészek is rájöttek arra, hogy komoly pénzekhez juthatnak, ha Görögországból Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át vezető útvonalat használják, hiszen az illegális bevándorlók több ezer eurót is kifizetnek azért, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

Továbbá az Origo felidézte Szijjártó Péter pár héttel ezelőtti kijelentéseit is, amelyekkel arra hívta fel a figyelmet a külügyminiszter, hogy könnyen megismétlődhet a 2015-öshöz hasonló tömeges bevándorlási válság. A cikk arra is figyelmeztet, hogy 2018. május végéig Szalonikibe több mint 18 ezer menekült érkezett. Hozzátették, az égei-tengeri szigeteken a hivatalos adatok szerint jelenleg 16.660 regisztrált bevándorló tartózkodik.

Albániában, a helyi miniszterelnök, Edi Rama szerint a migránshelyzet „egyre aggasztóbbá válik”. Az Origo felhívta a figyelmet, a nyugat-balkáni országba 2018 első öt hónapjában több mint kétezer migráns érkezett.

Montenegróban sem sokkal könnyebb a helyzet az Origo írása szerint: itt 2018 első öt hónapjában 1555 embert regisztráltak menedékkérőként, mire Vojislav Dragović, a helyi belügyminisztérium határrendészeti vezetője kijelentette: ha a tendencia nem szűnik meg, határkerítést állítanak az Albániával közös határvonalon.

Bosznia-Hercegovinában is változik a migránsok száma. Az Origo információi szerint míg 2017-ben összesen 755 illegális migráns érkezett az országba, addig 2018 első öt hónapjában 5116 illegális határátlépést regisztráltak. Arról is írnak a cikkben, hogy Bosznia-Hercegovina érintett hivatalos szervei nem számolnak a migrációs nyomás enyhülésével, úgy látják, „fennáll a veszélye annak, hogy az ország migrációs hot spottá válik”.

Innen a migránsok Horvátország felé folytatják útjukat, ahol – a hírportál szerzője szerint – a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan nő. Bihácson és környékén horvát sajtóbeszámolók szerint tetvességtől és rühösségtől kell tartani, az önkéntesek védelme érdekében a Vörös Kereszt beszüntette az ételosztást, áll az Origon megjelent írásban.

Boątjan ©efic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy kerítést terveznek újabb határszakaszokra, főleg a Kupa folyó mentén, ahol jelenleg a legtöbb migráns próbál meg átkelni – idézi a tisztviselőt a hírportál, hozzátéve: ©efic szerint az útvonalon jelenleg 50-60 ezer olyan migráns tartózkodik, aki Nyugat-Európába akar eljutni.

Origo
  • Nőtt a Fidesz előnye, sok múlhat a mozgósításon
    A 2014-es, a 2018-as és a 2019-es szavazások eredményei, illetve a közvélemény-kutatási adatok, valamint a helyi erőviszonyok feltérképezése alapján a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a huszonhárom megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP elsöprő győzelme várható az október 13-i önkormányzati választáson.
  • Befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése
    A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A létesítmény 7000 négyzetméteres kiállítótérrel gyarapodott, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait mutatják be - mondta el Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület pénteki sajtóbejárása előtt.
  • Parlamenti szünet a brexit előtt
    A brit történelem szinte folyamatos csatározás valamelyik európai konkurenssel földön, vízen és levegőben, vagy éppen magán a Brit-szigeteken polgárháborúk formájában.
MTI Hírfelhasználó