A héten dönthet a külföldről támogatott civilekről
Ma megkezdi és várhatóan még a héten befejezi az Alkotmánybíróság (AB) a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény elemzését.
2018. június 4. 10:52

Az egy éve elfogadott jogszabály arra kötelezte az érintett alapítványokat és egyesületeket: jelentsék be, egyes kiadványaikon pedig tüntessék fel, hogy külföldről származó támogatásuk az adott évben elérte a 7,2 millió forintot.

Hatvan ellenzéki országgyűlési képviselő közös beadványban kérte az AB-tól a törvény utólagos kontrollját, megsemmisítését, mert szerintük a szabályozás nem egyértelmű, sérti a jó hírnévhez való jogot, egyben hátrányos megkülönböztetést jelent.

Az ügyben előzetesen, írásban kifejtette álláspontját az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az AB-nek megküldött beadványában úgy fogalmazott: az utóbbi időkben tapasztalt nemzetközi változások indokolttá teszik, hogy a jogszabályok növeljék a társadalmi-politikai diskurzust alakító szervezetek átláthatóságát, és teremtsék meg a rájuk gyakorolt befolyás megismerésének lehetőségét.

A miniszter álláspontja szerint a hazai szabályozás összhangban van az alaptörvénnyel és az emberi jogok nemzetközi normáival. A tárcavezető a képviselői beadvány elutasítását indítványozta.

Magyar Idők
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó