Sargentini-jelentés - szavazott a költségvetési bizottság
A testület szerint is indokolt a hetes cikk szerinti eljárás. Lomnici Zoltán szerint közel-keleti vagy afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Judith Sargentini, „tételesen hazugság” az összes megállapítása.
2018. április 25. 11:41

Judith Sargentini, a holland zöldpárti képviselőnő készítette a jelentést, 12 pontban fogalmazta meg az aggodalmait Magyarországgal kapcsolatban, az alkotmányos rendszer működésétől a szociális jogokig.

Sargentini szerint indokolt lenne a hetes cikk szerinti eljárás elindítása

Úgy érzi, hogy problémák vannak az igazságszolgáltatás függetlenségével, az adatok védelmével, a szólásszabadsággal, az akadémiai szabadsággal, valamint a vallás- és a gyülekezési szabadsággal kapcsolatban.

Szerinte az egyenlő bánásmóddal sincs minden rendben Magyarországon, valamint nem érvényesülnek maradéktalanul a kisebbségek jogai. Ezen kívül kifogásokat fogalmazott meg a migránsok, illetve a menedékkérők jogaival kapcsolatban.

Mindebből azt a következtetést vonta le, hogy Magyarországon sérülnek azok az alapvető értékek, amelyek az Európai Unió szerződésének kettes cikkelyében szerepelnek, és ha ez így van, akkor szerinte indokolt lenne a hetes cikk szerinti eljárás elindítása.

A vita napján kapták meg a jelentést a képviselők

A jelentés már most is publikus, hiszen két héttel ezelőtt már tartottak erről egy vitát, azt azonban nem lehetett a tervezet prezentációjának nevezni, mivel nem a megfelelő időben osztották ki a képviselők között, hanem a vita napján.

Ez továbbra is egy jelentéstervezet, akkor lesz belőle határozat, ha megszavazza az Európai Parlament is. Május közepéig lehet benyújtani módosító indítványokat, a szakbizottság várhatóan júniusban szavaz róla, és úgy tudni, szeptemberben kerül majd a plénum elé – közölte az M1 brüsszeli tudósítója.

Az ülésterem az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 17-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Megvonnák az uniós forrásokat Magyarországtól

Komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT), amely nagy többséggel szavazta meg szerda délelőtt a témával kapcsolatos véleményét. Az elfogadott szövegben kiemelték: „a korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására”, ez pedig sértheti az EU alapértékeit, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

A szakbizottságban még március végén vitáztak a kérdésről, amely azért volt napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a CONT is csatolni fogja a véleményét.

A szakbizottság átmenetileg megvonná az uniós forrásokat azoktól a tagállamoktól, amelyek nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez – közölte az M1 brüsszeli tudósítója.

Afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Sargentini

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán elmondta: a jog a kockázat büntethetőségét, szankcionálhatóságát nem ismeri. „Azt is mondhatnánk, hogy ez már a gondolatrendőrség kategóriája” – fogalmazott.

Judith Sargentini arról beszél, hogy vannak bizonyos jogi, egyébként európai, jogállami megoldások Magyarországon, amelyek nem feltétlenül illeszthetők be az uniós szabványokba – nyilatkozta Lomnici Zoltán.

Hozzátette: itt azonban mindig megakad az Európai Unió bármely vezetője, hiszen a jogállamiságnak nincsen meghatározott, tankönyvekben rögzített definíciója, nincsenek olyan intézmények, amelyek kötelezően kell, hogy legyenek egy tagállamban.

Lomnici Zoltán kijelentette: közel-keleti vagy afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Judith Sargentini, „tételesen hazugság” az összes megállapítása.

Össze kell fogniuk a visegrádi országoknak

Brüsszel azt tervezi, hogy az uniós támogatásokból több tízmilliárd eurót elvon Kelet-Közép-Európától – olvasható a Financial Times cikkében. A brit lap szerint Lengyelországtól, Magyarországtól és a Csehországtól átirányítanának bizonyos forrásokat a gazdasági válság sújtotta országokhoz, például Görögországhoz és Spanyolországhoz.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a V4-országoknak össze kell fogniuk ahhoz, hogy kivédjék az új irányt az Európai Unióban.

hirado.hu - M1 - MTI