A halál civilizációja győzelemre áll Európában
Beata Szydlo lengyel kormányfőhelyettes csütörtöki nyilatkozata szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kellene Alfie Evans ügyével, s a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, ezért bírósági döntés nyomán az életben tartó gépekről lekapcsolt brit kisfiú szüleit Andrzej Duda elnök is támogatásáról biztosította.
2018. április 26. 22:04

A liverpooli gyermekkórházban kezelt, 23 hónapos Alfie-t hétfőn este kapcsolták le az életfunkcióit fenntartó gépekről, de azóta is életben van. A kisfiú egy súlyos, eddig nem diagnosztizált idegrendszeri betegségben szenved, amely az őt kezelő orvosok szerint visszafordíthatatlan, a hosszú távú életkilátásokat kizáró változásokat okozott az agyában.

Beata Szydlo társadalompolitikai ügyekért felelős lengyel kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök a lengyel közszolgálati televíziónak azt mondta: Alfie-t kezelni kellene.

„Ma olyan pillanatban vagyunk, amikor Európa elhagyja az alapjául szolgáló keresztény értékeket” – jelentette ki, úgy értékelve az esetet, hogy „a halál civilizációja győzelemre áll”.

Egy nappal korábban Andrzej Duda is azt írta Twitter-fiókjában: „Alfie Evanst meg kell menteni!” A lengyel elnök szerint a gépekről való lekapcsolást túlélő kisfiú „apró teste megmutatta, hogy az élet csodája erősebb lehet a halálnál”. Talán csak „a döntéshozók egy kis jóakaratára van szükség” – írta Duda, jelezve, hogy a lengyelek imádkoznak a kisfiúért.

Romuald Kaminski varsói érsek Alfie-ért való imára hívta fel szerdán a katolikus egyház híveit.

A kisfiúval és szüleivel több tucat ember fejezte ki szolidaritását szerda este a varsói brit nagykövetség előtt. Bejelentésük szerint péntekig folytatják akciójukat. Mintegy ötezren írtak alá egy petíciót, amelyben azt kérik Andrzej Dudától, hogy adjon lengyel állampolgárságot Alfie Evansnak.

A kisfiú hétfőn már megkapta az olasz állampolgárságot, miután szülei elnyerték Ferenc pápa és az olasz hatóságok támogatását, hogy a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházba szállítsák Alfie-t. A brit fellebbviteli bíróság azonban szerdán megerősítette, hogy a kisfiú szállítását nem engedélyezik, mert „túl veszélyes lenne a fiú egészségi állapotára nézve”.

Alfie-t korábban szülei kérésére megvizsgálta egy lengyel orvosnő, Izabela Palgan, aki szerdán a RadioWnet lengyel internetes rádiónak azt mondta: a mágneses rezonanciával végzett vizsgálat (MRI) eredménye, valamint az, hogy a kisfiú hétfő óta oxigénellátással támogatva, de önállóan lélegzik, arra vall, hogy nincs szó végstádiumról, agyhalálról.

Alfie reagál az apja hangjára, néha kinyitja szemét, összeszorítja ajkát, ha cumit adnak neki – részletezte Palgan. Elfogadhatatlannak, az emberi és szülői jogokat sértőnek minősítette, hogy a fiút orvosi utasításra lekapcsolták az életben tartó gépekről, miközben lehetetlenné tették Olaszországba szállítását.

A brit bírósági döntést számos lengyel kommentátor elítélte. Grzegorz Górny, a Sieci konzervatív hetilap munkatársa csütörtökön „halálos ítéletnek” minősítette a döntést. Azt írta: a bíró, Anthony Hayden, az LGBTQ-jogokért küzdő jogászcsoport, a BLAGG (The Bar Lesbian and Gay Group) tagja egyebek között arról ismert, hogy az eutanázia híve.

A kommentár szerint az eset a nyugati világ egyik fő problémájára ad példát, mégpedig arra, hogy a bírák nem jogi, hanem világnézeti alapon hoznak – Górny szerint önkényes – döntéseket.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó