Valódi párbeszéd kell Európa keleti és nyugati fele között
Fontos, hogy valódi kommunikáció induljon be Európa keleti és nyugati fele között, felváltva "a süketek párbeszédét" - hangsúlyozta egy szerdai budapesti könyvbemutatón az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
2018. június 7. 10:46

Németh Zsolt szerint körvonalazódik Európában egy pozitív program, amely „a magyar-lengyel együttműködésben elég jól tetten érhető”. Hangsúlyozta, hogy a térség államainak szükségük van a Lengyelországból érkező friss gondolatokra.

A kötet megjelenése kapcsán arról is szólt: fontos, hogy azt egy olyan magyar-lengyel alapítvány támogatta, amelynek forrásaihoz a két ország kormánya egy-egymillió euróval járult hozzá. Foglalkozni kell Kelet-Európa múltjával és a kontinens nyugati felének fejleményeivel – jelentette ki.

Ryszard Legutko lengyel filozófus, a Jog és Igazságosság Párt európai parlamenti képviselője, A közönséges ember diadala című könyv szerzője az eseményen annak fontosságát hangsúlyozta, hogy szakítsunk a szavakat megölő, jelentésüket kidobó európai trenddel, amelynek egy hazug nyelv a megjelenése.

Példaként hozta fel, hogy miközben az Európai Parlament képviselőinek zöme a vélemények sokszínűségének szépségét dicséri, támadásnak tekinti, ha valóban eredeti, új gondolatok jelennek meg.

Megjegyezte: olyan politikusokat, mozgalmakat bélyegeznek Brüsszelben populistáknak, amelyek alapvetően az európai intézmények arroganciájának elutasításáról szólnak.

Mint mondta, a kontinens nyugati fele – amely segítséget kínálva akar irányt szabni az együttműködésnek – gondolkodásában is homogénebb a keletinél. Azt hangoztatta, a liberalizmus éppen úgy gyakorol mély hatást a társadalmakra, hogy azt ígéri, csak a kereteket szabja meg.

A szerző szerint vannak az életnek olyan területei, amelyekben nincs helye a liberalizmusnak, ezek között említve a családot, az egyházat és az iskolát.

MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Bayer Zsolt: A Tóth Bertalan
  Tóth Bertalan tehát megméredzkedett a nagy versenyben, méghozzá nem mással, mint Tóth Bertalannal.
 • Egy magyar hagyomány
  Nem csodálom, hogy ezt az országot nem érti senki. Nemcsak a nyelve miatt, hanem a lelke miatt sem. Itt évszázadok óta egy időben, egyszerre mindenki úgy érzi, hatalmon is van meg ellenzékben is
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó