Hibás döntések miatt vesztettek mandátumot
Jogsértő volt a Kúria döntése, amellyel helybenhagyta a választási bizottság több mint négyezer levélszavazatot érvénytelenítő határozatát, s emiatt a Fidesz valószínűleg egy mandátumot elvesztett – derült ki az Alkotmánybíróság tegnapi végzéséből. Olyan, mintha a Kúria szándékosan a kormánypártok ellen döntött volna.
2018. május 4. 11:59

Egy mandátumot veszítettek a kormánypártok a Kúria és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzéki többsége miatt. A két testület ugyanis érvénytelennek nyilvánított több mint négyezer levélszavazatot, részben azzal az indokkal, hogy azokat nem a választási iroda által kiküldött borítékban küldték vissza vagy a visszaküldés során a boríték megsérült.

Ilyen jogszabályi előírás azonban nincs, a határozatok e tekintetben tehát megalapozatlanok voltak – derül ki az Alkotmánybíróság (AB) tegnap közzétett végzéséből, amely kemény kritikával illette a Kúriát: „az a bírói ítélet, amely alapos ok nélkül hagyja figyelmen kívül a hatályos jogot, önkényes, fogalmilag nem lehet tisztességes, és nem fér össze a jogállamiság alapelvével”.

 

Négyezer levélszavazaton múlott Fotó: MTI

A végzés kitér a Kúria és a választási iroda közötti különös levélváltásra is: amikor a Fidesz a bizottság döntését megtámadta, és az ügy a Kúria elé került, a legfelsőbb bíróság megérdeklődte, hogy ha az érvénytelenné nyilvánított 4360 levélszavazatot a Fidesz–KDNP listájára adták le, akkor az befolyásolja-e a párszövetség mandátumainak számát. A válasz szerint már 506 szavazat is elég lett volna ehhez.

Ennek ismeretében a Kúria tanácsa úgy döntött, helybenhagyja az NVB határozatát. „Az indokolatlan megkereső végzés azt a látszatot kelti, hogy a Kúria döntését attól kívánta függővé tenni, hogy annak eredménye hogyan hat ki, vagy egyáltalán kihat-e az egyik jelölőszervezet végleges mandátumszámára” – fűzte hozzá ehhez az Alkotmánybíróság.

– Bár az ellenzéki pártok részéről visszatérő vádaskodás, hogy a választás során olyan visszaélések történtek, amelyek következtében ellenzéki listás szavazatok „vesztek el”, a valóság az, hogy ahol valóban történtek hibák, ott a szavazatokat újraszámlálták és kiderült, hogy olyan kevés szavazat volt érintett, hogy az az eredményt semmiképpen sem befolyásolta volna – közölte a Magyar Időkkel az Alapjogokért Központ vezetője.

Szánthó Miklós elmondta: tudjuk, hogy az érvényes levélszavazatok 96 százalékát kapta a Fidesz–KDNP. Vagyis az NVB többségét alkotó ellenzék nyomására meghozott hibás döntésének és a Kúria irat­ellenes határozatának érdemi hatása volt a választás végeredményére. Ezt mondta tegnap a közmédiának a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs is, amikor kijelentette: egyértelműen a Fidesz az a párt, amelyet a legnagyobb sérelem ért a szavazatok összesítése alapján.

magyaridok.hu
  • Hazánk támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőségét, Hrisztijan Mickoszki elnököt és Alekszandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • Az európai államok közötti együttműködés
    Gulyás Gergely a Nemzetek Európája és az EU jövője - Európai körkép: identitás, szabadság, diszkrimináció és jólét című könyvbemutató konferencián és kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy Európa demográfiai adatait, de akár gazdasági teljesítményének adatait tekintve is veszít jelentőségéből.
  • Herczeg Ferenc-szobrot avattak a Nemzeti Színházban
    Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek (1863-1954) a magyar dráma napján, kedden a Nemzeti Színház épületében. A két világháború közötti korszak legnépszerűbb íróját megörökítő művet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Takaró Mihály, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke leplezte le.
MTI Hírfelhasználó