Nem volt igazi kormányzás
Péter tovább aggódik
2018. május 14. 00:11

Három harmad - Ez az új mondása Orbán Viktornak, amelybe legott bele is szeretett. Hétfőn, midőn Áder János köztársasági elnök, felkérte hajdani kollégiumi társát, egyetemista barátját, hogy alakítsa meg immár negyedik kormányát, az ügyvezető-kijelölt-tényleges miniszterelnök rövid beszédében arról biztosította az elnököt, hogy az ország három harmadát fogja képviselni.

Szép gondolat ez, még ha ismétlés is, Orbán Viktortól, és bizony jó lenne komolyan venni, elhinni, hogy így is lesz,. Ezzel ugyanis nem állít kevesebbet, mint hogy nyitni akar azok felé is, akik április 8-án nem rá szavaztak, sőt kifejezetten annak örültek volna, ha Orbán egyszer és mindenkorra maga mögött hagyja a miniszterelnöki páholyt, és közelébe sem kerül a Sándor Palotának.

Nem azért, mert oly mértékben elviselhetetlennek tartják a kormányfőt, hanem mert az elmúlt nyolc évben egy pillanatig sem képviselte őket. Vajon milyen esély kínálkozik arra, hogy Orbán most hirtelen megváltozik, kilép eddigi jelleméből, és elkezd konszolidálni.

És, ha így döntött, miért nem bizonyította az erre való nyitottságát a választások óta eltelt egy hónap alatt. Mert, azon kívül, hogy – mint jeleztük – egyszer már kinyilatkoztatta háromharmados szándékát, tettei, megnyilatkozásai ennek épp ellenkezőjét sugallják. Hiszen, olvashattuk, máris újabb levélben fordult a választókhoz, a választóihoz, és nem pusztán azért költ megint közpénzt a küldeményre, hogy megköszönje a szavazók bizalmát, hanem azért: biztosítsa őket, továbbra is a migárnsozás lesz a központi témája. Hogy ide nem jöhet senki, és keresztény lesz Magyarország, azt ő garantálja.

Mi ezzel a baj – kérdezhetnék. És tényleg: tulajdonképpen semmi. Legfeljebb annyi, hogy mint ahogy nem volt igazi kormányzás az elmúlt két ciklusban sem, úgy a következő négy év is hasonló felfogásban fog eltelni. Azzal a különbséggel, hogy most már nem vezetni, hanem irányítani fogja a kabinetjét. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt nem tudhatjuk, azt azonban igen, hogy Orbán mindig elénk dob egy-egy ilyen mondatot, hadd rágódjunk rajta. Mi meg készségesen rágódunk is, és most már hálásan pillantunk rá, hiszen benne vagyunk a három harmadban.

Németh Péter: Három harmad
sztarklikk.hu
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó