Soros pénzén kampányolnak ellenünk
A Human Rights Watch felvetése a hírhedt Sargentini-jelentéshez hasonló
Átgondolatlannak tartja a Soros György támogatását élvező Human Rights Watch Fidesz-ellenes kampányát Schöpflin György kormánypárti EP-képviselő, míg a szocialista Ujhelyi István annak bizonyítékát látja benne, hogy Orbán Viktor eltérítette Magyarországot az „európai útról”. A szervezet, de különösen a milliárdos sokat nyerhetne azon, ha a Fideszt és a KDNP-t kizárná tagjai közül az Európai Néppárt.
2018. május 26. 09:55

– Nem világos, hogy milyen jövőt képzel el a Human Rights Watch (HRW) az Európai Néppárt számára arra az esetre, ha valamilyen csoda folytán sikerülne elérniük a Fidesz–KDNP-nek az említett pártcsaládból történő kizárását – nyilatkozta tegnap a Magyar Időknek Schöpflin György, a kormánypártok európai parlamenti képviselője.

Szavai szerint a néppárt mindenképpen gyengülni fog, ennek egyik jele a Macron nevével fémjelzett kísértés is: a pártcsalád baloldali szárnya egy ideje már a francia elnök politikájával szimpatizál. – A kizárás azt az üzenetet küldené a világ felé, hogy a néppárt egy közép-baloldali párttá vált, amely nem tűri meg magában a jobboldalt – hívta fel a figyelmet.

Schöpflin arra is rámutatott: ha a Fidesz–KDNP nem lenne tagja a néppártnak, többé nem is tartozna semmivel e pártcsaládnak, és euroszkeptikus alakulatokkal is szövetségre léphetne, amelyben a lengyel PiS-szel közösen vezető erők lehetnének.

Tüntetés a magyar választási eredmény ellen. Brüsszelben is mozgósítanak a spekuláns szervezetei Fotó: Europress/AFP

– Teljes mértékben átgondolatlan próbálkozásról van szó, amit az is mutat, hogy Orbán Viktor tevékenysége már Nyugat-Európában is széles körben ismert, ezért az általa vezetett párt kizárása sokakban visszatetszést keltene, és nagyszámú szavazatvesztést okozna a néppártnak – fejtette ki a politikus. Mint mondta, a HRW felvetése – a Sargentini-jelentéshez hasonlóan – a politikum működésének nem ismeretéről tanúskodik.

Mint arról a Magyar Idők már beszámolt, a Soros György százmillió dolláros támogatása ellenére önmagát független emberi jogvédő szervezetnek hirdető HRW a közelmúltban Fidesz-ellenes kampányt indított. A szervezet célja: nyomást gyakorolni a néppártra a kormánypártok kizárása érdekében.

Ezzel nemcsak Magyarországot és annak vezetését sikerülne a nemzetközi porondon lejáratniuk, de a kizárást követő botrány jelentősen visszavethetné az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjának jövő évi választási esélyeit, egyúttal a Sorossal szövetséges erők megerősödéséhez vezetne – legalábbis szerintük.

Támadják a kabinetet a migránsválság kezelése miatt is Fotó: Mirkó István

A HRW a 2010 utáni Orbán-kormányok legrégebbi külföldi kritikusai közé tartozik. Támadták a kabinetet a migránsválság kezelése miatt éppúgy, mint a Soros-hálózat átláthatóvá tételét célzó intézkedései, például a Stop, Soros! törvénycsomag miatt. Országjelentéseikben rendszeresen negatív színben tüntetik fel hazánkat – egy olyan országként, amely felszámolja a szabadságjogokat. Az efféle állításokat előszeretettel mantrázzák az ellenzéki pártok is. A HRW akciója miatt megszólaltattuk a szocialista Ujhelyi István EP-képviselőt, aki például azt mondta:

– Régóta hangoztatom, hogy amit az Orbán-kormány csinál az európai értékekkel és közösséggel, azzal felégeti a teljes nemzetközi kapcsolatrendszerünket. A politikus úgy vélte: ha a Fideszt kizárják a Néppártból, azzal az Orbán-kormány miatt sérül Magyarország. – Annak szurkolok, hogy a kabinet térjen vissza az európai értékek mellé, mert a Fidesz magatartása az európai alapszerződést és alapeszméket is sérti, és szembemegy hazánk hosszú távú érdekeivel.

Ujhelyi arra is kitért: a Fidesz–KDNP kizárásával a néppárt egy masszív csoportot veszítene, mivel a pártkoalíciónak elég nagy számú képviselője van az Európai Parlamentben. – Mindenesetre a konzervatív pártcsaládnak el kell döntenie, hogy milyen úton megy tovább – tette hozzá.

magyaridok.hu
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó