A magyarok a biztonságra és a jólétre szavaztak
A választás után kialakult politikai közhangulatot vizsgálta legújabb kutatásában a Publicus Intézet. Úgy vélik, azért szavaztak az emberek Orbán Viktorra, mert elhitték neki, hogy megvédi az országot, és jólétet hoz. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérésből kiderült, hogy jóval többen gondolják, hogy nem történt választási csalás, mint amennyi ember szerint igen.
2018. május 1. 10:14

A felmérés olyan bölcsességeket is megfogalmaz, mint hogy a Fidesz-szavazók közül szinte mindenki elégedett (96 százalék), az ellenzéki szavazók hasonló arányban elégedetlenek. Azt is kimutatták, hogy a bizonytalanok körében többségben vannak az elégedetlenek. Közben azért „vidékiztek is egyet”, szerintük „minél magasabb az iskolai végzettsége egy megkérdezettnek, annál elégedetlenebb, és hasonló trendeket figyelhetünk meg akkor is, ha településnagyság szerint vizsgáljuk a válaszadókat”.

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy a vidékieket tanulatlannak tartják; olyanoknak, akiket könnyű megvezetni. Szokás szerint egy csomó felesleges dolgot is megpróbáltak mérni, az eredményekből pedig felesleges következtetéseket sikerült levonni. Ilyen például, hogy „a megkérdezettek 87 százaléka válaszolt úgy, hogy részt vett az április 8-i választásokon, ez sokkal magasabb, mint a tényleges 70,22 százalék, vagy az utolsó mérésen mért 74 százalék”. Ez persze nem jelent választási csalást, csak annyit, hogy nem kérdeztek meg minden egyes magyar embert.

Megállapították továbbá, hogy legmagasabb arányban az MSZP- és a Fidesz-szavazók tartanak ki szavazatuk mellett (95 és 93 százalék), legkevésbé a DK, és az egyéb ellenzéki pártok szavazói (81 és 83 százalék). Leginkább az LMP szavazói elégedetlenek a saját leadott szavazatukkal.

Természetesen megfejtették azt is, hogy a Fideszre leginkább azért szavaztak az emberek, mert a párt megoldja a migránsproblémát (28 százalék), jobban élnek Orbánéknak köszönhetően (22 százalék), vagy mert mindig is a Fideszre szavaztak (16 százalék).

A Publicus felmérése szerint a választók több mint fele (54 százalék) úgy gondolja, a baloldali ellenzék sikeresebb lehetett volna, ha szorosabb együttműködéssel, közös jelöltekkel, listával, esetleg miniszterelnökkel vág neki a választásoknak.

A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

magyaridok.hu - PestiSrácok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó