Kizárták a Jobbikból Toroczkai Lászlót
Kizárta a Jobbikból Toroczkai Lászlót a párt fegyelmi bizottsága csütörtökön - tájékoztatta egyhangúlag meghozott döntéséről a testület pénteken az MTI-t.
2018. június 8. 14:15

Közölték: a Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes beadványára indult eljárás ügyében tartott tárgyalásra a szabályszerűen beidézett Toroczkai László nem jelent meg és írásban sem nyújtott be védekezést.

Az etikai bizottság megállapította, hogy Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el és megsértette a Jobbik alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja: a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét - fogalmaznak.

A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbik számára, hogy Toroczkai László a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le és nem a belső fórumokon.

Toroczkai László a Jobbik tisztújítását követően nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, amely kapcsán sajtóturnéba kezdett. Megnyilatkozásaival a belső információkat nem csupán tényszerűen tárta a nyilvánosság elé, hanem azokat nem egyszer torzítva vagy valótlan tartalommal - írták.

A jobbikos testület "bizonyítottnak találta azt is, hogy Toroczkai László már jóval a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a Jobbikkal ellenséges kormánypárti média részére az országos elnökségi üléseken történtekről".

A testület kimondta azt is, hogy az úgynevezett platformalapítás egyértelműen alapszabály-ellenes volt, ráadásul "a sajtónyilatkozatok alapján egyértelművé vált, hogy ezzel a lépésével valójában nem egy új, eddig nem létező, párton belüli szervezeti egység létrehozása, hanem a Jobbik megosztása és bomlasztása volt a célja Toroczkai Lászlónak".

Összegzésük szerint mindez nem értékelhető másként, mint egy új szervezet létrehozásának előkészítéseként és a Jobbik szándékos gyengítéseként, ezért a Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága nem tudott más döntést hozni, mint a kizárás.

Toroczkai László, a párt volt alelnöke május 22-én jelentette be, hogy Mi magunk néven platformot alakítana a Jobbikon belül azért, hogy visszatereljék a pártot az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez. A Jobbik országos elnöksége ezt követően kérte fel Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont, hogy kezdeményezzen etikai és fegyelmi eljárást Toroczkai László ellen, aki a Jobbik május 12-i tisztújításán a szavazatok 54 százalékával elnökké választott Sneider Tamás kihívója volt.

A szakadás szélére került a Jobbik

Novák Előd korábbi Jobbik-alelnök szerint pártszakadást eredményez, ha kizárják a platformot alapító Toroczkai Lászlót a Jobbikból. A volt jobbikos ország­gyűlési képviselő beszélt pártja botrányos pénzügyeiről is. Közben Volner János, a párt EP-lista-vezetője bejelentette, hogy a Jobbik az Európai Néppárt tagja akar lenni.

– Pártszakadáshoz vezet, ha Toroczkai Lászlót kizárják a Jobbikból, és akkor erkölcsi kötelességünk lesz kilépni a pártból – mondta Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke az M1 aktuális csatorna tegnap reggeli adásában, a párt etikai bizottságának ülése előtt.

A pártfunkcióiról korábban lemondott politikus szerint a Jobbik vállalhatatlan irányba indult el. Felesége, Dúró Dóra visszahívásával kapcsolatban elmondta, hogy koncepciós eljárás és belső tisztogatás zajlik a a pártban. Novák Előd emlékeztetett: a képviselők visszahívhatósága intézményének bevezetését egykor ő maga kezdeményezte, de nem azzal a céllal, hogy hatalomtechnikai célra használja a pártvezetés, és azzal jogszerűtlenül visszaéljen.

A volt képviselő elmondta: a választás előtt nem kívántak rontani a párt helyzetén pártvitákkal, de most itt az idő a problémák átbeszélésére.

– A lélekkufárkodás mellett a párt pénzügyeiben is vállalhatatlan folyamatok vannak – fogalmazott a politikus, aki elmondta, hogy szerdai hatállyal lemondott a Jobbik pártalapítványában betöltött kuratóriumi tisztségéről, amelyet társadalmi munkában végzett.

A tisztségeiről lemondott Novák Előd úgy látja, pártja vállalhatatlan irányba indult el Fotó: Kurucz Árpád

Szerinte az alapítványt is hatalomtechnikai célokra használják, és ezzel segítik a frakció egyben tartását. Szavai szerint nem kívánt asszisztálni ahhoz a gyakorlathoz, hogy a leköszönő jobbikos képviselőknek havi 400 ezer forintos havi juttatást biztosítsanak. Novák szerint a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja rendkívüli mértékben eltávolodott a párttól, és ezért is mondott le a pártalapítványi tisztségéről.

A volt alelnök szerdai Facebook-posztjában azt is felidézte, hogy a Jobbik azt a százmillió forintot is felélte, amit a kisemberektől kéregetett a mintegy 660 millió forintos számvevőszéki bírságra, sőt még százmillió forintnál is nagyobb kampánytartozása van a Magyar Postának.

Közben folytatódott a párton belül a pozícióosztás. Volner János frakcióvezető-helyettes tegnap a 24.hu kérdésére megerősítette, hogy jövőre vélhetően ő vezeti majd a Jobbik EP-listáját.

Mint mondta, ha pártja sikerrel jár a jövő májusi EP-választáson, fontos cél lehet bekerülni az Európai Néppártba, amelynek a Fidesz is tagja. A Toroczkai-pártisága miatt a frakcióból kizárt, listás mandátummal rendelkező Dúró Dóra kapcsán úgy fogalmazott, nem alkudnak vele arról, hogy Ásotthalom polgármestere vegye át tőle a képviselői helyet. Volner szerint Dúró független képviselőként folytatja parlamenti munkáját.

MTI - magyaridok.hu
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó