Szakadhat az LMP?
Gyenge felhatalmazást kapott Szél Bernadett társelnök az LMP hétvégi tisztújító kongresszusán. A Magyar Időknek nyilatkozó politológusok egyike az ellenzéki párt szakadását is elképzelhetőnek tartja.
2018. május 28. 12:32

Mindössze 60 százalékos támogatottsággal erősítették meg a társelnöki poszton Szél Bernadettet az LMP hétvégi előre hozott tisztújító kongresszusán. A másik jelölt Keresztes László Lóránt volt, aki a PestiSrácok.hu információi szerint 77 százalékot kapott. Az új társelnök úgy nyilatkozott: az LMP vezetése a legfontosabb feladatának a párt vidéki hálózatának megerősítését tartja.

– Az, hogy a kihívó nélkül induló Szél Bernadett csupán a küldöttek 60 százalékának szavazatát kapta meg, azt mutatja, hogy a párt kettészakadt – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel politikai elemző az LMP hétvégi tisztújító kongresszusát értékelve. Mint mondta, hasonló jelenetek zajlottak le nemrég a Jobbiknál is, ám míg Sneider Tamásnak Toroczkai László személyében népszerű ellenfele akadt, addig Szél Bernadettnek a pártján belül nincsen ilyen konkurense.

– Egyedül talán Hadházy Ákos lehetne ilyen politikus, azonban őt két évig eltiltották minden pártbeli tisztségtől. Ennek köszönhetően a régi-új társelnök a következő tisztújításig várhatóan el tudja vezetni az ­LMP-t, viszont a megszaporodott belső ellenfelek miatt idejének jelentős részét lekötik majd a belső viták – fejtette ki a politológus.

Hozzátette: a belső konfliktusok miatt Schiffer András és Sallai R. Benedek után várhatóan további politikusoknak fog majd megszűnni a párttagsága, ugyanis a jelenlegi vezetés célja háttérbe szorítani az összefogáspárti politikusokat. Deák Dániel rámutatott: Szél Bernadett a jelek szerint jól tudja: csak úgy futhatnak neki az európai parlamenti és önkormányzati választásoknak, ha sikerül kialakítani egy egységes párt képét, ami elképzelhetetlen a Hadházy-féle politikusok partvonalra szorítása nélkül.

Az új pártvezetés a vidéki hálózat megerősítését tartja a legfontosabb feladatának Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Bár az LMP kismértékben növelni tudta szavazói számát 2014 óta, a tagság egy része úgy érezheti: az eredmény elmaradt a várttól. Szél Bernadett alacsony támogatottsága azt jelzi, hogy 40 százalék nem elégedett a párt irányításával – közölte kérdésünkre válaszolva Krekó Péter.

A Political Capital ügyvezető igazgatója rámutatott: a társelnöki rendszer – Keresztes László Lórántra a küldöttek 77 százaléka szavazott igennel – tompíthatja az egyes személyekkel szembeni ellenérzéseket.

– Az országos és a helyi tisztújítások eredményei is mintha a pártvezetéssel szemben kritikus vonalat próbálnák csillapítani. A párt egyes vezetőinek nyilatkozataiból is az látható, hogy az LMP jobbszárnya megerősödött – fogalmazott a politológus, megjegyezve: kérdéses, hogy ez a megfelelő stratégia a két másik jobboldali párt – a Fidesz–KDNP és a Jobbik – dominanciá­ja mellett.

– A kutatásokból kiderül, hogy az LMP szavazói nagyrészt koordinációpártiak és balosabbak a párt tagságánál.

Beszédes adat egyébként, hogy 2014-ben a szavazatok 80 százalékával választotta társelnöknek Schiffer Andrást és Szél Bernadettet az LMP országos kongresszusa, Hadházy Ákost pedig a küldöttek 89 százaléka támogatta a korábbi tisztújításon.

magyaridok.hu
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
  • Brüsszel hidegháborút folytat Lengyelország ellen
    Deutsch Tamás „a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött."
  • Birodalmi fenyegetés Strasbourgban: Varsót ostromolják
    Morawiecki szerint ha valakik nemzetek nélküli „szuperállamot" akarnak, ahhoz a tagállamok beleegyezésére van szükség. Európának azonban egyenlő, szuverén országok közösségének kell maradnia, az EU nem lehet a tagországok fölött álló szerv. Nem engedhető meg, hogy ráerőltessék a döntéseiket másokra jogi alap nélkül, ahogy az sem, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak.
MTI Hírfelhasználó