A biztonságos napozás aranyszabályai
Már a héten beköszöntött a kánikulai meleg, holnaptól pedig megkezdődik a naptár szerinti nyár. Egyre többen merészkedünk ki a napsütésbe, akár azért is, hogy egy kis színt szerezzünk, és a sápadt bőrszínünket egy kicsit sötétebb árnyalatúra cseréljük. Viszont nem árt óvatosan napoztatni a bőrünket, mert könnyen ártalmasakká is válhatnak a jótékonyan simogató napsugarak. Segítségképpen megmutatjuk, mi is a biztonságos napozás 5 + 1 aranyszabálya.
2018. június 1. 10:38

A napozás minden nyár elején téma, mégis úgy tűnik, hogy érdemes újra meg újra átismételni, mi mindenre fontos odafigyelni, hogy a régóta vágyott napsugarak ne ártsanak a bőrünknek. A biztonságos napozás fontos – még ha rövid távon úgy is tűnik, hogy egy kis leégés nem okozott nagyobb gondot, könnyen lehet, hogy hosszú távon igenis ártott a bőrünknek. Ráadásul a legégés, a naszúrás és a rosszullét is mind-mind olyan kellemetlenségek, amik miatt egy rosszul megtervezett napozás után akár még napokig szenvedhetünk. A napfénytől ráadásul fokozottabban ráncosodhat a bőrünk, szeplők, foltok alakulhatnak ki rajta, és megváltozhat a bőr ellenálló képessége, textúrája is. Mindenesetre bármilyen szokatlan tünetet is fedezünk fel magunkon, forduljunk szakemberhez, és kérjünk szakértő segítséget, hogy minél hamarabb jobban legyünk. De mint minden esetben, most is jobb, ha megelőzzük a bajt: segítségképpen megmutatjuk, mi is a biztonságos napozás 5 + 1 aranyszabálya.

Fotó: iStock.com/paultarasenko

Fotó: iStock.com/paultarasenko

Használjunk bőrradírt, mielőtt napra mennénk

A hámlasztás, radírozás segítségével ugyanis eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket a bőrünkről, és ez lehetővé teszi, hogy egy tisztább bőrfelülettel érintkezzenek a napsugarak – ezzel megakadályozhatjuk, hogy pattanások alakuljanak ki, de a napsugárzás okozta bőröregedés veszélyét is csökkenthetjük. Ráadásul egyenletesebb, szebb színünk lehet.

Használjunk megfelelő fényvédő krémet

Sokan vallják, hogy az arcukra nem használnak fényvédő krémet, mert akkor nem barnulnak le. Pedig a szakemberek mind azt javasolják, hogy kenjük be az arcunkat is, hiszen az arcbőrünk számára is fontos a védelem a nap káros sugaraival szemben. És ne felejtsünk el újrakrémezni akár óránkként vagy a fürdés, úszás után.

Gondoskodjunk árnyékról

Ha a totális napozás is a célunk, igyekezzünk olyan helyre leteríteni a törülközőnket, ahol szükség esetén árnyékba is húzódhatunk. Illetve a legjobb az lenne, ha az arcunk nem is lenne kitéve a közvetlen napfénynek, hanem folyamatosan árnyékban lenne – ezzel is megelőzve például a leégést. Viseljünk kalapot, vagy vigyünk magunkkal napernyőt. És inkább kerüljük a napozást a szokott időben: délelőtt 11-től délután 16 óráig.

Fotó: iStock.com/el-rudakova

Fotó: iStock.com/el-rudakova

Vegyük figyelembe a napozási időt

Nemcsak az a fontos, hogy mikor fekszünk ki a napra, hanem az is, hogy a bőrünket mennyi ideig éri a közvetlen napfény. Bőrtípustól függ, hogy kinek mennyi idő után ég le a bőre, vagy hogy mennyire hajlamos a melanin kialakulására. Általában 2-3 óra a maximum, de érdemes lehet kikérni egy szakember véleményét is arról, mennyi ideig lehetünk egyhuzamban a tűző napon.

Együnk, igyunk helyesen

A szakemberek szerint fontos, hogy odafigyeljünk a napozás előtt és közben elfogyasztott ételekre, italokra. Kerüljük az alkoholt és a zsíros ételeket – ezek miatt könnyen rosszul lehetünk. És igyunk sok folyadékot! Ha pedig a barna bőrszínünket szeretnénk felturbózni ételek segítségével, együnk narancssárga és piros zöldségeket, gyümölcsöket, amikben ráadásul magasabb az antioxidáns-tartalom – ezzel növelhetik a bőrünk védelmét a nappal szemben. Együnk például paradicsomot, igyunk zöld teát, és kapjunk be néhány kocka magas kakaótartalmú csokit.

Ne türelmetlenkedjünk

Tartsuk észben, hogy idő kell ahhoz, hogy az általunk megálmodott, napbarnított bőrszínt elérjük. Ha hosszú órákon keresztül fekszünk a napon, nem használunk krémeket, csak hogy gyorsabban barnuljunk, többet ártunk magunknak, mint amennyit használunk. És ne feledkezzünk meg a napozás utáni bőrápolásról, bőrnyugtató hidratálásról sem.

hirado.hu - ridikul.hu
  • háttérZay
    Bogár László: Magyarországon a globális SZDSZ lokális ügynökhálózata már a hatvanas években elkezdte belső hatalmi struktúrájának a felépítését, amit szimbolikusan az is jelez, hogy az 1966 és 1968 között elindított, a gazdasági mechanizmus reformja nevű akciósorozatuk két meghatározó személyisége az a Nyers Rezső és Tardos Márton volt.
  • A római parlamentben megbukott az LMBTQ-törvény
    Az örök városban üdvrivalgással fogadták a hazafias pártok képviselői az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette az LMBTQ-jogok bővítését.
  • Birodalmi téboly: az EU büntetést rótt ki Lengyelországra
    Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.
MTI Hírfelhasználó