Hová tűnt bin Szalman szaúdi koronaherceg?
A PressTV angol nyelvű szolgálata felteszi a kérdést, hogy mi lett a koronaherceggel azután, hogy „szélvészként” látogatta végig a nyugati világot?
2018. május 18. 14:26

Egy fotó nem sok, de annyit nem lehet látni Mohammed bin Szalman szaúdi koronahercegből azóta, hogy április 21-én gépfegyverropogást és robbanásokat lehetett hallani a fővárosban, Rijadban lévő királyi palota közvetlen környezetében.

Ami azért különösen érdekes, mert a nyugati egyensajtó szétimádta annak az országnak a „reformer” vezetőjét, amelyben az emberi jogok hasonló állapotának töredékéért, vagy még annyiért sem Venezuelától Szíriáig vet be szankciókat és hajigál sok esetben bombákat az őrület határán már túljutott amerikai háborús szoldateszka és annak hű kormánya.

Április 21-e óta a koronahercegnek nyoma veszett. Jellemző, hogy a nyugati világ instant „darlingjává” változott, annak az éppen azt megelőző nyugati körútját végighízelgő nyugati sajtó egy szusszanásnyi kérdést nem tett fel, hogy hová tűnt ez a nagy reformer, akinek országában a rabszolgaként kezelt nőknek már azt is megengedik nemsokára, hogy mozit nézzenek és autót vezessenek!

Szemben Oroszországgal, amelynek „koronahercege”, Vlagyimir Putyin népszavazást engedélyezett a Krím-félsziget lakóinak arról, hogy hová akarnak tartozni, és amikor az ottaniak nem a bin Szalmanokat imádó nyugati tábort választották, félszigetüket e Nyugat azonnal „megszállottnak” nyilvánította.

Bin Szalman holléte felől a kérdést nem más tette fel– és most nevének kimondásától kellően rettegve veszünk hatalmas levegőt –, mint a számos kontinensen betiltott perzsa nemzetközi tévéállomás, a PressTV. Amelynek noha műholdas nézése a szabad nyugati világban tilos, interneten, kedves olvasók, elérhető a Presstv.com címen és az – garantáltan – fényévekkel izgalmasabb, a világot realisztikusan bemutató adásokkal jutalmazza az érdeklődőt, mint a BBC és a CNN unalmaskodásaival és „a könyökünkön jenki” Oroszország-ügyi hazudozásaival együttvéve.

A PressTV angol nyelvű szolgálata felteszi a kérdést, hogy mi lett a koronaherceggel azután, hogy „szélvészként” látogatta végig a nyugati világot?

Feltűnő, hogy akkor sem mutattak fotót róla, amikor az új amerikai külügyminiszter, a szintén háborús héja Mike Pompeo első rijádi látogatását április vége felé megejtette. Noha elterjedtek hírek, hogy munkavacsorán tárgyalt vele.

Bin Szalman tartós eltűnése spekulációkat gerjesztett. Egyes források szerint államcsínyt hajtottak végre a gigantikus méretű királyi család őt ellenző részének vezetésével. Mások arról számoltak be, hogy a lövöldözésre akkor került sor, amikor a palotaőrök az épülethez túl közel került kis robotrepülőre lőttek.

Szaúdi aktivisták szerint a lövöldözésnek semmi köze nem volt a drónhoz. Az olyan járművekből jött, amelyekből gépfegyveresek lőttek.

Egy névtelen forrás szerint bin Szalmant egy közeli támaszponton lévő bunkerbe vitték biztonsága érdekében.

Rijádban több újságíró is beszámolt a hangos lövöldözésről.

A koronaherceg ellenfelei közül többen azt mondták, hogy az uralkodó családon belül Bin Najef és Mutab Bin Abdullah családtagok nem voltak megbékélve a Jemen elleni szaúdi agresszióval és a Katar elleni blokáddal.

A palota elleni támadásra azután került sor, hogy több száz királyi családtagot és üzletembert tartóztattak le és kínoztak meg, elsősorban a rijádi Ritz szállóban. Legtöbbjüket később szabadon engedték, miután kifizették a váltságdíjat.

A királyságban azóta hatalmas a félelem, hogy másokat is ilyen sors ér el.

Sokak szerint a politikában járatlan bin Szalman rendkívül veszélyes lépéseket tesz, amelyek hosszú távon nagyon károsak lesznek Szaúd-Arábiának. Mint a palesztinok elleni állásfoglalás és az Izraellel, illetve az Egyesült Államokban lévő izraeli lobbicsoportokkal fenntartott egyre barátibb kapcsolatok.

Szemére vetik azt is, hogy közvetett szíriai beavatkozása csődöt mondott, és ez csak erősítette Irán pozícióját a térségben.

De – hogy gyorsan megnyugtassuk bin Szalman ellenfeleit – mindez nulla azon veszélyekhez képest, amelyet az Európai Unió egyes, „újonnan csatlakozott” (értsd: 14 éve) országainak „populista” vezetői jelentenek az egész világra nézve, beleértve Mekka és Medina országának egyetlen muszlim „migráncst” (így kell leírni, szintén Szalmant fényező klubrádiós politikai viceházmesterek?) be nem fogadó országát.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzéki előválasztás egy blöff
  Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten – ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.
MTI Hírfelhasználó