Nem működött az átszavazás a választásokon
A választások óta érdemben nem változott a pártok támogatottsága – derül ki a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatásából.
2018. május 7. 12:41

Az MSZP-re kicsivel többen, a Jobbikra kicsivel kevesebben szavaznának ha most lennének a választások. Pulai András ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet, hogy az egyetlen párt az LMP, amely jelentősen rosszabb eredményt érne el most, mint amit április 8-án sikerült elérnie, a támogatottságuk 4 százalékra csökkent. „Ez nem meglepő annak fényében, amit mi a múlt héten auditáltunk, miszerint az LMP-t okolják elsősorban a szavazók azért, hogy az ellenzéki oldalon az összefogás nem igazán sikerült” – jegyezte meg az elemző.

Azt is vizsgálták, hogy a választásokkor hogyan működött az átszavazás. Pulai András elmondta, a számok azt mutatják, hogy a Jobbik és az MSZP szavazói kis számban szavaztak át egymás jelöltjeire, a jobb és bal oldal között nem igazán működött a taktikai szavazás. „Gyakran felmerült a kérdés a választások előtt, hogy érdemes-e ilyen széles körű összefogást – a Jobbiktól az MSZP-n át a DK-ig tartó összefogást csinálni. És látszik, hogy amikor meg is volt a kényszer, akkor sem igazán szavaztak át ezek a szavazók az MSZP-re és a DK-ra” – emelte ki Pulai András. A jobbikos szavazók mindössze 2-3 százaléka voksolt a két pártra, de az MSZP szimpatizánsai is hasonló arányban húzták ikszet a Jobbik rubrikájába.

Pulai András hozzátette az LMP szavazói, tudtak a legkevésbé a saját egyéni jelöltjeikre szavazni. A Lehet Más a Politika szavazói elsősorban a Jobbiknak adták a szavazatukat, kisebb arányban pedig a baloldali pártok jelöltjeire.

infostart.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
 • Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
  Fájdalmas, hogy Trianon után száz évvel változatlanul nagy magyar tömegek élnek idegen fennhatóság alatt. A magyar kormány ebben a helyzetben azt teszi következetesen, ami egyedül lehetséges: megerősíti a magyarság pozícióit a térségben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
MTI Hírfelhasználó