Nem volt igazi kormányzás
Péter tovább aggódik
2018. május 14. 00:11

Három harmad - Ez az új mondása Orbán Viktornak, amelybe legott bele is szeretett. Hétfőn, midőn Áder János köztársasági elnök, felkérte hajdani kollégiumi társát, egyetemista barátját, hogy alakítsa meg immár negyedik kormányát, az ügyvezető-kijelölt-tényleges miniszterelnök rövid beszédében arról biztosította az elnököt, hogy az ország három harmadát fogja képviselni.

Szép gondolat ez, még ha ismétlés is, Orbán Viktortól, és bizony jó lenne komolyan venni, elhinni, hogy így is lesz,. Ezzel ugyanis nem állít kevesebbet, mint hogy nyitni akar azok felé is, akik április 8-án nem rá szavaztak, sőt kifejezetten annak örültek volna, ha Orbán egyszer és mindenkorra maga mögött hagyja a miniszterelnöki páholyt, és közelébe sem kerül a Sándor Palotának.

Nem azért, mert oly mértékben elviselhetetlennek tartják a kormányfőt, hanem mert az elmúlt nyolc évben egy pillanatig sem képviselte őket. Vajon milyen esély kínálkozik arra, hogy Orbán most hirtelen megváltozik, kilép eddigi jelleméből, és elkezd konszolidálni.

És, ha így döntött, miért nem bizonyította az erre való nyitottságát a választások óta eltelt egy hónap alatt. Mert, azon kívül, hogy – mint jeleztük – egyszer már kinyilatkoztatta háromharmados szándékát, tettei, megnyilatkozásai ennek épp ellenkezőjét sugallják. Hiszen, olvashattuk, máris újabb levélben fordult a választókhoz, a választóihoz, és nem pusztán azért költ megint közpénzt a küldeményre, hogy megköszönje a szavazók bizalmát, hanem azért: biztosítsa őket, továbbra is a migárnsozás lesz a központi témája. Hogy ide nem jöhet senki, és keresztény lesz Magyarország, azt ő garantálja.

Mi ezzel a baj – kérdezhetnék. És tényleg: tulajdonképpen semmi. Legfeljebb annyi, hogy mint ahogy nem volt igazi kormányzás az elmúlt két ciklusban sem, úgy a következő négy év is hasonló felfogásban fog eltelni. Azzal a különbséggel, hogy most már nem vezetni, hanem irányítani fogja a kabinetjét. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt nem tudhatjuk, azt azonban igen, hogy Orbán mindig elénk dob egy-egy ilyen mondatot, hadd rágódjunk rajta. Mi meg készségesen rágódunk is, és most már hálásan pillantunk rá, hiszen benne vagyunk a három harmadban.

Németh Péter: Három harmad
sztarklikk.hu
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzéki előválasztás egy blöff
  Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten – ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.
MTI Hírfelhasználó