Megszűnik a Párbeszéd frakciója a parlamentben
Sajtóinformációk szerint Molnár Gyula és a liberális párt sikertelen háttéralkuja miatt lép ki Bősz Anett a Párbeszéd frakcióból.
2018. május 18. 23:18

10 nappal az országgyűlés alakuló ülése után megszűnik a Párbeszéd frakciója a parlamentben. A liberális Bősz Anett ugyanis bejelentette, hogy kilép a frakcióból és független képviselőként folytatja tovább.

Döntését azzal indokolta, hogy szövetségeseik – az MSZP és a Párbeszéd – nem tartotta magát korábbi megállapodásukhoz. A pártszövetség szerint ez nem igaz, szerintük a vita a pénzről szól.

Az MSZP – Párbeszéd felrúgta a korábban kötött megállapodásokat, így nem tudták volna képviselni saját értékeiket- ezért döntött úgy saját bevallása szerint a liberális Bősz Anett, hogy kilép a Párbeszéd frakciójából. Mandátumát azonban megtartja és független képviselőként folytatja a parlamenti munkát.

Az volt a fontos, hogy a politikánkat tudjuk csinálni és ezt látjuk elveszni, az elmúlt két hétben most már egyértelművé is vált – mondta a liberális politikus.

Bősz Anett az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt által megkötött pártszövetség listáján került a parlamentbe. A választásokon végül a Párbeszédnek csak három politikusa jutott mandátumhoz, így önállóan nem alakíthattak volna frakciót.

Az ötfős képviselői csoport végül csak úgy alakulhatott meg, hogy a liberális Bősz Anett, az MSZP-s Burány Sándorral együtt átült a Párbeszéd padsoraiba. Bősz Anett kilépésével a Párbeszéd frakciójának létszáma most négyre csökkent, ez pedig a képviselőcsoport megszűnését jelenti.

Így a Párbeszéd frakciójának többi tagjai is független képviselővé válik, kevesebb felszólalási lehetőséget kapnak, ráadásul a párt elesik attól az évi 135 millió forintos támogatástól, amely az önálló frakcióalakításért jár.

A házszabály szerint a Párbeszéd csak hat hónap múlva próbálkozhat újra a frakció alakítással.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint ők minden feltételt biztosítottak, ezért úgy véli: Bősz Anett váratlan távozásának hátterében kizárólag a pénz áll. Szabó Tímea úgy fogalmazott, úgy látszik, hogy ez a liberálisoknak és Fodor Gábornak nem volt elég.

Sajnálattal veszem újra tudomásul, hogy Fodor Gábort gyakorlatilag semmi más nem érdekli mint a pénz – tette hozzá.

Hasonlóképpen vélekedett Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is. A politikus hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt nem zsarolható, az MSZP pénzért nem hajlandó engedményeket tenni. Ugyanakkor felszólította Bősz Anettet, hogy adja vissza mandátumát.

Bősz Anett az MSZP – Párbeszéd listájáról került be a magyar országgyűlésbe, hogyha ő elhagyja ezt a közösséget, akkor az a minimum, hogy azt a mandátumot is, amelyet ettől a közösségtől kapott, azt azonnali hatállyal visszaadja – fogalmazott a szocialista politikus.

Sajtóértesülések az ügy hátterében az állhat, hogy Molnár Gyula, a szocialisták lemondott elnöke még választások előtt külön alkut kötött a liberálisokkal arról, hogy a szocialisták évi 60 millió forinttal támogatnák őket.

A megállapodásról azonban az MSZP vezetősége nem tudott, így a pénz kifizetése is kérdéses lehet. Az MSZP frakcióvezetője pénteken megerősetette a dokumentum létezését, amit elmondása szerint Fodor Gábor a héten mutatott meg nekik.

Az MSZP vizsgálja a Molnár-Karácsony-Fodor paktumot

Egy háromoldalú, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok között létrejött forrásmegosztási megállapodás miatt robbant ki a háború az MSZP-n belül, illetve a Párbeszéd és a Liberálisok között.

A dokumentumot, amelyet a 24.hu röviddel ezelőtt közölt is, még februárban írta alá Molnár Gyula MSZP-elnök, Karácsony Gergely MSZP-P közös miniszterelnök-jelölt és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke. Ehhez képest meglepő, hogy a szocialisták vezetői azt állítják, nem tudtak a megállapodásról. Tóth Bertalan frakcióvezető mai tájékoztatása szerint úgy, hogy erre sem az MSZP elnökségétől, sem választmányától nem volt felhatalmazása.

Közben a 24.hu közölte az inkriminált megállapodást, amelyet ez év február 10-én írt alá Molnár, Karácsony és Fodor. A szöveg szerint az MSZP és a P vállalta, hogy „a pártra, illetve a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására (10%) eső összeg felének megfelelő mértékű (5%) anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklus elejétől a végéig”.

Hogy ezt pontosan hogyan képzelték el a felek, az annál rejtélyesebb, mivel egy párt nem finanszírozhatja egy másik párt működését. A megállapodás, amely a Szövetség egy Igazságos Magyarországért címet viseli, úgy fogalmaz, „ennek [mármint a Liberálisok támogatásának] pontos módjára a jogszabályok figyelembe vételével később tesznek javaslatot”, mármint a felek. Úgy tudjuk pont ezzel a „későbbi javaslattétellel” volt probléma.

Azt biztos, hogy az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága (rövidítve – nem vicc – KÖPEB) foglalkozni fog a megállapodással, amelyről több forrásunk szerint csak a napokban és a Liberálisoktól szereztek tudomást a szocialisták vezetői. Hogy ennek milyen párton belüli szankció, esetleg büntetőjogi lépés lesz a következménye, egyelőre nem tudni.

Úgy tudjuk, hogy a Párbeszéd – mivel Bősz Anett és az MSZP által „kölcsönadott” Burány Sándor csatlakozásával végül frakciót alakíthatott, amivel évente százmilliós nagyságrendű forráshoz jutott, végül nem kapott az MSZP-től semmit a megállapodásban kissé zavarosan emlegetett 10 százalékos támogatásból. Fodort pedig a szocialisták a Párbeszédhez irányították, hogy velük állapodjon meg a februári nyilatkozatban foglaltak végrehajtásáról, mivel Bősz Anett az ő frakciójukba ült be, lehetővé téve, hogy a Párbeszéd frakciót alakítson és így komoly forrásokhoz jusson.

Az atv.hu érdeklődésére Karácsony Gergely megerősítette, hogy Molnár Gyula és Fodor Gábor mellett ő is aláírta a 24.hu által nyilvánosságra hozott megállapodást. Mint mondta, egy párt nem finanszírozhatja egy másik párt működését, frakciójuk Bősz Anett tevékenységének a többi képviselőjénél nagyvonalúbb támogatását ajánlotta fel, valamint mentesítették Bőszt a frakciófegyelem alól, hogy liberálisként ne kelljen a pártja meggyőződésével adott esetben ellentétes zöld-baloldali álláspontot képviselnie.

Szabó Tímea az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este mindenesetre politikai élősködőnek nevezte Fodor Gábort, egyben elmondta: a Párbeszéd-frakció éves költségvetésének 25 százalékát és frakcióvezető-helyettesi tisztséget ajánlott fel Bősz Anettnek. Szerinte a szakítás oka a pénz volt. A Párbeszéd-frakcióból frissen kilépett Bősz Anett ezzel szemben azt mondta a műsorban, hogy a választás óta eltelt 40 nap alatt kiderült, hogy az MSZP és a Párbeszéd kihagyták a Liberálisokat az alakuló frakciószövetség vezető testületéből és a Liberálisok feje fölött hozott döntéseket. 

Az atv.hu úgy tudja, nem kizárt Bősz Anett későbbi csatlakozása az LMP-frakcióhoz.

Mellár Tamás csatlakozhat a Párbeszéd frakciójához?

Erről tárgyal vele a Párbeszéd- jelentette ki Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsor hétfői adásának mai felvételén.

A Párbeszéd társelnöke közölte, hogy már korábban is szóba került közte és Mellár között, hogy csatlakozzon a frakcióhoz, de a Liberálisok pénteki döntését követően ez a tárgyalás most felgyorsul. Mint ismert, Mellár korábban tagja volt Karácsony miniszterelnök-jelölti tanácsadói testületének és árnyékkormányának is, a társelnök szerint mind emberileg, mind politikailag nagyon jó a kapcsolatuk.

A Párbeszédnek 3 napja maradt arra, hogy találjanak valakit, aki átül hozzájuk, különben megszűnik a frakciójuk, amivel az is jár, hogy elesnek az évi 135 milliós támogatástól, megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége és a parlamenti bizottsági helyeket is újra kell osztani. Valamint jelentősen szűkülne is a mozgástere a párbeszédes politikusoknak az Országgyűlésben.

Karácsony Gergely a hétfői Egyenes beszéd mai felvételén arról beszélt az ATV-ben, hogy Bősz Anettre amúgy sem vonatkozott volna a frakciófegyelem. „Olyan liberális lehetett volna, amilyen csak szeretett volna”- mondta. Arra a vádra, hogy nem tartották volna be a megállapodásukat, azt mondta, bizonyos dolgokra időt kértek.

Karácsony Gergelyt a sajtóban megjelent 60 milliós megállapodásról is kérdezte Rónai Egon, melyet a hírek szerint a szocialisták ígértek a Liberálisoknak.

Megszólalt Mellár: "Vagy-vagy", de hétfőre eldönti

Még nem tudok erre válaszolni, ugyanakkora a valószínűsége, hogy csatlakozom a Párbeszédes frakcióhoz, mint annak, hogy nem - ezt mondta Mellár Tamás az atv.hu-nak arra, hogy megmenti-e az ellenzéki frakciót, miután kilépett Bősz Anett, a Liberálisok képviselője.

"Vagy-vagy" - így reagált munkatársunk kérdésére, hogy belép-e a Párbeszéd-frakcióba Mellár Tamás. A független parlamenti képviselő azt mondta, telefonon megkereste őt Karácsony Gergely és meg is kérte, hogy csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz, Bősz Anett távozása után ugyanis a számuk 4-re csökken és így nem működhetnének képviselőcsoportként.

Kérdésünkre, hogy inkább a csatlakozásra hajlik-e, hogy megmentse a frakciót, Mellár Tamás azt mondta: még gondolkodik, és ugyanakkora a valószínűsége annak, hogy belép, mint annak, hogy marad független képviselő.

S bár hétfő ünnepnap lesz, akkorra eldönti, és válaszol Karácsony Gergely felkérésére - mondta Mellár Tamás.
Beszámoltunk róla, hogy a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd műsorának mai felvételén közölte, már korábban is szóba került közte és Mellár között, hogy csatlakozzon a frakcióhoz, de a Liberálisok pénteki döntését követően ez a tárgyalás most felgyorsul. Mint ismert, Mellár korábban tagja volt Karácsony miniszterelnök-jelölti tanácsadói testületének és árnyékkormányának is, a társelnök szerint mind emberileg, mind politikailag nagyon jó a kapcsolatuk.

A Párbeszédnek 3 napja maradt arra, hogy találjanak valakit, aki átül hozzájuk, különben megszűnik a frakciójuk, amivel az is jár, hogy elesnek az évi 135 milliós támogatástól, megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége és a parlamenti bizottsági helyeket is újra kell osztani. Valamint jelentősen szűkülne is a mozgástere a párbeszédes politikusoknak az Országgyűlésben.

hirado.hu - M1 - atv.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó