A Stop Sorosról vitáztak
A Stop Soros törvénycsomag tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden. A kormányoldal az előterjesztés szükségességét és egyértelműségét hangsúlyozta, míg a Jobbik vezérszónoka épp ennek ellenkezőjéről beszélt.
2018. június 5. 17:37

Kontrát: legyen büntethető, ha valaki illegális migrációt szervez!

A Stop Soros törvénycsomag lényege, hogy büntethető legyen, ha valaki illegális migrációt szervez, vagy ennek érdekében a magyar törvények kijátszására buzdít - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára expozéjában.

Az államtitkár expozéjában kifejtette: ma azért támadják Magyarországot és annak kormányát, mert az a Soros-terv útjában áll, amelynek végrehajtása "egyre sürgősebb ellenfeleinknek". Az elkövetkező időszakban meg kell küzdeni a Brüsszel által tervezett kötelező kvótákkal, és azzal is számolni kell, hogy milliók készülnek Európába vándorolni Afrikából és a Közel-Keletről.

Meg kell védeni Magyarországot, a keresztény kultúrát az illegális migrációtól - jelentette ki Kontrát Károly. Kiemelte: a kormány által felépített műszaki, valamint élőerős és jogi határzár eddig megvédte Magyarországot, de a jövőben ennél is több védelem kell.

D_MTZ20180605001

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólal az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a "Stop Soros" vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Fidesz: a demokrácia, a keresztény kultúra is veszélyben van

Kósa Lajos (Fidesz) szerint a demokrácia, a szabadság, az egyenjogúság, a keresztény kultúra által közvetített értékvilág mind-mind veszélyeztetve van, amikor milliószámra özönlenek Európába lényegében ellenőrizetlenül olyan emberek, akik nem üldöztetés elől menekülnek, csupán jobb életre vágynak.

"Magyarország nekünk fontos igazán, nekünk kell megvédenünk" - hangsúlyozta, rámutatva, az unió egyes fórumain nem fogalmazódnak meg az álláspontok ilyen egyértelműen.

Emlékeztetett arra az uniós véleményre, amely szerint "perverz koalíció jött létre az embercsempészek és az NGO-k között" - a civil szervezetek segítik az embercsempészeket -, és leszögezte: a csomag ezt a jelenséget üldözi.

Az illegális határátlépést nem szabad segíteni, aki ezt valósítja meg, azt a rendőrség a bűnüldözés erejével is arra kell, hogy szorítsa, hogy tevékenységét abbahagyja - hangoztatta.

Hozzátette: az unió országainak jelentős részében hasonlóan léptek, mert mindeni érezte, hogy az Európát fenyegető áradat magától nem áll le.

Közölte azt is: Magyarországon a joggal súlyosan visszaélő tömegek haladtak át, arról pedig az NGO-k világosítják fel a tömegeket, hogyan lehet tudatosan hazudni a hatóságoknak. Utóbbiak sokszor komoly munkát fektetnek abba, hogy a nem együttműködőkről kiderítse személyazonosságukat és azt, mi is velük a valós helyzet.  

Kósa Lajos távlatos megoldásnak azt nevezte, hogy a segítséget oda vigyék, ahol arra szükség van.

Jobbik: nem látszik, milyen pluszt ad a javaslat

Mirkóczki Ádám (Jobbik) arra kérdezett rá, hogyan érkeztek az országba azok a menekültek, akik kedvező elbírálásban részesültek, mert szerinte mindegyikük biztonságos országon keresztül közelítette meg Magyarországot. Emlékeztetett: erre a már eddig létező szabályok alapján sem lett volna lehetőség. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a valóság és a magyar jogszabályok köszönőviszonyban sincsenek egymással.

Hangsúlyozta: konstruktívan állnak ahhoz, hogy Magyarország biztonságos legyen, ezért számos előterjesztést eddig is támogatott a Jobbik. Szerinte azonban most is olyan elnagyolt megfogalmazások vannak a javaslatban, amelyekről nem látható, hogyan fognak működni a gyakorlatban. Pontosításokat javasolt, mondván, jó szándékú szervezetek, akár a Katolikus Karitász vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is büntethető lenne.

Mit tekintünk bevándorlást szervezőnek? Mi a szervezés? - szerinte ez sincs egyértelműen kifejtve, nem világos például az, hol a határ a törvényes és a törvénytelen között. Példaként hozta azt a helyzetet, ha valaki felvesz egy stoppost.

Kijelentette: a javaslatban nem látszik az a plusz, amely szigort hozna az eddigi jogszabályokhoz képest.

KDNP: Európa közös érdeke a bevándorlás megakadályozása

Aradszki András (KDNP) Európa közös érdekének nevezte az illegális bevándorlás megakadályozását, kijelentette ugyanakkor, hogy az unió nem volt felkészülve ilyen nagy számú migráns érkezésére.  

Számunkra a magyar polgárok védelme a cél, ezt kell még hatékonyabban képviselni - hangsúlyozta.

Hozzátette: a javaslatnak az is az indoka, hogy kiderült, az illegális bevándorlás nem szervezetlen, nem spontán jelenség. Egyes szervezetek képesek több százezer embert eljuttatni egy olyan államtól, ahol létüket nem fenyegeti veszély. A módszerek, struktúrák, anyagi eszközök, tevékenységek egyre követhetőbbé váltak, a kormánynak pedig erre reagálnia kell.

Az illegális bevándorlás forrása a terrorizmusnak - mutatott rá. A javaslat hatékonyan, világosan és egyértelmű szabályok mellett tudja szankcionálni az illegális bevándorlás elősegítését - tette hozzá.

A vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a Stop Soros törvénycsomag tárgyalása az Országgyűlésben kedden. Az ellenzéki felszólalók egyaránt bírálták az indítványt.

MSZP: ez egy Btk.-módosítás

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy a törvénycsomag jelen formájában nem más, mint egy Btk.-módosítás. A rendőrségnek most is feladata a közrendvédelem és a határ biztosítása, a biztonságos harmadik országból érkezők elől pedig most is meg lehet tagadni menekültügyi eljárást - emelte ki.

A jogellenes bevándorlás elősegítése az embercsempészet enyhébb megítélését jelenti és miközben ennek a résznek a célja támogatható, az indítványt a jelenleginél sokkal szabatosabban kell majd megfogalmazni - jelentette ki.

A politikus határbiztosítási távoltartást elfogadhatatlannak, a jogállamisággal összeegyeztethetetlennek és a vasfüggöny korszakát idézőnek nevezte.

A vezérszónok végül arról beszélt, hogy az MSZP sem a határkerítés lebontását, sem semmilyen kötelező betelepítési kvótát nem támogat.

D_MTZ20180605006

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka a "Stop Soros" vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

DK: jogellenesen akarnak fellépni a magyar állampolgárok ellen

Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka azt mondta, hogy a törvény jogellenesen akar fellépni a magyar állampolgárok, az európai és magyar értékek ellen.

Aki háború elől menekül és el kell hagynia a hazáját, azon nem a nemzetközi előírások miatt kell segíteni, hanem azért, mert "normálisak vagyunk, mert emberek vagyunk" - fogalmazott a DK alelnöke. A "mocskos goebbelsi propagandáról" beszélő képviselő szerint a kormány az elmúlt években úgy mutatta be a menekülteket, mintha azok nem is lennének emberek.

A kormánypártok "embertelenné tették az országot", mert minden rendelkezésükre álló médiafelületen azt hirdették, hogy gyűlölni normális - folytatta felszólalását.

A vezérszónok kijelentette, hogy a mostani javaslat teljes mértékben szembemegy Európával. A migráció kérdése az egész világot érinti, ezt a globális problémát nem képes egy ország egyedül megoldani, ehhez közös európai megoldásra van szükség - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az EU-Afrika csúcs zárónyilatkozata nagy lépést tett volna az illegális migráció felszámolásának érdekében, de annak elfogadását éppen Magyarország akadályozta meg. A politikus ezt úgy értékelte, hogy a kormányzat érdekelt a migrációban. Nincs olyan európai hivatal, vagy szervezet, amelyik arra kötelezné Magyarországot, hogy menekülteket fogadjanak be - tette hozzá.

LMP: összetákolt és gyenge javaslat

Demeter Márta, az LMP vezérszónoka elöljáróban nyomatékosította, hogy a bevándorlás-politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia és minden államnak joga van eldönteni, hogy kiket fogad be. Emellett az is alapvető fontosságú, hogy Magyarország biztonságát érdemben garantálják - tette hozzá.

A mostani javaslat összetákolt és gyenge, ami nem garantálja Magyarország biztonságát - bírálta az indítványt a képviselő. A legfontosabb lépés az Európai Unió külső határainak megerősítése - szögezte le a politikus. Ehhez kapcsolódva megkérdezte, hogy a magyar kormány támogatja - e az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) megerősítését.

Az EU-t arra is képessé kell tenni, hogy aktívan tudjon fellépni a határain kívül is - vetette fel Demeter Márta. Javaslatként említett például egy, a balkáni országokkal közös előrejelző rendszer kialakítását.

A Btk.-ban már most is létezik az embercsempészet és a jogellenes tartózkodás tényállása, ezek pedig elegendőek az illegális migráció elleni fellépéshez - közölte a vezérszónok, aki bírálta, hogy az indítvány tele van gumijogszabályokkal.

D_MTZ20180605008

Demeter Márta, az LMP vezérszónoka a "Stop Soros" vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Párbeszéd: a javaslat nem fogja megoldani az illegális bevándorlás problémáját

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, hogy a javaslat nem fogja megoldani az illegális bevándorlás problémáját.

Az indítvány egy szemfényvesztés, amivel megint átverik az embereket - fogalmazott. A javaslat neve "Stop Soros", de ez a szövegben egyetlen egyszer nem szerepel - hangsúlyozta, hozzátéve, méltatlan, hogy a kormánypártok "a harmincas éveket idéző módon" riogatnak egy idős emberrel. Az indítványt nem "Stop Sorosnak", hanem a legális segítségnyújtást börtönnel fenyegető, szívtelen, embertelen törvényjavaslatnak kellene nevezni - fogalmazott.

Az indítvány tartalmilag is elfogadhatatlan, mert nem erősíti meg a határokat, nem javítja a határvédelmet, nem bünteti szigorúbban az embercsempészetet, miközben alapvető jogi követelményeknek sem felel meg - érvelt a frakcióvezető.

A törvénynek az a célja, hogy eltereljék a figyelmet a valós problémákról, folytassák a megfélemlítő, gyűlöletkeltő politikát és egy öncenzúrát vezessenek be a civil szervezeteknél - közölte Szabó Tímea. Aki börtönnel fenyeget ártatlan, segítséget nyújtó embereket, az nem méltó arra, hogy képviselő legyen - összegezte véleményét.

Képviselői felszólalásokkal folytatódott majd zárult a Stop Soros törvénycsomag tárgyalása az Országgyűlésben kedden.

Bősz Anett: a gyűlölet helyett válasszuk Európát
    
Bősz Anett (független) az Orbán Viktor által hirdetett régi vágású kereszténydemokrácia érvényesülését kérte számon az indítványon, amely szerinte nélkülözi a kereszténység legfőbb parancsát, a felebaráti szeretetet.

Önök bűnözőkként tekintenek azokra, akik emberségesen bánnak felebarátaikkal - mondta a törvénycsomag támogatóiról, reményét fejezve ki, hogy a kirekesztő nacionalizmus, a bezárkózás és a gyűlöletkeltés helyett ők is Európát és az Európai Uniót választják.

Mint mondta, nem csupán emberiességi, elvi és szakmai alapon utasítják el "a kormány civileket megbélyegző, keleti autoriter rendszereket idéző" tervezetét, hanem azért is, mert az szembemegy az alapvető európai értékekkel, az alapvető emberi jogokkal és a demokratikus értékekkel.
    
Jobbik: zárják le végleg a kötvényprogramot!
    
A jobbikkos Z. Kárpát Dániel azt kérdezte, hajlandó-e a kormány végleg lezárni "a magyar történelem egyik legnagyobb betelepítési programját", amelynek lebonyolítói "Magyarországot egyértelmű veszélybe sodorták".

A bevándorlás szervezésének minden formáját elutasítva megjegyezte, letelepedési kötvény vásárlásával több tízezren jutottak el a magyar állampolgárság előszobájáig.

Azt kérdezte, hogyan állhat elő a kormány "a kellő komolysággal" a bevándorlás szervezését korlátozó csomaggal, miközben ezeken a kötvényeken a magyar adófizetők 17 milliárd forintot veszítettek, míg a közvetítő cégek 150 milliárdot meghaladó nyereségre tettek szert.
    
Fidesz: ez válasz a minket veszélyeztető folyamatokra
    
Bajkai István (Fidesz) arról beszélt: a javaslat válasz a világban zajló folyamatra, amely "mindannyiunk létét veszélyezteti", védve a határbiztonságot és a schengeni rendszert, fellépve a szabályokat kijátszani akarók ellen.

Amikor az ország és magyarságunk megmaradásáról van szó, nem lehetünk eléggé óvatosak, és ha kell, nem lehetünk eléggé szigorúak - fogalmazott, azt hangsúlyozva: a körülöttünk lévő világ nem pusztán biztonságpolitikai szempontból válik mind veszélyesebbé, kiszámíthatatlanabbá.

Mint mondta, ellenőrizhetetlenül működő, a nemzetállamokat meghaladandó akadálynak tekintő erők akarják Európát, benne Magyarországot is megváltoztatni, ennek végkifejlete pedig "létünk, kultúránk leromlása és végleges elsüllyedése".

Pontosan tudjuk: az egyes nemzetállamok képességeit is meghaladó erők működnek az európai nemzetekkel szemben, akiknek útjában áll a hosszú évszázadok alatt, súlyos véráldozatok, nehéz történelmi tapasztalatok és kompromisszum árán kivívott békés kereszténység és annak mindent átható kultúrája, az abból kisarjadó, keresztényalapú politikai gondolkodás és világszemlélet - fogalmazott.

A kormánypárti politikus feltette a kérdést: Európa gyengesége lehet-e az oka annak, hogy Soros György és társai nem a világban dúló háborúk okait akarják megszüntetni, hanem Európába akarnak betelepíteni onnan érkezőket.

Jobbik: felesleges a törvénymódosítás

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint a törvényjavaslat kapcsán az első kérdés, "ez most minek"? Ennek a javaslatnak sem a Stop Soroshoz, sem a migrációhoz nincs köze, és ahhoz sem, hogy meg szeretnék védeni az embereket.

Magyarországon a szabály- és intézményrendszerben nem hiányzik semmi ahhoz, hogy az országot megvédjék a migránsoktól - tette hozzá.

Nincs egyetlen magyar ember, képviselő aki nem akarná az országot azoktól megvédeni, akiknek nincs itt helyük, a migrációt el kell utasítani - hangoztatta.

Az ellenzéki képviselő szerint silány, értelmezhetetlen szabályokat hoztak be, amit a bírók nem tudnak majd értelmezni, alkalmazni.

Szerinte kommunikációs trükk ez egész módosítás, és nem több.

Zárszó

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára zárszavában visszautasította a jobbikos képviselő és több társa megjegyzését, hogy silány, rossz minőségű a javaslat. Mint mondta, a BM munkatársai, Felkai László közigazgatási államtitkár vezetésével, a legjobb tudásuk szerint készítették a javaslatot Magyarország védelmében. Ezek a megállapítások megalapozatlanok, semmi nem támasztja azokat alá - jelentette ki. Visszautasította azt a kijelentést is, hogy "goebbelsi propagandát" valósítanak meg. Hozzátette: azért nyújtották be, mert a kormány célja, hogy megvédjék Magyarországot és a magyar embereket.

A korábbi változtatások szükségesek voltak, a biztonság olyan kérdés, amelyért holnap és holnapután még többet kell tenni - jegyezte meg a parlamenti államtitkár.
Hangsúlyozta: akiket nem üldöznek, azoknak a menekültügyi kérelmét nem fogják támogatni. Azokat akarják szankcionálni, akik olyanoknak nyújtanának segítséget, akik nem voltak veszélyben. Egy a célja a javaslatnak, az illegális bevándorlás megállítása - rögzítette.

Nem három rendőrt küldtek Macedóniába, hanem majdnem 700 vett részt a misszióban - reagált egy másik felvetésre. Hozzátette: ez kifejezi a szándékukat, hogy segíteni akarnak, szolidárisak. Kitért arra is, hogy határozottan fellépnek az embercsempészek ellen, a javaslattal azok ellen is fel lehet lépni, akik "odaszállítják" a migránsokat a határra.

Azt kérte a képviselőktől, ha vannak javaslataik, azt módosítók formájában nyújtsák be.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó