A héten dönthet a külföldről támogatott civilekről
Ma megkezdi és várhatóan még a héten befejezi az Alkotmánybíróság (AB) a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény elemzését.
2018. június 4. 10:52

Az egy éve elfogadott jogszabály arra kötelezte az érintett alapítványokat és egyesületeket: jelentsék be, egyes kiadványaikon pedig tüntessék fel, hogy külföldről származó támogatásuk az adott évben elérte a 7,2 millió forintot.

Hatvan ellenzéki országgyűlési képviselő közös beadványban kérte az AB-tól a törvény utólagos kontrollját, megsemmisítését, mert szerintük a szabályozás nem egyértelmű, sérti a jó hírnévhez való jogot, egyben hátrányos megkülönböztetést jelent.

Az ügyben előzetesen, írásban kifejtette álláspontját az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az AB-nek megküldött beadványában úgy fogalmazott: az utóbbi időkben tapasztalt nemzetközi változások indokolttá teszik, hogy a jogszabályok növeljék a társadalmi-politikai diskurzust alakító szervezetek átláthatóságát, és teremtsék meg a rájuk gyakorolt befolyás megismerésének lehetőségét.

A miniszter álláspontja szerint a hazai szabályozás összhangban van az alaptörvénnyel és az emberi jogok nemzetközi normáival. A tárcavezető a képviselői beadvány elutasítását indítványozta.

Magyar Idők
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
MTI Hírfelhasználó