Panaszbeadványt írt a CÖF
Jogsértések és hazugságok miatt írt beadványt az európai ombudsman hivatalának a Civil Összefogás Fórum. A szervezet szóvivője a Magyar Időknek elmondta: sok szellemi honvédő felháborodását tolmácsolva fogalmazták meg panaszukat. Állásfoglalásuk szerint az egyenlő feltételek biztosítása nélküli, manipulált vita a LIBE-bizottság ülésén alkalmas lehetett a közvélemény félrevezetésére is.
2018. május 5. 09:39

Hivatali visszássággal kapcsolatos panaszbeadványt írt az európai ombudsman hivatalához a Civil Összefogás Fórum. Érvelésük szerint ugyanis az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) a magyarországi helyzetről készülő jelentés eljárásában megsértette az Európai Unió­ról szóló szerződés 2. cikkét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkét.

A CÖF úgy véli, hogy a szerződések szellemiségével összeférhetetlen módon előkészített és biztosított vitában – a többi közt – sérült a demokrácia és az egyenlőség tiszteletben tartásának elve, a pluralizmus, a tolerancia és az igazságosság értékei, valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága is.

Lomnici Zoltán, a CÖF jogi kabinetvezetője a Magyar Időknek elmondta: az európai ombudsman hivatalához már megérkezett beadványuk, amelyben nem csupán a jogsértésre hívták fel a figyelmet, hanem felháborodásuknak is hangot adtak.

A szóvivő bízik abban, hogy az ombudsman komolyan veszi majd az általuk leírtakat, Lomnici szerint ugyanis rengeteg szellemi honvédő jelezte felháborodását azzal kapcsolatban, hogy milyen vérlázító módon próbálják befeketíteni Magyarországot az Európai Parlamentben.

A szervezet a LIBE-bizottság készülő jelentését kifogásolja Fotó: Európai Parlament

Az alkotmányjogász kifejtette: a CÖF–CÖKA álláspontja szerint a LIBE-bizottság megsértette a demokrácia, az egyenlőség, a pluralizmus, a tolerancia és az igaz­ságosság követelményeit, mivel a magyarországi helyzetről készülő jelentés tervezetének összeállításához nem méltányos módon túlnyomó többségben a magyar kormány álláspontjával szemben álló szakértőket vontak be, a témához kapcsolódó bizottsági üléseken pedig jellemzően a kabinetet bírálók mondhattak véleményt.

A CÖF szerint ezzel sérült a véleménynyilvánítás szabadsága. Kirívó példaként az április 26-án történteket említették, amikor az éppen felszólaló Szijjártó Péter külügyminisztertől – indokolatlan módon – egy időre megvonták a hozzászólás jogát.

Lomnici Zoltán úgy véli, nem csupán a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége sérült, hanem az egyenlő feltételek biztosítása nélküli, manipulált vita alkalmas lehetett a magyar és az európai közvélemény félrevezetésére is. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a véleménynyilvánítás alapvető közéleti jog, és a charta 11. cikke szerint a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét is tiszteletben kell tartani.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó