Fukuyama igazat ad Orbán Viktornak
A nagy világmagyarázó nemrég Kijevben járt és interjút is adott. Még nem adta fel a liberális demokrácia mindent elsöprő győzelmében való hitét, ám egy lényegi dologban igazat adott Orbán Viktornak.
2018. május 17. 00:16

Francis Fukuyama az 1989-es “annus mirabilis” évben megjelent, “A történelem vége?” esszéjét néhány évvel később “A történelem vége és az utolsó ember” címmel könyv formában is megjelentette. Ebben az IMF 1989-es Washingtoni konszenzusára és a Samuel P. Huntington által szintén ekkor megfogalmazott demokratizálódási hullámokra építve fogalmazta meg máig híres és vitatott tézisét a (neo)liberális társadalommodell diadalútjáról.

Fukuyamát a német szocdem pártalapítvány politikai magazinjában ennek kapcsán megkérdezték a “progresszió” manapság tapasztalható visszaszorulásáról, ami a mérsékelt baloldali pártok folyamatos szavazatvesztésében is megnyilvánul. A nagy világmagyarázó szerint Dél-Európában inkább a populista bal-, míg Nyugat- és Közép-Európában inkább a populista jobboldal felé vádorolnak a kiábrándult szavazók.

A kiábrándulásra három fő okot lát: A globalizáció jellemzően a magasan képzett városi eliteknek kedvez, így a többség az előnyökből alig részesül. A kormányzó pártok sok témát söpörnek a szőnyeg alá, átengedve a teret a populistáknak. A fő okot azonban a tömegessé vált migrációban látja, aminek mértéke immáron a célországok kulturális identitását is veszélyezteti.

Az EU-ban Fukuyama szerint két nagy konfliktus vár megoldásra. A közös valutánál toporgást lát, amit a monetáris unió kiteljesítése felé tett nagy lépéssel, vagy a nemzeti valutákhoz való visszatéréssel lehetne feloldani. A másik probléma a migráció, ahol Fukuyama nem szívesen, de igazat adott Orbán Viktornak, aki szerint csak a külső határok védelmével lehet a schengeni övezeten belüli szabad mozgást fenntartani.

Ameddig Görög- és Olaszországon keresztül jófromán ellenőrizetlenül áramlanak migrások Európába, addig a tranzit- és célországok belső feszültségei csak nőni fognak, ami ismét csak a populisták malmára hajtja a vizet.

Fukuyama szerint a Merkel-Davutoğlu migránsegyezmény helyett a külső határok védelmét kéne erősíteni, mivel – és itt már nem említi a magyar miniszterelnök, vagy a visegrádi országok nevét, akik szerint nem a problémát kell idehozni, hanem a segélyt a valódi menekültekhez vinni – Afrika problémáit nem az Európába irányuló szabad migráció fogja megoldani.

Ahogy Európa, úgy Németország lehetőségei is végesek, ezért Fukuyama szerint a németek jól tették, hogy limitálták az egy évben befogadható migránsok számát. Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol Berlinnek – ismét a magyar miniszterelnök nevének említése nélkül – a görög és olasz határőrizet megerősítését javasolta.

Fukuyama ezen mondatai azért fontosak, mert jól mutatják a neolibeárlis mainstream működését. Előbb látványosan tücsköt-bogarat összehordanak (például) Magyarországról és annak miniszterelnökéről, majd amikor az élet sokadszorra sem nekik ad igazat, legfeljebb néhány félmondatban korrigálnak.

Kiszelly Zoltán

politológus

mozgasterblog.hu
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI