A Parlamentbe menekülhet Karácsony
Ha sem polgármester, sem főpolgármester nem lesz a jövő évi önkormányzati választáson, Karácsony Gergely mégis beülhet a parlamentbe – értesült a Magyar Idők. Bárki javára mond is le végül Karácsony a mandátumáról, a szerepért járó ellentételezésen is gondolkodnak a Párbeszédben, amelynek társelnöke a zuglói polgármester.
2018. április 27. 09:07

Bár Karácsony Gergely már a választás előtt bejelentette, hogy ha nem lesz miniszterelnök, nem ül be a parlamentbe, hanem marad Zugló polgármestere, azóta egy szót sem ejtett arról, kinek a javára mond le a mandátumáról.

A Párbeszéd belső ügyeire rálátó forrásaink szerint ennek az az oka, hogy Karácsony arra is készül forgatókönyvvel, ha a jövő évi önkormányzati választáson nem sikerülne újráznia Zuglóban, vagy nem lesz Budapest főpolgármestere. Ebben az esetben a Párbeszéd társelnöke mégiscsak beülne az Országgyűlésbe, ám ehhez most olyasvalaki javára kell lemondania a mandátumáról, aki azt hajlandó is lenne neki visszaadni – a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis nincs erre vonatkozó tiltó rendelkezés.

Forrásaink szerint V. Naszályi Márta, Hegyesi Beáta és Barabás Richárd neve jött eddig szóba, a három párbeszédes politikus közül pedig V. Naszályit tartották a legesélyesebbnek, aki, noha esélyesnek számított, az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltjeként áprilisban visszalépett a Belvárosban Csárdi Antal LMP-s képviselőjelölt javára.

Az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje itt éppen Bauer Tamás gyurcsányista politikussal vált szót Fotó: Éberling András

Bárki számára is mond le végül Karácsony a mandátumáról, a hálátlannak tűnő szerepért járó ellentételezésen is gondolkodnak a Párbeszédben. Az egyik felvetés szerint az illető az önkormányzati választáson előkelő helyen szerepelne a Párbeszéd – vagy a közös MSZP–Párbeszéd – kompenzációs listáján, így biztosan bekerül a zuglói testületbe vagy a Fővárosi Közgyűlésbe.

Furcsa volna, ha Karácsony végül mégis országgyűlési képviselő lenne annak fényében, ahogy a Házban folyó munkáról nemrég nyilatkozott. – Én egyébként nem becsülöm le az ellenzéki parlamenti munkát sem, nem gondolom azt, hogy melegedő a Parlament. Nem azért nem megyek be, mert azt gondolom, hogy ez értelmetlen, hanem mert megadatott nekem, hogy mással foglalkozzam – fogalmazott a Párbeszéd társelnöke a Hír TV-ben.

Hangoztatta: hisz az önkormányzati munka fontosságában. Karácsony interjút adott a HVG-nek, amiről a hetilap megjegyezte: „önkritikusnak nem nevezhető”. Arra, hogy az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként milyen felelősséget érez abban, hogy a baloldal negyedmillió szavazót vesztett a választáson, kijelentette: látja, hogy „most mindenki megszaggatja a ruháját, erre bennem is megvan a szándék, de azért azt tegyük hozzá, ha én nem állok bele decemberben, a veszteség valószínűleg sokkal nagyobb”.

A visszaesés fő oka szerinte az, hogy a baloldal nem tudott egységet felmutatni, ezért sokan a Jobbikot választották, főleg vidéken. Az újabb kétharmados Fidesz–KDNP-győzelmet hozó választás után Karácsony azzal érvelt, hogy támogatottságban tíz éve nem volt senki olyan közel Orbánhoz, mint ő.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó