Vörös szőnyeg Putyinnak
Az egész osztrák politikai elit fogadta az orosz elnököt.
2018. június 6. 11:44

Katonai tiszteletadással és vörös szőnyeggel fogadták tegnap Bécsben Vlagyimir Putyint, akinek márciusi újraválasztása óta ez volt az első látogatása az Európai Unióban. Az orosz elnök vizitjét rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték, viszont megérkezésekor az ellenzék nemhogy nem fújta a sípot, mint tavaly Budapesten, hanem egy kisebb Putyin-párti (!) demonstrációt is tartottak civilek a Hofburg előtt. Eközben az egész osztrák politikai elit találkozott Putyinnal: hivatali kollégája, Alexander Van der Bellen mellett az orosz elnök megbeszélést folytatott Sebastian Kurz néppárti kancellárral és Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárral is.

Putyin útjának apropója az osztrák–szovjet gázszállítási egyezmény 50. évfordulója volt, és az energiapolitika ezúttal is a megbeszélések fókuszában állt. Van der Bellen azt mondta: az orosz gáz beszerzése kétszer-háromszor olcsóbb, mint az amerikai cseppfolyós gázé, így nincs értelme szolgáltatót váltani. Tegnap 2040-ig meg is hosszabbították az OMV és a Gazprom 2028-ban lejáró szerződését.

Kényes kérdés volt a két államfő sajtótájékoztatóján a Moszkvával szembeni EU-szankciók ügye. Van der Bellen elmondta: Bécs nem tér el ebben az unió irányvonalától, míg Putyin szerint politikailag motivált kérdésről van szó. Az EU a számos tagállamára, így hazánkra nézve is hátrányos következményekkel járó szankciókat az ukrán válság, illetve a Krím félsziget 2014-es annektálását követően vezette be. Bécsben a kisebbik kormánykoalí­ciós partner, az Osztrák Szabadságpárt szorgalmazza a büntetőintézkedések feloldását és általában is egy Moszkvával szemben kevésbé ellenséges politikai irányvonalat.

Alexander Van der Bellen is megbeszéléseket folytatott a Kreml urával Fotó: Reuters

– Minden politikailag motivált korlátozás nagyon egyoldalú, és semmilyen végérvényes eredménnyel nem jár. A szankciók mindenkit hátrányosan érintenek – mondta Putyin, hozzátéve: ez ugyanakkor nem akadályozza meg országát abban, hogy továbbfejlessze kapcsolatait Ausztriával. Van der Bellen is hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, szerinte nincs bizalmi válság Moszkva és az EU között. Személyes szálként megemlítette saját családjának oroszországi történetét: a holland eredetű, de a Szovjet­unióban élő Van der Bellenek a második világháború idején úgynevezett népi németeknek, Volksdeutschnak számítottak, és nyugatra menekültek. Az osztrák elnök már Bécsben született, de szülei oroszul beszéltek.

Bécs mozgásterét az orosz politikában növeli, hogy a NATO szövetségi rendszerén kívüli ország. Mindezek fényében nem véletlen, hogy Putyin
– aki az elmúlt hetekben a német kancellárt és a francia elnököt is fogadta – most éppen Bécsbe látogatott: a jó kapcsolatokra gondot viselő osztrákok a Szkripal-féle mérgezési ügyben sem állították pellengérre Moszkvát és nem utasítottak ki orosz diplomatát.

Putyin az ORF osztrák televíziónak azt mondta: Moszkva „egységes és prosperáló” unióban érdekelt, nem akarja megosztani az EU-t. A jelek szerint az 1955-ig tartó szovjet megszállás sem tép fel sebeket az alpesi köztársaságban. Putyin fogadásánál jelen volt mindhárom akkoriban érintett kelet-ausztriai tartomány vezetője, és az elnök programjában Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel közös koszorúzás is szerepelt a Vörös Hadsereg emlékművénél.

Az államfő interjút ad

Ugyan Armin Wolf, az osztrák közszolgálati televízió, az ORF sztár-műsorvezetője kárára, de a Nyugat szokatlan betekintést nyert Vlagyimir Putyin személyiségébe. Wolf az elnöki látogatás előtt készített vele interjút; mint mondta, egy hétig készült a feladatra. Ám a 45 perces beszélgetésben Putyin tizenkétszer hányta Wolf szemére, hogy nem hagyja kifejteni a gondolatait. Noha az orosz elnök általában az anyanyelvén válaszolt, de egyszer németül mondta Wolfnak: „Legyen kedves, és engedje meg, hogy mondjak valamit!” A műsorvezető később rendkívül nehéz beszélgetőpartnerként írta le Putyint, akit hiába szembesített a Moszkva számára kényes összes kérdéssel, az mind lepergett róla.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó