Brüsszel folytatja a támadásokat Magyarország ellen
Brüsszel folytatja a támadásokat Magyarországgal szemben. Erről a külügyminiszter beszélt a mai brüsszeli vita előtt.
2018. április 12. 10:23

Szijjártó Péter szerint a kormány továbbra is kiemelten kezeli majd a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás ügyét. Úgy fogalmazott: a kormány újult erővel és megkettőzött akarattal áll majd ellen mindenféle nyomásgyakorlásnak.

„A politikai támadássorozatot Brüsszel folytatja Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben, annak dacára, hogy mindent bevetettek a választási kampány során, minden eszközzel megpróbálták befolyásolni a magyar választási folyamatot, minden eszközzel megpróbáltak beavatkozni, a magyar emberek világos döntést hoztak. És további egyértelmű, minden kétséget kizáró felhatalmazást adtak a bevándorlásellenes kormány számára, hogy az folytassa a munkáját.” – jelentette ki Szijjártó Péter.

„Világos, hogy mi történik, a Soros-birodalom, azok, akik beavatkoztak a magyar választási folyamatba, most rendkívüli módon csalódottak. Csalódottak, mert minden bevetett eszközük és kísérletük ellenére a magyar emberek nemet mondtak a bevándorláspárti politikára.” – fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta: a LIBE Bizottságnak minden számít a Magyarországról szóló jelentése során, kivéve a magyar emberek véleménye, a magyar emberek akarata, ugyanis a helyzet az,hogy egy Magyarországról szóló jelentést, úgy akarnak megtárgyalni, és elfogadni, hogy a magyar emberek legitim felhatalmazása alapján, Magyarország képviseletére jogosult.

Szerinte a kormányt nem akarják odaengedni ehhez a vitához, márpedig Magyarországot, a magyar embereket a magyar emberek döntése alapján Magyarországot kormánya képviseli, ráadásul egy olyan kormány, ami egyértelmű felhatalmazással rendelkezik erre. Úgy véli, ezzel szemben a LIBE Bizottságnak egészen biztosan semmilyen felhatalmazása nincsen semmilyen ügyben Magyarország képviseletére, pláne nincsen felhatalmazása a magyar emberek akaratának semmibe vételére.

Lomnici: Politikai indíttatású támadás készül Magyarország ellen

A választások után is folytatódik – sőt egyes vélemények szerint tovább durvul majd – a Magyarországgal kapcsolatos vita Brüsszelben. Még mindig téma az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárás, amit sokan az Unió „atomfegyvereként” szoktak emlegetni. A magyar jogállamiságról szóló jelentést csütörtökön tárgyalja a LIBE-bizottság. A Fidesz frakcióvezetője szerint „bosszúra” készülhetnek Brüsszelben.

Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő alapvető feladat lenne, hogy szakmai alapon, elfogultság nélkül ítélje meg a magyar jogállamiság helyzetét, mondta Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A szakértő igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi bizottságának (LIBE) tagjai között legalább 30 olyan képviselő található, aki a Nyílt Társadalom Alapítvány lobbilistáján is szerepel.

A jelentést előterjesztő holland képviselőasszonyon kívül egy néppárti, egy liberális és két szociáldemokrata véleményformáló vett részt a dokumentum kidolgozásában, ami Ifj. Lomnici Zoltán szerint nem meríti ki a pártatlanság kritériumát. Hangsúlyozta, hogy csütörtökön a lengyel igazságügyi reform ügye is napirendre kerül majd a LIBE-bizottságban, amit szintén egy holland, bevándorláspárti képviselő terjeszt elő.

Az alkotmányjogász aggályosnak tartja a két ügy együttkezelését, hiszen így félő, hogy a kölcsönös vétót megkerülve, akár egyszerre indítanának eljárást a két kormány ellen az uniós alapszerződés 7-es cikkelye alapján, mint ahogy azt korábban Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő is tanácsolta. Erről korábban – Ifj. Lomnici által Soros egyik kedvenc jogászaként emlegetett – Kim Lane Scheppele is írt egy tanulmányt.

Az EU pénzügyi alapjai által nyújtott támogatás esetleges megvonásával kapcsolatos vitákban nem hangzik el semmilyen konkrétum a magyarországi korrupciós vádak tekintetében, igyekezett kiemelni a szakértő. Szerinte ez felveti annak a lehetőségét is, hogy nagyon szűk mozgástérben dolgozhatnak a képviselők, és vannak megbízók, akik megszabják azt a keretrendszert, ami alapján támadhatják a magyar kormányt.

Az utóbbi gondolatot kifejtve hangsúlyozta, hogy ez a magyar kormánnyal szembeni hozzáállásban figyelhető meg, hiszen – értelmezése szerint – a tapasztalatok alapján nincs lehetőségük a méltányos eljárásra. Az alkotmányjogász úgy látja, hogy a LIBE-bizottság tagjai az uniós alapszerződésben lefektetett alapelveken túlnyújtózva igyekeznek beavatkozni a magyar kormánnyal szemben.

Az uniós parlament nem alkalmas a magyar jogállamiság számonkérésre

Az Európai Parlament (EP) mint politikai szerv nem alkalmas jogi eljárás kezdeményezésére, így a magyar jogállamiság megkérdőjelezésére sem - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Az EP alapszerződésének kodifikátorai feltehetően hibát követtek el, amikor lehetőséget biztosítottak jogi eljárás kezdeményezésére - tette hozzá.

Tóth Norbert szerint az állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) jelentéstervezete nem meglepő, hiszen azokat az ideológiákat ismétli, amelyeket Magyarországon ellenzéki és az Európai Parlamentben baloldali képviselők hangoztatnak.

Az április 12-én Brüsszelben bemutatandó jelentés szerint Magyarországon sérülnek az emberi jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága és korlátozzák a civilek munkáját. Összességében a LIBE tagjai az EP plenárisának felkérésére azt vizsgálják, hogy Magyarország kapcsán fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye.

hirado.hu - M1 - MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó