Nevető harmadik?
Frakció-bázisának fedezékében Mesterházy türelmesen kivárta Botka, majd Karácsony „tündöklését” és bukását, legalábbis nyíltan nem húzott ujjat velük.
2018. május 14. 21:32

Kunhalmi Ágnest vagy Tóth Bertalant választhatja elnökének az MSZP, írtam a minap, s most arról kering a hír, hogy a posztért Mesterházy Attila is beindulhat.

Valós hír ez vajon, avagy csak afféle repülő kacsa?

Mesterházy rafinált politikus, az említettek tényleg nincsenek egy súlycsoportban vele. Hátránya, hogy 2010-ben frakcióvezetőként ő volt az MSZP vesztes miniszterelnök-jelöltje, 2010-től 2014-ig pedig az MSZP elnöke lett, s bár e minőségében akadnak érdemei, 2014-ben vele együtt is kétharmados vereséget szenvedett a párt. Hiába fogtak össze a veszélyes ölelésű Demokratikus Koalícióval, a fiaskó így sem volt elkerülhető. Igaz, Mesterházy eközben Gyurcsányt azért szépen kisakkozta, hiszen a DK mégsem alakíthatott önálló frakciót a parlamentben.

Ha szemére vetik, hogy ő sem nyert még soha, visszakérdezhet, miért, mostanság ki győzött? Kunhalmi, Tóth? Ugyan. Ők egyébként sem önálló figurák, úgy mozognának majd, ahogy a hátszél fújja őket, lényegében az öreg királycsinálók találmányai. A náluk jóval karakteresebb Botkát említett hölgyek és urak még a meccs előtt elkedvetlenítették, favoritjuk Karácsony pedig, mint vendég, eleve csak pár hónapon át szólózott, önmagán kívül kevesek örömére. Ezek a nevek Mesterházyval szemben meglehetősen gyenge ellenérvek.

Amennyiben az elnöki harcban kizárólag a képességek döntenének, Mesterházy nyerne.

Pontosabban nyerhetne, már ha tényleg elindulna. 

Frakció-bázisának fedezékében Mesterházy türelmesen kivárta Botka, majd Karácsony „tündöklését” és bukását, legalábbis nyíltan nem húzott ujjat velük. Most azonban, íme, akár színre is léphetne. Végtére a párt agonizál.

Bár Horn óta ő az MSZP egyetlen valamirevaló politikai tehetsége, ámde Horn presztízse nélkül. Kezdettől fogva sokat tanult a párt nagy öregjeitől, hogy aztán az első adandó alkalommal megszabaduljon tőlük. 2010 után olyan korosztályos tabula rasát csinált az MSZP-ben, amit az érintettek azóta sem tudnak megbocsájtani neki. Tévedne, ha most azt hinné, hogy mint támogatókat, maga mögött tudhatja a vérig sértődött, de még mindig befolyásos Akelákat.

Netán nincs is szüksége rájuk?

Azt csak a párt belső viszonyainak naprakész ismerői tudhatják pontosan, mennyi maradt mára Mesterházy frakció-bázisából, s milyen az elismertsége a megyékben. S hogy ami még megvan, kellő ellensúlyát képezheti-e a vele szemben minimum gyanakvók táborának? Az elmúlt években azért elég sok pártbéli bizalmasa hagyta el látványosan…, vajon jöttek-e helyettük újak?

Értelmiségi bázisa, ha őszinte magához, szinte semmi. Kígyót-békát hajigálnak rá a balliberálisok, mert annak idején nem parírozott nekik, nem sorolt be engedelmesen az általuk kiszemelt Bajnai mögé. A balosok meg azért haragszanak rá, mert a maga ravasz módján ugyan, de mégiscsak összeállt Gyurcsánnyal. Szóval kik is sorakoznának föl tollal, klaviatúrával, képernyővel Mesterházy mögé?

Ha mindent latra vetve, oszt és szoroz tehát, be kell látnia, hogy csúszós a pálya. Biztosra most még semmiképp se mehet.

Ám ha tovább vár, akkor maga az agonizáló párt csúszhat ki alóla.

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzéki előválasztás egy blöff
  Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten – ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.
MTI Hírfelhasználó