Gyárfásék megismernék az összes bizonyítékot
Meggyorsíttatná a bizonyítékok megismerhetőségét Gyárfás Tamás védője, Bánáti János, aki indítványozta, hogy tárják a védelem elé azokat a hangfelvételeket, amelyekről a sajtó azt írta: több száz készülhetett belőlük 2000 és 2004 között. A vélhetően Portik Tamás által rögzített beszélgetések az olajmaffiózó és a sportvezető között zajlottak, és egyebek mellett Fenyő János meggyilkoltatása is szóba kerülhetett. Ezekből a felvételekből vághatták össze azt a hanganyagot, amelynek alapján zsarolni akarták Gyárfást.
2018. május 4. 17:20

Várhatóan csak jövő héten reagál Gyárfás Tamás ügyében a védelem múlt csütörtöki indítványára a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), tudta meg a Magyar Idők. A gyanúsított és védője szeretnék megismerni azokat a hangfelvételeket, amelyekről a sajtó mint bizonyítékokról írt.

Egy hete másodjára is kihallgatták a nyomozók a Fenyő-gyilkosság miatt felbujtóként meggyanúsított sportvezetőt. Úgy tudjuk, új bizonyítékokat nem tártak Gyárfásék elé, a gyanúsított korábbi vallomását pontosították, így például Tasnádi Péterről és Portik Tamásról kérdezték ismételten a sportvezetőt.

A Bors értesülése szerint Gyárfás állítólag azt mondta Portikról: nem feltételezte róla, hogy rögzíti kettejük privát beszélgetését, de semmi olyat nem mondott az egykori olajmaffiózónak, amit ne vállalhatna.

A Fenyő-gyilkosság kapcsán felbujtással gyanúsított sportvezető egyelőre nem reagál a hírekre Fotó: Kurucz Árpád

A Heti Válasz közölte elsőként, hogy Gyárfás gyanúsítása nemcsak egy olyan hangfelvétel alapján történt, amelyen Portikkal egyebek mellett a Fenyő elleni merényletről beszélgetnek, hanem több hanganyag is a hatóság birtokában van.

A vélhetően 2000–2004 között Portik által rögzített beszélgetések százas nagyságrendben kerülhettek elő Stefan Rohác, a Fenyő János megöléséért életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác testvére lévai házából. Ezen felvételekből vághatták össze azt a hangkazettát, amit eljuttattak tavaly ősszel Gyárfáshoz, hogy aztán megzsarolják.

Gyárfás Tamás úgy reagált az állítólagos hangfelvételekre: nem buzdított senkit erőszakra, nem fizetett Portiknak, aki nem akarta őt megzsarolni. A kihallgatás végén a védelem hivatalosan, jegyzőkönyvben rögzített módon is kérte, hogy mutassák meg az összes, Gyárfás és Portik állítólagos megbeszéléséről szóló hangfelvételt.

Bánáti János ügyvéd szerint ugyanis a védelemnek is meg kell ismernie a bizonyítékokat, hogy érdemben tudjanak rájuk rea­gálni. A védő elárulta azt is, a második kihallgatáson érezni lehetett, hogy a nyomozók taktikáznak. Úgy fogalmazott: „Sem megerősíteni, sem gyengíteni nem akarták azt a képet, hogy ezek a felvételek létezhetnek, és a birtokukban vannak.”

Lapunk kérdésére Bánáti János tegnap annyit közölt, egyelőre nem kaptak választ az indítványukra. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a hatóságoknak nyolc munkanapjuk van az indítványok elbírálására, s ez május 10-én lejár. Azt is megtudtuk a védőtől, hogy egyelőre nincs újabb időpont Gyárfás ismételt kihallgatására. Bánáti János azt kifogásolta, hogy a nyomozó hatóság csak az információk töredékét közli a védelemmel, így a legtöbb értesülést a sajtóból szerzik.

Ugyanakkor Gyárfás Tamás egyelőre nem kíván rea­gálni a napvilágra kerülő információkra, mert – mint azt a védő megfogalmazta – „nem a sajtóban kell lejátszani” az ügyet, de védence a hatóságok minden kérdésére eddig is és ezután is válaszol.

A gyanúsítás szerint a Prisztás József, valamint Boros Tamás megöletéséért összesen 28 év fegyházbüntetéssel sújtott Portik Tamás adott utasítást Jozef Rohácnak Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolására, de Portikot Fenyő üzleti ellensége, Gyárfás Tamás bujtotta fel minderre.

A Nap TV egykori tulajdonosa bizonyíthatóan kapcsolatban állt az olajbűnözésben meghatározó szerepet vivő Energol Rt. egykori igazgatójával, ám Bánáti szerint ez a kapcsolat csak alkalmi volt. Ezzel együtt a védő elismerte, hogy Portik egy időben ingatlant bérelt Gyárfástól, s 2004-ben elcserélték a villáikat is.

Mint ismert, tizennégy éve Portik élettársának nevére került az a Széchenyi-hegyi, Ágnes úton épült villa, ahonnan 2012-ben a Terrorelhárítási Központ beavatkozó egysége elvitte a volt olajvállalkozót. A földhivatali bejegyzések szerint Portikék cserébe egy rózsadombi villát adtak a Ferenchegyi úton Gyárfásnak, ahol a sportvezető ma is lakik.

A rendőrség innen állította elő Gyárfást április közepén, amikor meggyanúsították, majd őrizetbe vették. Az állítólag 2000–2004 között készült több száz hangfelvétel azonban arról tanúskodhat, hogy Gyárfás és Portik kapcsolata rendszeres volt akkor is, amikor utóbbi még szökésben volt.

A férfi az Energol-botrány miatt 1997-től nemzetközi körözés alatt állt, ám ügyei csak 2003-ban évültek el. Az persze továbbra is megválaszolatlan kérdés, hogy miközben égre-földre keresték, ő pedig családjával Amerikába távozott, időnként hogyan tudott hosszabb-rövidebb időt gondtalanul eltölteni Magyarországon, s kik segítették őt a bujkálása alatt? Egyelőre arra sincs válasz, hogy az USA-ban valóban kapcsolatba lépett-e a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), mint ahogy azt szervezett bűnözői körökben ma is tényként kezelik.

A hatóságok egyébként továbbra is titkolják, hogy ki Portik védője a két új gyanúsítása ügyében. Ismert, a Fenyő-gyilkosságra adott megbízása mellett azt is a terhére rója a hatóság, hogy ő vette rá az alvilág hírhedt verőlegényét, Tanyi Györgyöt Lakatos Csaba fogathajtó lelövésére. Lakatos túlélte a merényletet, Tanyi pedig – akit 11 éves fegyházbüntetéssel sújtottak – a büntetőper során megbízóként nyilatkozott Portikról.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó