Examiner Ukrajnának: robbantsa fel az új Krím-hidat!
A Washington Examiner a Clarity Media Csoport nevű konszern egyik terméke. Tulajdonosa nem Mészáros Lőrinc, hanem Philip Anschutz.
2018. május 17. 13:13

Az amerikai főváros egyik véleményformáló internetes portálja és hetilapja, a Washington Examiner azzal kezdi a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő, Európa leghosszabb hídjának keddi felavatásáról szóló cikkét, hogy azt Putyin (szörnyű!) orosz (szörnyű!) elnök (ez esetben szörnyű!) személyesen (szörnyű!) hajtotta végre. „Megszokott virtuskodásával” – írják a bevezető mondatban.

A cikk címe: „Ukrajnának fel kell robbantania Putyin krími hídját!”

Második mondat: „Ukrajnának a híd egyes elemeit most el kell pusztítania”.

Mielőtt a tömeggyilkosságra uszító cikk további részleteit ismertetnénk (kedves MTI, kedves közszolgálat, kedves…, a világért se szóljatok erről, mint ahogyan arról sem, hogy tegnap Trump elnök a migránsokat „nem embereknek, hanem állatoknak” nevezte, mint a Fox Newsból megtudhattátok), jöjjön néhány mondat „háttérkép”.

A Washington Examiner a Clarity Media Csoport nevű konszern egyik terméke. Tulajdonosa nem Mészáros Lőrinc, hanem Philip Anschutz. Vezető szerkesztője Philip Klein, mint a Wikipedia angol szócikkében olvashatjuk. Ott áll az is, hogy e hetilap 2008-ban John („Orbán neofasiszta diktátor”) McCain elnökjelöltségét támogatta.

Más forrásokból tudjuk, hogy a Krím-félsziget lakói oda vannak a boldogságtól a Kercsi-szoroson átívelő, 19 kilométer hosszú híd részleges megnyitása okán. „Ezer éves álmunk valóra vált”, mondják sokan. A vasúti szakasz jövőre lesz kész. Maximális kapacitása elérésekor napi 40 000 autó haladhat át rajta. A rajta áthaladó vasutak évente legalább 14 millió utast és 13 millió tonna rakományt szállíthatnak.

A teherautók az orosz szárazföldtől 20 perc alatt érhetik most már el a Krím-félszigetet ahelyett, hogy órákat, sőt napokat várjanak a kompra.

A híd építését és megnyitását az amerikai külügyminisztérium és Nagy-Britannia is elítélte. Nemzetközi jogot sért, a megszállt Ukrajna, és a szokásos szövegek…

Most pedig vissza a Kijevet tömegmészárlás elkövetésére buzdító cikkhez. Mely szerint „e híd felháborító sértés Ukrajna alapvető hitelére, mint nemzetre nézve”. Plusz ezzel Putyin „formálisan, fizikailag és lélektanilag kisajátította Ukrajna területét”.

„De szerencsére Ukrajnának van eszköze arra, hogy légitámadásokat hajtson végre a híd ellen olyan módon, ami azt legalább ideiglenesen használhatatlanná teszi. Mert jelentős erejével az ukrán légierő csapást tudna mérni a hídra, miközben csökkenteni tudná az azon áthaladás közben megöltek számát”.

Talán érthető, hogy ezt a cikket egyszerűen érzelmi túlhevülés okán nem egészséges tovább idézni.

Kérdés: vajon az amerikai igazságszolgáltatás mit tenne egy olyan esetben, amikor például az új mexikói szövetségi államban az ottani indián rezervátumban szerkesztett Native News Online arra buzdítaná a még életben maradt indiánokat, hogy robbantsák fel a Brooklyn-hidat?

De, aki ezt a Washington Examiner cikket netán „tévelygésnek” tekintené, emlékeztessük a New York Times-ban e címmel, 2015. március 26-án megjelent cikket: „Irán megállítására bombázni, bombázni kell Iránt!”

A cikk szerzője John R. Bolton. Trump elnök mai nemzetbiztonsági (!) főtanácsadója.

A cím pedig John McCain elhíresült kurjantására utal, amikor a szenátus fegyveres erői bizottságának mai elnöke egy vacsorával összekötött rendezvényen követelte: „Bombázni, bombázni, bombázni Iránt”.

Lassan már az egykori legkeményebb antikommunisták is eljutnak egy pontra, amikor Brezsnyev külpolitikai higgadtsága lesz a nosztalgia tárgya.

Lovas István

magyaridok.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó