Szétesés szélén az ellenzéki pártok
Míg a miniszterelnök teljesen új alapokra helyezi a kormányt, addig az ellenzék sorait rendezi. A Nézőpont Csoport vezetője szerint az ellenzék több pártja a szétesés határán kezdi meg a munkát az új Országgyűlésben, miközben az utcán tüntetők éppen tőlük követelik az egységet. A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint őszre fog kibontakozni egy ellenzéki összefogás körvonala. A tüntető tömeg pedig egy alkalmas vezetőt keres, aki képviseli.
2018. április 23. 15:30

Míg Orbán Viktor és a Fidesz a kampányban nem hirdetett programot – jelszavuk ugyanaz volt, mint négy éve: folytatjuk! –, most a miniszterelnök új kormányt állít fel, új struktúrát teremt új emberekkel. Pulai András a Publikus Intézet ügyvezető igazgatója szerint még nem lehet tudni, hogy mire készül a kormányfő. „Orbán Viktor teljesen új alapokra helyezi a mostani kormányt, sőt adott esetben máshogy is nyúl az ügyekhez, mint ahogy korábban tette” – fogalmazott a szakértő. „Azt hallani, hogy meglehetősen gyorsan szeretne Orbán Viktor kormányt alakítani” – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint orbán Viktor nem a kormányzás céljait, hanem az eszközeit akarja megváltoztatni. „Nem hiszem, hogy a gazdasági stabilitás, a munkahelyteremtés vagy a nemzeti tulajdonnak a kiterjesztése változna meg. Ugyan a szavak szintjén valóban nagy átalakításokról lehet hallani, de a kiszivárgott információk szerint azért több lesz a hivatalban maradó, mint a hivatalából távozó miniszter” – fogalmazott a szakértő. A Nézőpont Csoport vezetője úgy véli, Vona Gábor stratégiai hibát követett el azzal, hogy lemondott a Jobbik elnöki posztjáról.

„Vezető nélkül a pártban is a széthúzó erők jelentek meg, a Jobbik három részre szakadhat” – hangsúlyozta. Az elemző szerint a három csoportot a radikálisok, a Vona Gáborral szimpatizáló jobbikosok, valamint az egyik körbe sem tartozó politikusok alkothatják; utóbbiak lehetnek a széthúzás igazi vesztesei. A szocialistáknak egyelőre nincs komolyan vehető elnökjelöltjük, mint ahogy megoldásuk sem az anyagi és politikai válságukra, a Párbeszéddel létrehozott frakciószövetslgük pedig a Fidesz-KDNP utánzása, ami több felszólalást eredményez, de semmi mást – tette hozzá az elemző. „Ez itt inkább a túlélésről szóló leleményes megoldás” – értékelte a szakértő.

Mráz Ágoston Sámuel szerint az LMP-t is a szétesés fenyegeti. „Az eddig is gyenge párt tovább gyengülhet, még akkor is, hogyha a frakció a mostani jelek szerint 9 fős lesz” – véli az elemző. Az ellenzék most tisztújító üléseken próbálja rendezni sorait, Pulai András szerint az már most látszik, hogy nem folytathatják úgy, mint eddig, őszre valószínűleg ki is bontakozhat egy koalíció, az összefogás körvonala. „Elképzelhető, hogy lesz egy vagy kettő ellenzéki párt, elképzelhető, hogy pártoknak a szövetségei fognak megjelenni” – tette hozzá az elemző.

A szombati kormányellenes tüntetésről

"Ti vagytok az ellenzék" – Karácsony Gergely szavaival biztatta a több tízezres tüntető tömeget a hétvégén Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. Pulai András szerint a tüntetők is megmozdulásaikkal keresik az alkalmas vezetőjüket. „Lehet, hogy Márki-Zay lesz az ellenzéknek az új vezetője, de azért én erre nem tennék olyan nagyon sok pénzt, az viszont biztos, hogy valamiféle katalizátor szerepet fog játszani abban, hogy az ellenzéki erők összefogjanak” – hangsúlyozta. Pulai András szerint Márki-Zay Péter nem rendelkezik még elég politikai tapasztalattal az ellenzék vezetéséhez.

Az utcai tüntetéseknek még mindig nincs vezetőjük. Márki-Zay Péter sem az – mondta a Nézőpont csoport vezetője. „Az ő személye egyelőre még nagyon messze van attól, hogy az összes ellenzéki szavazó számára választható alternatíva legyen” – fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője, aki hozzátette: „A következő néhány év várhatóan arról fog szólni, hogy a parlamenten kívüli ellenzék a parlamenti ellenzékkel is állandó vitában fog állni”. Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormányellenes tüntetések ebben a formájukban egyelőre csak a választási vereség miatt érzett keserűség feldolgozásáról szólnak, semmi többről.

Infostart / InfoRádió
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó