A kormány benyújtotta a Stop Sorost
Magyarország készen áll a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatos vitákra, ezeken pedig minden esetben az ország biztonsági érdekeit fogja szem előtt tartani – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nem sokkal azelőtt, hogy a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az előterjesztést. Dömötör Csaba úgy fogalmazott: a parlamenti választás végeredményével a magyarok egyértelműen megüzenték, hogy meg kell védeni Magyarországot az illegális bevándorlástól.
2018. május 29. 22:17

A kormány arra kapott felhatalmazást április 8-án, hogy minden lehetséges eszközzel védje meg Magyarországot az illegális bevándorlástól – erről beszélt a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára a Stop Soros törvénycsomag benyújtása előtt. Dömötör Csaba kiemelte: a javaslat éppen ezért az eredetinél is szigorúbb formában kerül az Országgyűlés elé.

A tervezet értelmében az illegális migrációt támogató, külföldi forrásokból működő szervezeteknek regisztrálniuk kellene magukat, külföldi forrásaik után pedig illetéket kellene fizetniük, amit a kormány határvédelemre fordíthatna.

Az előterjesztés szerint emellett 5 és 90 nap közötti elzárással lenne büntethető az, aki szervezetten segíti az illegális bevándorlókat abban, hogy Magyarországon tartózkodási engedélyhez jussanak vagy menedékjogot szerezzenek.

Egy év szabadságvesztést kaphatna az, aki pénzzel támogatja, vagy pénzért cserébe segíti az illegális migrációt.

Azt pedig akár ki is tilthatják Magyarországról, aki úgy szervezi az illegális bevándorlást, hogy háttéranyagot készít vagy a hatóságok kijátszása érdekében határmegfigyelést szervez.

Volt már rá példa 

Hasonlóra az elmúlt években többször is akadt példa. A Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek a migránsokat Európa szerte útikönyvekkel és szótárakkal segítették abban, hogy bejussanak a kontinensre.

Sőt, ha kellett, akár jogi védelmet is nyújtottak nekik, ahogy annak a két bangladesi férfinak is, akiket az elutasított menedékkérelmük miatt a bíróságon a Helsinki Bizottság képviselt a magyar állammal szemben.

Nagy vita várható

A miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: a tervezettel kapcsolatban itthon és Brüsszelben is nagy vitára számítanak, a kormány azonban minden esetben Magyarország biztonságát tartja majd szem előtt.

„Meg kell erősítenünk a politikai páncélunkat az illegális bevándorlás ellen, már csak azért is, mert miközben Magyarország minden eszközzel a határait védi, Brüsszelben véglegesíteni akarják a betelepítési kvótát” – fogalmazott Dömötör Csaba.

A törvénytervezetet várhatóan július közepéig fogadhatja el az Országgyűlés, ami után két héten belül életbe is léphet a Stop Soros törvénycsomag. A parlament emellett az illegális bevándorlással kapcsolatos alaptörvény-módosításáról is dönt majd.

A beterjesztés összhangban van a parlamenti választás végeredményével, a magyarok ugyanis egyértelműen megüzenték: meg kell védeni Magyarországot az illegális bevándorlástól. A törvényjavaslat ezt az akaratot tükrözi – mondta Dömötör Csaba.

A „Stop Soros” büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését, ami alapján aki azt szervezi, hogy egy illegális bevándorló menedékjogot kapjon, vagy Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó bevándorló tartózkodási jogcímet szerezzen, az elzárással büntethető. Minősített esetben pedig – azaz ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást vagy tevékenységét rendszeresen folytatja – egy év szabadságvesztéssel is büntethető lesz – ismertette a részleteket az államtitkár.

A jogszabály arra is lehetőséget ad majd, hogy a bíróság az illegális bevándorlást szervezőket kitiltsa a határ 8 kilométeres sávjából, külföldi állampolgárok esetén pedig kiutasításról is dönthet – tette hozzá.

A törvényjavaslat rendelkezik továbbá arról – folytatta -, hogy Magyarország nem fogadja be azoknak a bevándorlóknak a menekültkérelmét, akiket nem üldöznek, nincsenek súlyos veszélyben. „Ebben vitánk lesz azokkal, akik univerzális jogként tekintenek a menekültjogra” – jegyezte meg Dömötör Csaba, azt is hangsúlyozva, hogy „nagy erők mozdulnak meg a törvény ellen”.

Fontosnak nevezte, hogy az Országgyűlés mielőbb elfogadja a „Stop Sorost”, mert „meg kell erősítenünk a politikai páncélzatunkat az illegális bevándorlás ellen”, miközben ugyanis Magyarország minden eszközzel a határait védi, aközben Brüsszelben véglegesíteni akarják a betelepítési kvótákat.

Hozzáfűzte azt is, a kormány tájékoztatást ad majd a parlamenti frakcióknak az előterjesztésről.

Arra a kérdésre, hogy ha például emberi jogi aktivisták információs anyagot készítenek az illegális bevándorlásról, akkor ők is büntetendők lesznek-e, a politikus úgy reagált: nem a kiadvány ténye, hanem az illegális bevándorlás elősegítő jellege teszi ezt büntethetővé.

Az államtitkárt megkérdezték arról, hogy Andreas Nick, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője azt mondta, a tervezett „Stop Soros” törvénycsomag ügyében figyelembe kell venni a Velencei Bizottság ajánlását.

Dömötör Csaba erre azt közölte: minden véleményt nyitottan meghallgatnak, de az biztos, hogy Magyarországnak senki nem adhat ultimátumot semmilyen kérdésben, ez egy szuverén ország, a választók döntöttek, „az ország biztonsága az elsődleges”. A Velencei Bizottság egy javaslattevő szervezet, nem írhatja felül a nemzetállami jogköröket – válaszolta egy másik felvetésre.

Soros György kedden publikált – a hvg.hu oldalon megjelent – cikkét kérdésre úgy kommentálta: a milliárdos nem tett le arról, hogy Európát a bevándorlás célpontjává tegye, a határvédelmet a nemzetállamok helyett az NGO-kra, Brüsszelre bízná. Ez pedig ellentétes azzal, amit a magyarok akarnak – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy Soros György szerint a migrációs politikának önkéntes alapon kell működnie, Dömötör Csaba azt felelte: Soros egy korábbi cikkében még arról írt, hogy ha az elosztási mechanizmus nem lesz egy kötelező, állandó eleme a menekültügyi rendszernek, akkor az össze fog omlani.

A következő uniós költségvetés ügyében a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy ne csökkenthessék Magyarország EU-s forrásait, már csak azért sem, mert ezek nem ajándékok, hanem kompenzáció azért, amiért Magyarország akkor nyitotta meg a piacait az uniós vállalatok előtt, amikor azok még jelentős versenyelőnyben voltak.

hirado.hu - MTI
  • A baloldal kamuügyet kiáltott, a Fidesz bízik a nyomozóhatóságokban
    Méltóságot is sértő vitában a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését a szerdai ülésen. A baloldal ugyanazt hangoztatta, amit a vizsgálóbizottság felállításától kezdve mondott: fake news, kamuügy, nincs bizonyíték, a Fidesz és a titkosszolgálatok találták ki az ügyet. A Fidesz–KDNP frakció visszautasította a vádakat, és leszögezte: a bizottság nem nyomozóhatóság, ráadásul a mozgásukat erősen korlátozta a baloldal.
  • Soros egyik blogján magasztalták az egekig Márki-Zayt
    Az Open Democracy nevű blogon egy vágyvezérelt és a valósággal köszönő viszonyban sem lévő írás jelent meg.
  • Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
    Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó