Magyarország legfontosabb kincsei a gyerekek
Magyarország legfontosabb kincsei a gyerekek, ezért a kormány mindent megtesz azért, hogy a vágyott és kívánt gyerekek megszülessenek - mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megbízott elnöke a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) babaköszöntő ünnepségén szombaton, Budapesten.
2018. május 5. 16:37

Fűrész Tünde a Ha gyermek születik a világra, család is születik című rendezvényen úgy fogalmazott, a gyerek pótolhatatlan kincs a családja, és a magyar nemzet számára is. Egy gyereknek pedig a legnagyobb ajándék a testvér, ezért a kormány szeretne mindent megtenni azért, hogy ne csak az első gyerek szülessen meg, hanem testvérei is legyenek.

A gyerekvállalás azonban nem jelenthet szegénységi kockázatot, ezért vezették be például a családi adókedvezményt, az ingyenes gyermekétkeztetést, a jelzáloghitelek elengedését a harmadik vagy további gyerek megszületése után, valamint a diákhitelek felfüggesztését vagy elengedését a gyerekek számától függően.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke azt hangsúlyozta, a jelenlévők körében nem kérdés, hogy legnagyobb élmény és az élet értelme egy gyerek születése, ugyanakkor tévedés lenne azt hinni, hogy a nagycsaládokban minden „fenékig tejfel”. A szülők azonban a gyerekeknek köszönhetik az erőt és az energiát, ezért nem lehet elégszer elmondani, hogy nagycsaládban élni jó.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége betegsége miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. Üdvözlő levelében úgy fogalmazott, négygyerekes anyaként állíthatja, hogy az élet egyik legnagyobb csodája a születés, a gyerekek pedig nem terhet, hanem erőforrást jelentenek.

A harmadszorra rendezett ünnepségen emléklapot adtak át a szervezet azon tagjainak, akiknek tavaly született gyermeke.

Az 1987-ben alakult NOE több mint 250 helyi közösséggel és mintegy 14 ezer tagcsaláddal rendelkezik, az országos munkát hat regionális központ segíti. Az egyesület munkájának középpontjában az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete, és a nagycsaládok közösségekké szervezése áll.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke (j) köszönti az elmúlt évben született gyermekeket a Babaköszöntő elnevezésű rendezvényen az óbudai Hajógyári-szigeten 2018. május 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A politikának kötelessége elősegíteni a gyermekvállalást

A politikának kötelessége minden feltételt biztosítani ahhoz, hogy aki gyermeket szeretne vállalni, megtehesse ezt - fogalmazott köszöntőjében a XII. kerület fideszes országgyűlési képviselője a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Ringató anyák napi rendezvényén szombaton Budapesten.

Gulyás Gergely azt mondta: a kormányzat eddig is igyekezett megteremteni a gyermekvállalást támogató feltételeket, és a következő időszaknak is ez az egyik legfontosabb feladata.

A család a magyar társadalomban az egyik legfontosabb alapegység – emelte ki a politikus.

Anyák napja személyes jellegét hangsúlyozva Gulyás Gergely kitért arra is: a tudomány álláspontja egységes abban, hogy az első néhány év mindenki életében meghatározó, ezeket az éveket senki sem tudja úgy befolyásolni, mint az édesanyák.

Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda fideszes alpolgármestere hangsúlyozta: az édesanyák a családok fő mozgatórugói, alappillérei, és örömét fejezte ki, hogy a kormányzati intézkedések középpontjában a családok állnak.

Ezek közül kiemelte, hogy bővül a családi adókedvezményre jogosultak köre, valamint az adókedvezmény összege, de a kormány segíti a jelzáloghiteleseket és azokat is, akik diákhitelt vettek fel.

Beszélt arról is, hogy egy európai uniós pályázat segítségével az országban 71 helyen nyílik család- és karrierpont, ahol elsősorban a kisgyermekes édesanyák munkába való visszatérését segítik, megkönnyítve a munka és a család összeegyeztetését. E pályázatban 11 vidéki helyszínen a Ficsak is részt vesz – emelte ki Király Nóra.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó