Origo: 60 ezer migráns indulhat útnak
A hírportál értesülései szerint bekövetkezhet, amiről egy ideje már egyre több nemzetközi sajtóhír számol be, és amire korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is több alkalommal felhívta a figyelmet: újra több tízezer migráns indulhat útnak Európa felé.
2018. június 11. 10:55

Az Origo szerzője emlékeztetett, hogy Brüsszel már három éve nem találja a megoldást a bevándorlási válságra, továbbá felelevenítette: „Soros György és szervezetei mindent megtesznek azért, hogy migránsokkal árasszák el Európát”.

A portál információi szerint új útvonalat választottak az illegális bevándorlók, és már az embercsempészek is rájöttek arra, hogy komoly pénzekhez juthatnak, ha Görögországból Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át vezető útvonalat használják, hiszen az illegális bevándorlók több ezer eurót is kifizetnek azért, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

Továbbá az Origo felidézte Szijjártó Péter pár héttel ezelőtti kijelentéseit is, amelyekkel arra hívta fel a figyelmet a külügyminiszter, hogy könnyen megismétlődhet a 2015-öshöz hasonló tömeges bevándorlási válság. A cikk arra is figyelmeztet, hogy 2018. május végéig Szalonikibe több mint 18 ezer menekült érkezett. Hozzátették, az égei-tengeri szigeteken a hivatalos adatok szerint jelenleg 16.660 regisztrált bevándorló tartózkodik.

Albániában, a helyi miniszterelnök, Edi Rama szerint a migránshelyzet „egyre aggasztóbbá válik”. Az Origo felhívta a figyelmet, a nyugat-balkáni országba 2018 első öt hónapjában több mint kétezer migráns érkezett.

Montenegróban sem sokkal könnyebb a helyzet az Origo írása szerint: itt 2018 első öt hónapjában 1555 embert regisztráltak menedékkérőként, mire Vojislav Dragović, a helyi belügyminisztérium határrendészeti vezetője kijelentette: ha a tendencia nem szűnik meg, határkerítést állítanak az Albániával közös határvonalon.

Bosznia-Hercegovinában is változik a migránsok száma. Az Origo információi szerint míg 2017-ben összesen 755 illegális migráns érkezett az országba, addig 2018 első öt hónapjában 5116 illegális határátlépést regisztráltak. Arról is írnak a cikkben, hogy Bosznia-Hercegovina érintett hivatalos szervei nem számolnak a migrációs nyomás enyhülésével, úgy látják, „fennáll a veszélye annak, hogy az ország migrációs hot spottá válik”.

Innen a migránsok Horvátország felé folytatják útjukat, ahol – a hírportál szerzője szerint – a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan nő. Bihácson és környékén horvát sajtóbeszámolók szerint tetvességtől és rühösségtől kell tartani, az önkéntesek védelme érdekében a Vörös Kereszt beszüntette az ételosztást, áll az Origon megjelent írásban.

Boątjan ©efic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy kerítést terveznek újabb határszakaszokra, főleg a Kupa folyó mentén, ahol jelenleg a legtöbb migráns próbál meg átkelni – idézi a tisztviselőt a hírportál, hozzátéve: ©efic szerint az útvonalon jelenleg 50-60 ezer olyan migráns tartózkodik, aki Nyugat-Európába akar eljutni.

Origo
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
 • Kormányrendelet rögzítette a Városliget építésszabályozási sarokpontjait
  A jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengő módon rögzítette a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet.
MTI Hírfelhasználó