Búcsút mondhatunk a műanyagpohárnak
Az Európai Bizottság javaslata, amely egy sor, egyszer használatos műanyag eszköz betiltására vonatkozik, alaposan megmozgatta a tagországokat és komoly felzúdulást váltott ki a világhálón is. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz.
2018. június 3. 11:43

Ahogy arról korábban a Híradó.hu is beszámolt, az Európai Bizottság hétfőn szigorúbb uniós szintű szabályok elfogadására tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására. A javaslat szerint azokat az egyszer használatos műanyag termékeket tiltanák be, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Betiltanák egyebek mellett a műanyag fültisztító pálcikákat, műanyag evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat a tervezet szerint. A jövőben ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozokat pedig csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lehetne forgalmazni.

Olcsó alternatíva híján a visszaszorítás a cél

A javaslatból az is kiderült, hogy a bizottság arányosságra törekszik, ezért nem mindegyik érintett termékre próbálja ugyanazokat a szabályokat ráerőltetni. Azon termékek esetében, ahol nincs könnyen beszerezhető és olcsó alternatíva, a használat visszaszorítása a cél: egyrészt tagállami intézkedésekkel, másrészt a gyártókra vonatkozó követelményekkel, harmadrészt hulladékgazdálkodási előírásokkal.

Az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről és csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát egyaránt. Sőt előírhatják azt is a tagországok számára, hogy egyszer használatos műanyag termékekért pénzt kérjenek a jövőben.

(Fotó: Shutterstock)

Több milliárd eurónak megfelelő környezeti kárt tudnának az intézkedésekkel megelőzni

A bizottság számításai szerint a javaslat 2030-ra több mint hárommillió tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkentené a károsanyag-kibocsátást, és ugyancsak 2030-ig huszonkét milliárd eurónak megfelelő környezeti kárt előzne meg. Ezek az intézkedések a fogyasztóknak több milliárd eurós megtakarítást jelentenének.

Bár mindez pluszköltségekkel is járna, abban reménykednek, hogy egy uniós szintű, egységes szabályozás versenyelőnyt jelentene, és az európai cégek globálisan is versenyképesebbek lennének a fenntartható termékek piacán.

Mind a gyártók, mind a fogyasztók szükségesnek érzik az egyszer használatos műanyagokkal szembeni fellépést

Egy, a bizottság által végzett felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók 95 százaléka egyetértett azzal, hogy az egyszer használatos műanyagokkal szembeni fellépés szükséges és egyben sürgős is, 79 százalék szerint a probléma eredményes kezelése érdekében közös, uniós szintű fellépésre van szükség. A gyártók 70, a márkacégek 80 százaléka szükségét érzi a sürgős fellépésnek.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tiltásnak van hatása. A műanyagzacskók visszaszorítását célzó 2015-ös uniós intézkedések után elvégzett Eurobarométer-felmérés szerint az új szabályok hatására az európaiak 72 százaléka használt kevesebb műanyag zacskót. Nagy-Britanniában pedig a termékdíj 2015-ös bevetése után egy év alatt 85 százalékkal esett vissza az eldobható zacskók száma.

Az új tervezetet a két uniós társjogalkotó szervnek, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. De a bizottság azt szeretné, ha már a 2019-es májusi európai parlamenti választások előtt láthatók lennének az intézkedések konkrét eredményei.

Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, sőt az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen.

hirado.hu - MTI
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó